Нацбанк може отримати право на екстрене обмеження видачі депозитів

Четвер, 18 січня 2007, 18:34

З метою створення механізму забезпечення нормального функціонування банків в умовах кризи й захисту інтересів вкладників та кредиторів, Верховній Раді пропонують надати Національному банку право ухвалювати рішення щодо тимчасового обмеження видачі банками внесків на першу вимогу.

Відповідний законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо гарантій дотримання умов по договорах банківського вкладу (депозиту)" N3005 був зареєстрований 16 січня 2007 р.

Законопроектом пропонується доповнити Цивільний кодекс, а також закони України "Про Національний банк України", "Про банки й банківську діяльність" положеннями, які нададуть НБУ право приймати рішення про обмеження на строк не більше 30 календарних днів видачі банками на першу вимогу вкладників коштів, розміщених по договорах банківського вкладу (депозиту).

Відповідно до проекту, підставою для прийняття Нацбанком подібного рішення є зменшення загальної суми внесків (депозитів) у банках хоча б на 5% у строк до семи календарних днів.

Реклама:

"Створення механізму запобігання руйнування фінансової системи надзвичайно важлива для держави завдання", - підкреслюється в пояснювальній записці.

UABanker

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!