Ющенко заявляє, що ціна на газ буде зростати

Вівторок, 16 січня 2007, 14:18

Президент Віктор Ющенко прогнозує, що в подальшому ціна на російський газ для України зростатиме.

Про це він сказав у вівторок на зустрічі з представниками всеукраїнських профспілок та профоб’єднань в контексті розмови про встановлення цін на житлово-комунальні тарифи.

Ющенко зауважив, що три роки тому ціна на газ для України була приблизно 62 дол. У той же час ціна на газ, яка встановлювалась для комунальної сфери, - приблизно 35 дол.

Разом з тим у Росії в той час, зауважив Ющенко, ця ціна становила приблизно 40 дол., "і це була одна причина полеміки, яка велася між мною і Володимиром Володимировичем (Путіним) в контексті, як можна пояснити, що країна, яка імпортує газ, має соціальну ціну нижче, ніж країна, яка його добуває".

Реклама:

Ющенко зауважив, що не буде коментувати ці нюанси, але наголосив, що потім ціна змінилась на 95 доларів.

"І на владу, яка це зробила, вішали всіх дохлих собак і котів - що це великий програш. Тепер 135 доларів - великий виграш", - підкреслив він, додавши, "що це ще не вечір. Зрозуміло, що ця ціна буде змінюватись". Як сказав Ющенко, він не хоче сьогодні аналізувати, що в цьому процесі є об’єктивним, що є суб’єктивно програним, але "факт сьогодні залишається – ціна 135 доларів".

Говорячи про житлово-комунальні тарифи, Ющенко наголосив, що якщо "ту політику компенсації, яку поклали на 2007 рік через роботу НАК "Нафтобазу", можна вважати нормальною, то я хочу сказати, що це є ненормально".

При цьому президент наголосив, що необхідно зрозуміти, що НАК "Нафтобаз" не є Пенсійним фондом і має працювати в реальних умовах, в реальній ціні.

"Якщо на ринку з 1 січня 2007 року з’явилося дві ціни на газ (для населення і підприємств), це сама прекрасна природа для корупції", - сказав Ющенко. На його думку, це не відповідає політиці турботи про людей.

Ющенко наголосив на необхідності реформування житлово-комунальної сфері. Він переконаний, що не можна залишати монополію в цій сфері, оскільки вона ніколи не дасть змоги оптимізувати ціну.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!