Мін'юст відмовляється реєструвати громадські організації, бо чекає хабарів?

Вівторок, 5 грудня 2006, 15:57

Міністерство юстиції систематично відмовляє громадянам в реєстрації громадських організацій.

Про це заявили 5 грудня під час прес-конференції заявники у справі "Корецький та інші проти України", яка розглядається в Європейському суді з прав людини, Сергій Корецький, Андрій Горбаль, Олексій Лобицький та Андрій Толочко.

До їх заяви також приєдналися юридичний представник в Європейському суді з прав людини Тарас Шевченко та інші громадяни, яким було безпідставно відмовлено у реєстрації громадських організацій.

Представники громадськості підкреслюють, що Мін'юст у якості підстав для відмови в реєстрації використовує незаконні приводи, які згідно діючому законодавству не можуть бути причиною відмови в реєстрації громадської організації.

Реклама:

І цим, фактично, ставлять громадські організації поза законом, бо згідно ст. 27 Закону "Про об'єднання громадян" організація, якій відмовлено в легалізації повинно бути розпущена, участь у ній переслідується в адміністративному і кримінальному порядку.

Коли ж громадяни намагалися оскаржувати такі дії Мін’юсту у суді - вони програвали ці справи, бо суди визнавали дії Управління юстиції такими, що "не суперечать законодавству". Верховний Суд у цьому підтримував суди нижчих інстанцій, таким чином, не залишаючи іншої альтернативи, ніж звертатися до Європейського суду з прав людини.

Судова тяганина у справі "Корецький та інші проти України" тягнеться з 2000 року. І досі Мін'юст не змінює своєї позиції стосовно цієї справи.

"Суспільству час усвідомити роль системи легалізації об'єднань громадян як засобу контролю держави над громадянським суспільством. Сьогодні ця система є атавізмом давно минулих часів. Вона може бути використана (і вочевидь використовується) не лише державними, а й тіньовими угрупуваннями для придушення небажаних об єднань громадян...", - йдеться в заяві учасників прес-конференції.

Заявники повідомляють про створення Правозахисної групи "Стаття 11", мета якої – моніторинг реалізації права на свободу мирних зборів і свободу об'єднання громадян в Україні (ст. 11 Європейської конвенції з прав людини). Більш докладну інформацію можна отримати на сайті www.article11.org.ua.

Економічна Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!