Комітет Порошенка підтримає бюджет-2007. Але із застереженнями

Вівторок, 5 грудня 2006, 20:26

Комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності рекомендуватиме прийняти проект бюджету на 2007 рік у другому читанні за умови, що будуть враховані зауваження комітету.

Про це повідомив журналістам на брифінгу голова Комітету ВР із питань фінансів і банківської діяльності Петро Порошенко, передає Ліга.

Порошенко відзначив, що в проекті бюджету на 2007 рік між першим і другим читанням уряд збільшив істотно розрахункові показники надходження податку на прибуток.

У той же час, відзначив депутат, навантаження на підприємства й на собівартість продукції істотно зросла у зв'язку з підвищенням цін на енергоносії, а кінцева ціна продукції підприємств залишилася тією ж. За словами Порошенка, це означає, що очікувані надходження по податку на прибуток "сумнівні".

Реклама:

Крім цього, відзначив депутат, "збільшення фінансування аграрного сектора, судячи із проекту, декларативно". Зокрема, за його словами, в це збільшення включається 4,5 млрд. грн. надходжень по ПДВ, яке в 2007 році сільгоспвиробниками сплачуватися не буде.

"Ми маємо чисте зниження фінансування аграрної галузі, що на тлі цінової кризи, яку зараз переживає аграрна галузь, може привести до страшних наслідків", - відзначив Порошенко.

Він також підкреслив, що в проекті бюджету не може залишатися норма, відповідно до якої заборгованість НАК "Нафтогаз" погашається шляхом субвенцій для компенсації місцевим бюджетам. На думку депутата, ця норма "не працює й не відповідає ні Конституції, ні законодавству України, ні Бюджетному кодексу".

Порошенко відзначив, що основним джерелом 1 млрд. 600 млн. грн., на які уряд планує збільшити субсидії в 2007 році, є саме податкова недоїмка НАК "Нафтогаз України".

За словами глави Комітету ВР із питань фінансів і банківської діяльності, це "сумнівне джерело, і ці субсидії повинні були б фінансуватися не зі спеціального, а із загального фонду Держбюджету".

"Цих грошей немає, не було й не буде, і, таким чином, ми залишаємо місцеві бюджети один на один з підвищенням цін на енергоносії, і населення - один на один з несправедливим підвищенням тарифів", - сказав він.

Нагадаємо, 21 вересня Верховна Рада України прийняла до розгляду проект Державного бюджету на 2007 рік, внесений урядом Віктора Януковича. 31 жовтня парламент підтримав проект Держбюджету-2007 у першому читанні.

У п'ятницю, 1 грудня, парламент ухвалив рішення провести додаткове пленарне засідання 6 грудня для того, щоб розглянути на ньому проект Держбюджету-2007 у другому читанні, а також пов'язані з ним інші питання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!