30 грудня в Донецьку 6 тисяч гірників оголосять безстроковий страйк

П'ятниця, 29 грудня 2006, 13:03

З 30 грудня 6 тисяч гірників державного шахтоуправління "Донбас", до складу якого входять шахти "Коммунарська", "Щегловська" та "Глибока", повідомляють безстроковий страйк.

Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників ш/у "Донбас" Валерій Богатищев.

За його словами, страйк починається за рішенням трудових колективів шахт, на яких працює біля 6 тисяч чоловік. "Ми будемо страйкувати до повного виконання наших вимог", - заявив Богатищев.

Він підкреслив, що основними вимогами гірників є негайне погашення заборгованості по зарплаті (яка на сьогодні складає не менш ніж 8 млн. грн.), затвердження самостійного статусу шахт (невключення їх до складу "Макіїввугілля", як планує Мінвуглепром), а також погашення банківського кредиту, котрий шахтоуправління брало під гарантії держави.

Реклама:

По суті вимог гірників Богатищев уточнив, по-перше, що заборгованість по зарплаті по шахтоуправлінню тягнеться ще з листопада, по-друге, що ймовірну передачу шахт до складу "Макіївугілля" гірники розглядають як ознаку "прихватизації", по-третє, що банківський кредит у розмірі 35 млн. грн., який шахти взяли на розвиток, було погашено лише наполовину, і за шахтою ще залишаються 17 млн. грн., повернення яких гарантував власник підприємств, тобто держава.

Крім того, Богатищев помітив, що в грудні шахтоуправління було позбавлено законних держдотацій у розмірі 1 млн. 700 тис. грн.

Богатищев завірив, що під час страйку на шахтах будуть працювати тільки служби, що забезпечують ремонт і безпеку у шахті, однак ніяких прохідницьких і видобувних робіт вестися не буде.

"Ми будемо страйкувати до повного задоволення всіх наших вимог. Таке рішення колективів", - підкреслив голова НПГ шахтоуправління "Донбас".

"Остров"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!