Корпорація Фрідмана хоче позбутися акцій "Київстару"

Понеділок, 11 грудня 2006, 10:40

Російська інвестиційна корпорація "Альфа-Груп" олігарха Міхаіла Фрідмана пропонує норвезькому концерну Telenor віддати свої акції "Київстару" в обмін на контроль над "Вимпєлкомом".

Телекомунікаційний підрозділ "Альфи" запропонував норвезьким інвесторам свою частку мобільного оператора "Київстар" (43,5%) в обмін на частку Telenor у "Вимпєлкомі" (26,6%). Якщо угода відбудеться в рамках даного сценарію, Telenor, що зараз володіє 56,5% акцій "Київстару", стане єдиним акціонером стільникового оператора, пише "Взгляд".

З такою пропозицією у п'ятницю на сторінках Financial Times виступив генеральний директор Altimo (компанії, котра управляє телекомунікаційними активами "Альфа-Груп") Алєксєй Рєзніковіч. Він також повідомив, що "Альфа" готова віддати свою частку у "Вимпєлкомі" в обмін на контрольний пакет "Київстару".

"Або "Вимпєлком" буде в них, або в нас", - заявив Рєзніковіч, додавши, що поки не одержав відповіді на свою пропозицію з боку Telenor. Начальник прес-служби Altimo Олєся Шевєлєва підтвердила інформацію про можливий обмін активами з норвезьким концерном.

Telenor та Altimo – акціонери другого за величиною російського стільникового оператора "Вимпєлком" (ТМ Білайн), де "Альфі" належить 32,9% голосуючих акцій, Telenor - 26,6%. Акціонери знаходяться у відкритому конфлікті через різні погляди на стратегію розвитку бізнесу в Україні. Конфронтація пов'язана з купівлею "Вимпєлкомом" стільникового оператора "Українські радіосистеми" за 231 млн. 300 тис. млн. дол. Норвезька компанія вважає купівлю українського оператора економічно невиправданою.

Реклама:

Генеральний директор Altimo Алєксєй Рєзніковіч повідомив Financial Times, що направив пропозицію про обмін активами в Telenor на минулого тижня. Частку Telenor у "Вимпєлкомі" "Альфа" оцінює в суму понад 4 млрд. дол. Акції "Київстару" не торгуються на біржі, однак Рєзніковіч оцінив частку Telenor в українській компанії приблизно так само.

"Якщо лист означає серйозний намір обмінятися активами, ми сядемо і будемо обговорювати конструктивну пропозицію. Але це лише одна з дуже багатьох ініціатив Altimo, і нам важко сказати, наскільки вона серйозніше їхніх інших пропозицій, однак наша компанія серйозно розглядає можливість розводу", - у свою чергу заявив представник норвезької компанії.

Віце-президент Telenor Кай Розенберг повідомив, що бачив інформацію про обмін активами з Altimo у засобах масової інформації.

"Єдиний коментар щодо цього питанню такий: це дуже складне і делікатне питання. Ми відкриті для співробітництва. Але ніяких конкретних переговорів по обміну активами нема", - зазначив віце-президент Telenor.

На думку експертів, ініціатива пана Рєзніковіча означає, що компанія Міхаіла Фрідмана остаточно відмовилася від планів по створенню глобального телекомунікаційного оператора в партнерстві з концерном Telenor, 54% акцій якого контролює норвезький уряд.

За оцінкою "Тройкі Діалог", частка Telenor у "Вимпєлкомі" оцінюється приблизно в 5 млрд. дол. Вартість українського оператора "Київстар" аналітики оцінюють у 8 млрд. дол. Експерт підкреслює, що, хоча оцінки можуть різнитися, "Альфі" доведеться доплатити за контроль над "Вимпєлкомом" приблизно 1 млрд. 500 млн. дол. навіть у випадку обміну активами.

"Остров"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!