Україна вступить до СОТ в першому півріччі 2007 р. Без угоди з Киргизією

Понеділок, 11 грудня 2006, 18:28

Завершення всіх переговорів і процедур щодо вступу України до СОТ, є перспективою першого півріччя 2007 року, повідомив заступник міністра економіки Валерій П’ятницький.

"Реальний прогноз - до середини наступного року. Є різні елементи цього вступу - є завершення роботи робочої групи і є ратифікація парламентом", - сказав П’ятницький журналістам у понеділок.

За його словами, робота Мінекономіки до кінця поточного року й на початку наступного року буде спрямована на прийняття всіх необхідних для вступу до СОТ законів та їхню верифікацію.

"Нам потрібно, щоб ми одержали повністю погоджену позицію з усіма країнами-членами СОТ, що буде відображена у звіті робочої групи. Січень - своєрідний крайній строк для того, щоб усе відобразити у звіті робочої групи й десь у лютому провести остаточне обговорення вже саме звіту робочої групи", - пояснив заступник міністра економіки.

Реклама:

За його словами, одним з основних питань поточних багатосторонніх переговорів є рівень державної підтримки сільського господарства.

П’ятницький також повідомив, що в рамках вступу України до СОТ 14 грудня очікується підписання протоколу про взаємний доступ на ринки товарів і послуг з Китайським Тайбеєм (Тайванем).

Щодо ситуації з Киргизією, з якої також залишилося підписати такий протокол, заступник міністра відзначив, що навіть якщо переговори з Киргизією не будуть завершені остаточно до розгляду питання вступу України у СОТ, то ця країна не буде проти такого рішення - Україна може стати членом цієї організації.

Торкаючись питання створення зони вільної торгівлі з ЄС, він відзначив, що переговірний процес по цьому питанню може зайняти близько трьох років і для їхнього початку Україні необхідно вступити у СОТ.

Як повідомлялося з посиланням на дані Мінекономіки, СОТ поєднує 149 країн, на які припадає 95% світового торговельного обороту.

Всі сусіди України (крім Росії та Бєларусі) вже є членами цієї організації. Процес приєднання України до СОТ триває з 1993 року. На країни-члени СОТ припадає близько 70% українського експорту.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!