У політичних бід Центральної Європи економічне коріння

Середа, 15 листопада 2006, 20:42

Найбільша проблема Центральної Європи - це не політика, а економіка - вважає британське видання The Financial Times. Газета критикує центральноєвропейських новачків ЄС за їхні провали в політиці й недостатньо динамічний розвиток економіки.

"Проблема Центральної Європи полягає не в політичній нестабільності. Донедавна при владі в країнах регіону перебували відносно стабільні, але безвідповідальні уряди, які не намагалися всерйоз вирішувати економічні проблеми. Крім Словаччини, у жодній із центрально-європейських держав за останні 5 років не проводилося серйозних реформ", - пише газета.

В 2000-2005 роках економічне зростання у Польщі, Чеській Республіці, Словаччині й Угорщині склало в середньому 4% на рік, а в 15 республіках колишнього СРСР - 8%.

Навіть у нинішньому, досить вдалому році, зростання у Центральній Європі, згідно із прогнозами, досягне 5%, а в країнах колишнього СРСР - 9%.

Реклама:

Варто також сказати, що до 1998 р. діяло сполучення позитивних факторів, таких як приватизація, лібералізація, макроекономічна стабілізація, демократизація, удосконалення управлінських механізмів і економічне зростання.

Деякі навіть стверджували, що "чим ближче країна перебуває до Брюсселя, тим краще йдуть її справи".

На думку видання, сьогодні все змінилося, так що сьогодні "чим далі країна від Брюсселя, тим динамічніше розвивається її економіка".

Переломною подією стала фінансова криза в Росії 1998 р. Вона і змусила пострадянські держави різко скоротити державні видатки й збалансувати бюджети.

Латвія, Естонія й Литва теж входять до складу ЄС, і проте демонструють високі показники, говориться в тексті матеріалу, їхні темпи росту становлять близько 8% на рік, бюджети збалансовані, податки невисокі й стягуються по єдиній ставці, а державні видатки перебувають на помірному рівні.

Однак, The Financial Times указує, що "причина позитивного розвитку подій у цих країнах пов'язана не з членством у ЄС, а із ще свіжими спогадами про важкі фінансові кризи й наявність серйозної російської загрози".

"Країни Прибалтики лідирують за економічними показниками, хоча уряди там міняються в середньому раз на рік", - підсумувало видання.

Ліга

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!