Українці зможуть працювати в Польщі без дозволу на роботу

Неділя, 3 вересня 2006, 14:00

Польща лібералізувала свій ринок праці. У майбутньому громадяни України, Росії, Білорусі, Німеччині й Туреччині зможуть без дозволу на роботу протягом 3-х місяців працювати на сезонних сільськогосподарських роботах.

Відповідне розпорядження в середу підписала міністр праці та соціальної політики Польщі Анна Калата, передає Finance.ua.

Калата відмітила, що таке рішення прийняте у зв'язку зі збільшенням попиту серед польських підприємців на сезонних робітниках.

"Польським аграріям боляче дивитися, як у садах і на полях гинуть вирощені фрукти й овочі", - підкреслила вона.

За оцінкою міністра праці, значна частина іноземців працювала в польських господарствах нелегально, адже оплата в сумі 900 злотих (300 дол.), яку роботодавці повинні заплатити за кожного іноземця при прийманні його на роботу, була перешкодою для легального працевлаштування.

Реклама:

Дозвіл на сезонну роботу поширюється не тільки на іноземців, які прибули в Польщу спеціально на сільськогосподарські роботи, але також на ряд категорій іноземців, які по тій або іншій причині вже перебувають у країні: випускники польських медичних шкіл, молоді фахівці, які проходять післядипломні стажування, учителі іноземних мов, якщо мова, яку вони викладають, - їхня рідна, журналісти, а також громадяни країн, що не є членами ЄС, або у випадку відрядження робітника для виконання конкретної послуги.

Дозвіл на працевлаштування не потрібний також іноземним студентам, направленим на роботу в рамках міжнародного співробітництва служб працевлаштування, членам правління фірм із країн ЄС і Європейського економічного простору, громадянам Туреччини, а також членам їхніх родин, які проживають у Польщі не менше 5 років, 4 з яких вони працювали легально, студентам стаціонарного навчання під час канікул, а також науковцям.

Розпорядження Міністерства праці та соціальної політики Польщі набутило законної сили після опублікування в "Щоденнику законів" 1 вересня.

Однак ще мають бути дотримані деякі процедури, зокрема, проведені протягом 30 днів консультації із профспілками. Адже Польща відкриває свій ринок праці, незважаючи на найвищий відсоток безробіття в Євросоюзі - 16%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!