Банкіри не вірять Януковичу і Горбалю та прогнозують девальвацію гривні

Понеділок, 7 серпня 2006, 10:37

Українські банкіри очікують, що призначений парламентом новий уряд зосередиться на підтримці експорту, і допускають девальвацію гривні.

"Пріоритетним для нового уряду буде зростання обсягів експорту. Курс гривні в короткостроковій перспективі: безготівковий - стабілізується, готівковий - продовжить зростання. У довгостроковій перспективі прогнозую девальвацію", - повідомив директор департаменту казначейства "БМ Банк" Тарас Кияк, передає "Інтерфакс-Україна".

При цьому, за його словами, іноземні інвестори можуть позитивно сприйняти призначення нового уряду.

"Реакція іноземних інвесторів буде залежати від роботи уряду в перші кілька місяців. Якщо не буде ніяких скандалів і радикальних реформ (перегляд результатів приватизації) - іноземні інвестиції збільшаться, знизиться ціна запозичення", - відзначив Кияк.

Реклама:

Заступник голови правління "Агрокомбанку" Сергій Соколовський також допускає девальвацію гривні в 2007 році, але вважає, що пріоритетом роботи нового уряду буде вирішення задач у паливно-енергетичному комплексі.

"На 2007 рік - можливе зростання курсу до 5,15-5,25 грн./1 дол. При цьому якщо в наступному бюджетному році відрахування в Пенсійний фонд збережуться на колишньому рівні, максимальні коливання за курсом готівкового долара можуть досягти рівня 5,33 грн./1 дол., у випадку скасування цих відрахувань - 5,27 грн/1 дол.", - прогнозує Соколовський.

Разом з тим, фінансист допускає, що при кращому сценарії розвитку подій курсові коливання в наступному році будуть трохи м’якшими і пройдуть у діапазоні 5,05-5,15 грн/1 дол.

На думку начальника управління інвестиційно-банківських послуг "Укрсоцбанку" Еріка Наймана, новий уряд зосередиться на підтримці експортерів, зниженні частки соціальних і збільшенні капітальних витрат у держбюджеті, а також на зниженні податкового навантаження на ВВП.

За оцінкою експерта, у короткостроковій перспективі гривня одержить підтримку за рахунок зняття психологічної напруженості, однак у довгостроковій може відчути активний лобістський тиск експортерів на НБУ з метою девальвації.

У той же час, за словами Наймана, істотних коливань курсу гривні навіть у цьому випадку не очікується, тому що макроекономічні передумови девальвації гривні сьогодні відсутні.

Крім того, Ерік Найман відзначив, що реакція іноземних інвесторів на формування уряду позитивна, оскільки "давно було зрозуміло, що в довгостроковому плані найбільш стабільний формат коаліція може мати у випадку об'єднання Партії регіонів і Нашої України".

Рада НБУ очікує середньорічний курс у 2006 році в межах 5,00-5,20 грн/1 дол.

При цьому, відповідно до проекту Основних принципів грошово-кредитної політики України на 2007 рік, у наступному році курс гривні може змінюватися в рамках 4,95-5,25 грн./1 дол.

За даними НБУ, середньорічний офіційний курс у 2005 році склав 5,1237 грн./1 дол., у 2004-м - 5,3192 грн./1 дол., у 2003-м - 5,3327 грн./1 дол., у 2002-м - 5,3266 грн./1 дол., а в 2001-м - 5,3721 грн./1 дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!