"Вбивчі" ціни на зброю в Україні

"Вбивчі" ціни на зброю в Україні

Ціни на зброю для захисту в Україні втричі вищі, ніж у США. Що можна зробити для збільшення доступності зброї?
Четвер, 16 березня 2023, 11:24
народний депутат України ІХ скликання

Те, що в США та країнах ЄС коштує, як вживаний Android, у нас продається за ціною нової версії іРhone в перші тижні після її виходу. 

Мова йде, на жаль, про предмет першої необхідності під час повномасштабної війни — гвинтівку. Чому гвинтівку? Тому що це основний засіб і символ національного спротиву. 

Це зброя не для полювання, з нею не походиш вулицями, сховавши в кишеню, в неї ціль одна — захист власного дому.

Але з такими цінами, як зараз, сильно ні дім, ні родину ви не відіб’єте, якщо раптом що.

Реклама:

Середня заробітня плата в Україні за 2022 рік — 13376 гривень. Середня ціна на більш-менш пристойну "арку" з набоями (американська напівавтоматична гвинтівка виробництва ArmaLite, — ЕП) — 60000 гривень.

Різниця цін на зброю в Україні та США
Різниця цін на зброю в Україні та США

Середня зарплата в Сполучених Штатах — 2730 доларів. Середня ціна на ту ж модель гвинтівки — 500 доларів.

На жаль, до таких зарплат, як в США, нам йти дуже довго, але до прайсу на гвинтівки ми можемо прийти в цілком осяжному майбутньому.

По-перше, потрібно скасувати всі податки на зброю. Зараз при її імпорті потрібно заплатити в державний бюджет 34% від вартості товару. Все інше — це вже дохід магазину. 

По-друге, варто ухвалити (нарешті) закон про зброю, який би відкрив ринок для нормальної конкуренції. Мова не тільки про імпорт, нам необхідно суттєво спростити і власне виробництво. 

Але доти все регулюється постановами Верховної Ради 1992 року й наказами МВС, доки інвестицій у стрілецьку зброю тут не буде. 

Правила виготовлення та обігу мають бути прописані у законі — документі, який має найвищу юридичну силу, аби всі гравці на ринку розуміли, що діють в правовому стабільному полі на рівних умовах.

До того ж, я впевнений, що від менших цін в першу чергу виграють самі магазини зброї. Менша ціна — більший попит. 

Плюс, в Америці власники таких мереж заробляють майже весь дохід на продажі набоїв та аксесуарів. А також на обслуговуванні, ремонті та тирі.

Українці логічно і послідовно готувались до різних сценаріїв і можливих (або доволі вірогідних) наслідків цієї війни: на випадок відсутності світла — генератори, свічки, павербанки, на випадок ядерного удару — захисні костюми, маски з клапанами та запаси продуктів, на випадок відсутності тепло- та водопостачання — бутлі на балконі, спальні мішки та термобілизна. 

До слова, всі генератори й павербанки держава своєчасно звільнила від оподаткування і максимально спростила їх ввезення.

Чому тоді від найбільшої і найглобальнішої небезпеки — загарбників на своїй землі та у своєму домі — немає запобіжників у вигляді карабіну з тисячою патронів під ліжком? 

Карабіном, який виключно ваш, ви вмієте ним користуватись та у випадку чого можете використати за лічені хвилини, а не бігти у військову частину за радянським АК 1970 року. 

Уявіть собі, що росіяни знають, що у нас озброєні десятки мільйонів українців. Це — не гірший захист від вторгнення, ніж членство в НАТО.

І це буде масовим явищем лише тоді, коли ціни на зброю стануть не як на предмети розкоші, а як на товари загального вжитку. Я за це буду боротись.

Оригінал допису

Опубліковано з дозволу автора

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: