Азаров побачить картинки

Азаров побачить картинки

Потрібно відкрити Єдиний державний реєстр корупціонерів, ввести відповідальність за корупційні правопорушення для юридичних осіб і запровадити систему електронних держзакупівель.
Середа, 24 квітня 2013, 14:35
Богдан Якимюк, голова правління громадської організації "Антикорупційна рада України"

Коаліція семи громадських організацій завершила семимісячний моніторинг змісту та ефективності виконання Державної програми запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки вартістю понад 820 млн грн.

Днями вона презентувала результати проведеної роботи у вигляді інфографіки, що демонструє основні проблеми, оцінку головних виконавців і ключові рекомендації за кожним з 15 розділів цієї програми.

Експерти громадської організації "Transparency International Україна", яка є координатором моніторингового проекту, вирішили показати свою роботу прем'єр-міністру Миколі Азарову під час особистого прийому 25 квітня.

Натисніть для збільшення

Днями Мін'юст оприлюднив черговий щорічний звіт про результати проведення органами влади заходів щодо запобігання та протидії корупції у 2012 році.

Реклама:

В цьому документі чиновники крім статичних даних відрапортували про успіхи в реалізації державної антикорупційної програми, позначивши більшість заходів як виконані чи такі, що виконуються на постійній основі.

Натомість моніторинг, проведений незалежними громадськими експертами, свідчить: через бездіяльність і гальмування з боку урядовців антикорупційна держпрограма фактично не виконується і перебуває на межі фатального зриву.

"Середній бал успішності реалізації цього документа - лише 2,7 бала з п'яти. Із 120 заходів держпрограми фінансуються лише вісім. Більшість заходів, на які передбачено понад 95% бюджетного фінансування, не стосуються боротьби з корупцією. Терміни виконання багатьох завдань уже спливли", - розповідає керівник "Transparency International Україна" Олексій Хмара.

За його словами, програма містить низку помилок, а передбачені в ній індикатори прогресу неузгоджені із змістом заходів. Все це робить неможливою належну реалізацію однієї з найбільш вартісних за обсягом фінансування держпрограм.

Експерти мають намір відстоювати перед урядом не просто вдосконалення антикорупційної держпрограми, а зміну її пріоритетів, завдань, принципів координації, запровадження постійного моніторингу її виконання за об'єктивною і доступною для громадськості методологією.

"Оскільки держпрограма не передбачає процедури оцінювання її ефективності на державному рівні, ми наполягаємо на введенні щоквартального публічного звітування органів влади про результати її реалізації", - зазначає програмний директор інформаційно-правового центру "Наше право" Оксана Ващук.

Вона запропонувала створити на базі Мін'юсту орган і координації виконання держпрограми, забезпечивши у ньому квотне представництво інститутів громадянського суспільства.

Фото kmu.gov.ua

Громадські діячі наполягають на скликанні невідкладного засідання Національного антикорупційного комітету при президентові України з питання ефективності виконання державної антикорупційної програми. Вони розраховують, що за його результатами буде розроблено погоджений пакет змін до держпрограми.

Серед іншого вони радять зробити відкритим Єдиний державний реєстр корупціонерів, ввести відповідальність за корупційні правопорушення для юридичних осіб і запровадити систему електронних державних закупівель.

Крім того, слід забезпечити доступність декларацій публічних службовців і жорсткий контроль за їх фінансовою звітністю, врегулювати на законодавчому рівні питання конфлікту інтересів та прозорого фінансування партій і виборів.

Також варто створити уповноважений орган із антикорупційної політики, збільшити зарплату чиновників і прив'язати її до результатів їх роботи, організувати антикорупційне навчання і незалежне тестування знань у суддів і правоохоронців.

Експерти побоюються, що за поданням Мін'юсту уряд може обмежитися лише косметичними змінами антикорупційної держпрограми, тоді як сам документ потребує "капітального ремонту", якщо не перевидання.

Урядовці планують розглянути це питання у травні, тож ми розраховуємо на політичну волю президента та особистий прийом у прем'єр-міністра Миколи Азарова, призначений на 25 квітня 2013 року.

Фактично це останній шанс, після чого під сумнівом опиниться ухвалена главою держави Національна антикорупційна стратегія, впровадження котрої значно гальмується через ситуацію з невиконанням урядової держпрограми.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!