Що робити з надприбутками?

Що робити з надприбутками?

Навіщо влада такими колосальними темпами нарощує державний борг, за яким доведеться платити чималі відсотки, якщо є надпланові доходи бюджету? Хіба це логічно - отримувати додаткові доходи, але при цьому брати нові рекордні позики?
П'ятниця, 18 березня 2011, 16:01
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Недавно несподівано з'ясувалося, що в державній скарбниці за підсумками першого кварталу 2011 року утворюються понадпланові доходи.

Про це під час зустрічі з головою Верховної ради Володимиром Литвином і головами парламентських фракцій більшості повідомив президент Віктор Янукович. Він відразу ж визначив, як треба використати ці надприбутки.

"Я вважаю, що ми з вами можемо вже за підсумками кварталу переглянути бюджет, щоб ми не чекали півріччя, і направити вже навесні ці кошти на розвиток регіонів", - заявив глава держави. І уточнив, що передусім зазначені гроші, а це близько 5 мільярдів гривень, потрібно направити на добудову соціальних об'єктів і доріг.

Ніхто з присутніх сперечатися з президентом, зрозуміло, не став. Пізніше заперечили Віктору Федоровичу лише опозиціонери. Дізнавшись, що в країні з'явилися понадпланові доходи, вони запропонували проіндексувати зарплати і пенсії.

Реклама:

На думку опозиції, це слід зробити у зв'язку з істотним перевищенням реальної інфляції за 2010 рік порівняно з офіційним показником.

Вже наступного дня після заяви Януковича підтвердив очікуване перевищення надходжень до бюджету і уряд. "Перші місяці справді показали, що є позитивні зрушення у дохідній частині бюджету, а за результатами першого кварталу будуть прийматися рішення", - повідомив міністр фінансів Федір Ярошенко.

Звичайно, якщо в казні є додаткові доходи, це дуже добре. З їх допомогою можна вирішити багато фінансових проблем, які з'являються в країні практично щодня.

Наприклад, у Єнакієвому, на малій батьківщині президента, на межі страйку - гірники шахти "Червоний жовтень", які вимагають погасити їм борги із зарплати за 2,5 місяця.

Або ось вкладники націоналізованого банку "Родовід" днями перекрили дорогу на Подолі, щоб отримати свої депозити. Довелося навіть втручатися ЗМОП, оскільки цією дорогою їздить кортеж Януковича. Причому такі ж проблеми - у вкладників банку "Надра" та низки інших українських фінансових установ.

Можливо, також з надією почули новину про надпланові доходи бюджету вітчизняні експортери, які очікують відшкодування ПДВ. Оскільки, як виявилося, оголошене урядом автоматичне відшкодування цього податку з 1 березня знову не відбудеться.

ДПА повідомила про невідповідність понад 80% платників ПДВ критеріям його повернення в автоматичному режимі.

З іншого боку, не могла не порадувати інформація про зростання надходжень до бюджету і вітчизняних чиновників. Причому всіх рангів.

Так, Верховна рада прийняла кошторис на власне утримання в 2011 році у розмірі 980 мільйонів гривень. "Там є невелике збільшення порівняно з 2010 роком - приблизно 70 мільйонів, але це відповідно до індексу інфляції", - прокоментував це рішення голова регламентного комітету Володимир Макеєнко.

А, приміром, Житомирська держадміністрація планує купити машину для заступника глави ОДА Віктора Куницького за 250 тисяч гривень. Причому чиновники пояснили це своє бажання також перевиконанням бюджету.

"Так, справді, коли був розподіл вільних коштів, за кошти від перевиконання бюджету області на прохання обласної державної адміністрації передбачено придбання автомобіля для одного із заступників голови Житомирської ОДА", - прокоментував скандальну ситуацію голова Житомирської облради Йосип Запаловський.

При цьому чиновник промовчав, що є постанова Кабміну, згідно з якою держадміністрації можуть купувати транспорт, не дорожчий за 60 тисяч гривень.

До того ж, надалі ситуація з бюджетом може покращитися ще більше, оскільки Національна комісія регулювання електроенергетики з 1 квітня підвищила тарифи на електроенергію для населення на 15%. А ще в 2011 році зростуть ціни на газ для населення і тарифи на ЖКП. Отже, зменшаться дотації на ці цілі з державної казни.

Проте недавно відбулася ще одна подія, доволі пікантна у світлі розмов про несподівані доходи бюджету. За підсумками планових аукціонів, у вівторок Мінфін продав ОВДП аж на 3 348 мільйонів гривень.

Це рекордна сума нарощування внутрішнього державного боргу за один день на таких аукціонах. Наприклад, на торгах 1 березня Мінфін продав ОВДП на 522 мільйони гривень, 22 лютого - на 168 мільйонів гривень. За весь лютий обсяг продажу становив 3 033 мільйони гривень, а за весь січень - 2 805 мільйонів гривень.

У зв'язку з цим виникає природне запитання: навіщо влада такими колосальними темпами нарощує державний борг, за яким доведеться, до того ж, платити чималі відсотки, якщо є надпланові доходи бюджету? Хіба це логічно - отримувати додаткові доходи, але при цьому брати нові рекордні позики?

Чи не краще було б не тільки не здійснювати нових запозичень, але ще й постаратися погасити хоча б частину старих боргів?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: