"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров дописує свій родовід

Азаров дописує свій родовід

П'ятниця, 18 березня 2011, 10:49 -
Прем'єр пообіцяв, що вкладники "Родоводу" швидко отримають свої кошти. У середу можна було переконатися в протилежному. По обіді у банкоматі відділення банку на вулиці Сагайдачного закінчилися гроші. За мить натовп перекрив дорогу.

У четвер відбулося засідання Експертно-аналітичної ради з питань участі держави у капіталізації банків при Кабміні. На ньому було поставлено крапку в долі "Родовід банку", придбаного державою в 2009 році.

Днями керівники Нацбанку і Кабміну отримали стусана з Банкової, щоб проблема "Родоводу" була вирішена раз і назавжди.

У середу НБУ опублікував роз'яснення "Про ситуацію у "Родовід банку". Посилаючись на доручення президента, регулятор вкотре пообіцяв повернути гроші всім вкладникам - навіть тим, у кого депозити перевищують гарантовані державою 150 тисяч гривень.

"Усі вкладники банку "Родовід" будуть мати можливість отримати свої кошти та нараховані відсотки, незалежно від суми, через один з державних банків. Для здійснення виплат уряд виділить відповідну суму коштів для задоволення всіх вимог за вкладами. Після прийнятого рішення НБУ спільно з Кабміном та державним банком, визначеним Експертно-аналітичною радою, забезпечать відповідні технічні та організаційні заходи для реалізації цього рішення", - йдеться у документі.

Реклама:

Четвергове засідання підтвердило давно відомий факт: "Родовід" не має ніяких шансів на відродження. Це мертвий банк. Скільки грошей не дай - вкладники захочуть забрати все і забути назву цієї "чорної діри".

Януковичу перекрили дорогу

Не виключено, що засідання Експертно-аналітичної ради було скликане позачергово. У середу вкладники "Родоводу" після кількох тижнів безцільного стояння у чергах перекрили одну з ключових магістралей Києва в районі Поштової площі. Розрахунок був правильним: по цій дорозі регулярно проїжджає президент.

Два тижні тому під час тригодинного ефіру "спілкування з країною" Віктор Янукович вже згадував, як його бентежать натовпи вкладників, що стоять під стінами банків. Тоді він обіцяв, що питання повернення депозитів найближчим часом буде вирішене.

Прем'єр теж не відставав. Микола Азаров обіцяв, що протягом березня вкладники "Родоводу" отримають можливість повернути свої кошти. "Жодних проблем з цим банком нема", - запевняв він. У середу можна було переконатися у протилежному.

Близько 16 години у банкоматі відділення банку на вулиці Сагайдачного закінчилися гроші. За мить натовп перекрив дорогу. У результаті, півгодини на Поштовій площі можна було "насолоджуватися" виттям автомобільних сигналів.

Припинили звукову феєрію співробітники міліції, патрульної служби та ЗМОП, які досить швидко прибули на місце і відтіснили протестуючих на майданчик біля банку. У цей же час на проїжджій частині з'явилося аж чотири регулювальники.

Така оперативність передусім пов'язана із забезпеченням безперешкодного руху для кортежу президента, щоденний маршрут якого проходить поруч з відділенням банку.

 

За словами учасників "дорожнього протесту", банкомат спустошується в обід вже не вперше, і багатьом отримати свої лімітовані 150 гривень на день не вдається. У лютому банк відновив виплати вкладникам, встановивши саме таке обмеження.

Також клієнтам дозволили сплачувати рахунки у магазинах на 1 750 гривень на добу. Однак, скаржаться вкладники, багато торгових точок не приймають їх платежі.

Відділення на Сагайдачного - одне з небагатьох у Києві, яке повертає депозити. Люди щодня приїздять сюди, щоб отримати свої гроші. Більшість з них - літні люди.

"Я з 12 години чекаю, щоб отримати ті нещасні 150 гривень, а в мене там 20 тисяч. Завтра доведеться знову стояти", - розповіла "ЕП" жінка пенсійного віку.

У натовпі можна почути багато цікавого про президента, уряд і Верховну раду.

- Что там сегодня в Раде говорили?

- Что они могут говорить? Партия регионов забрала деньги и обдуривает людей. Последний вот этот, который был... Шаповалов (екс-заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. - "ЕП"). Они со Стельмахом забрали. Говорят, что Ющенко тоже.

- Так Стельмаха вже нема.

- Ну, його нема, але він все одно керує.

- А этот что, который сейчас? (Голова НБУ Сергій Арбузов. - "ЕП")

- Да он марионетка. Сколько денег сюда не вливай, они их перебрасывают на эти... на оффшоры.

Одна жінка обурювалася з приводу перевірок банком підстав для видачі усієї суми.

- Як це можна, щоб банк вимагав довідку про хворобу? Моїй хворій подрузі дали гроші, а вона через тиждень померла. "Вчасно" дали. Вони не дають твої гроші, навіть якщо ти однією ногою в труні вже.

Розмови вщухли, коли почали розчищати шлях для президента. Люди спостерігали, зрідка коментуючи те, що відбувалося.

- Дорогу для Януковича вони розчищають набагато швидше, ніж гроші повертають, - зробила висновок одна з жінок.

 

Хроніка падіння "Родоводу"

Від миттєвого краху "Родовід банк" врятував мораторій на виплату депозитів населення, введений в кінці 2008 року. Вже тоді банк не проводив платежі і обвинувачувався у валютних махінаціях.

16 березня 2009 року у "Родоводі" ввели тимчасову адміністрацію, яку очолив заступник голови НБУ Віктор Кравець. 17 червня 2009 року другим тимчасовим адміністратором цього банку став Сергій Щербина, який зайнявся організацією піар-проекту із зразково-показової рекапіталізації.

Держава купила 99,9% акцій банку в липні 2009 року, "вливши" 2,8 мільярда гривень. Тоді борги за депозитами населення становили 2,2 мільярда гривень. Видача перших з них відбулася 3 серпня 2009 року за участі прем'єра Юлії Тимошенко.

"Родовід" міг вижити. Завадило те, що в жовтні було вирішено перевести в установу 6,84 мільярда гривень депозитів з Укрпромбанку, у тому числі вклади до 150 тисяч гривень на 5,6 мільярда гривень. Стільки ж грошей уряд додав у вигляді ОВДП.

З 23 листопада 2009 року розпочалися виплати вкладів, а 13 грудня було оголошено про закінчення переведення депозитів Укрпромбанку в "Родовід". Поверталися депозити до 150 тисяч гривень, а власникам більших рахунків обіцяли віддати гроші після докапіталізації на 3 мільярди гривень.

 

Всього за кілька місяців виплатили 4 мільярди гривень. Приблизно на таку ж суму вкладники "Родоводу" переуклали з банком депозитних договорів.

Переведення коштів з Укрпромбанку пройшло невдало. Щербину звинуватили у затягуванні переведення депозитів. Крім того, разом з депозитами з Укрпромбанку в "Родовід" не перейшли кредити. На сторону був проданий портфель позик під заставу автозаправок ANP - їх отримав власник "Дельта банку" Микола Лагун.

А в березні 2010 року, в розпал виплат, Щербина відкрив фірмі "Мостобуд" кредитну лінію на 1,55 мільярда гривень, за якою та встигла взяти 560 мільйонів гривень.

Через місяць між тимчасовим адміністратором та НБУ розгорівся конфлікт, і Щербина звинуватив регулятора у протидії переведенню позик з Укрпромбанку. У відповідь Нацбанк спробував звільнити адміністратора, але той пішов на лікарняний.

У травні Щербина був заарештований за звинуваченням у розтраті 340 мільйонів гривень. Виявилося, що на столі керівника нагляду Василя Пасічника давно лежала папка з компроматом на адміністратора. Потім з'явилися чутки, начебто Щербина намагався знищити документи, пов'язані з рекапіталізацією. А ще пізніше слідство натякнуло на зв'язок Щербини з депутатом від БЮТ Олександром Шепелєвим.

У тому ж місяці НБУ продовжив роботу тимчасової адміністрації, призначивши куратором банку Миколу Онищенка. В липні цю посаду віддали Юрію Райтбургу.

Восени 2010 року гроші скінчилися остаточно. Банк різко зменшив видачу коштів, у тому числі для пенсіонерів. Інші банки перестали обслуговування картки "Родоводу".

Останнім часом вкладники пікетували центральний офіс банку на Поштовій площі в Києві та зверталися до президента. Відтак, проблему "Родоводу" почали вирішувати.

Кінець буде тихим

Чому уряд затягнув час, відомо: МВФ заборонив йому роздувати дефіцит бюджету. А Нацбанку він не дозволяв "друкувати" зайві гроші, навіть для вкладників "Родоводу".

Позиція ж НБУ щодо проблемної установи унікальна. Регулятор, який недавно в черговий раз продовжив строк роботи тимчасової адміністрації в "мертвому" банку, зняв з себе відповідальність і переклав її на Кабмін.

Цю позицію підтвердило джерело "Економічної правди" у Нацбанку. "Так це ж не ми вирішуємо, а Експертно-аналітична рада", - сказав представник регулятора.

НБУ не перший рік обіцяє вирішити проблему, однак на практиці лише створюється видимість бурхливої діяльності. Регулятор стверджує, що банк працює, хоча платежі через "Родовід" не проходять. З дозволу НБУ тимчасовий адміністратор Юрій Райбург не спілкується ні з вкладниками, ні з пресою.

А головне - регулятор ніяк не квапить прем'єра Миколу Азарова. Якби вкладники не стали на шляху кортежу гаранта, питання досі не зрушило би з мертвої точки.

Майбутнє "Родоводу" ясне як день. Скоро населення забере з нього всі депозити. Швидше за все, їх переведуть в Укрексімбанк, хоча з виплатами по всій країні краще впорався би Ощадбанк з його великою мережею.

Після цього "Родовід" отримає від держави якусь суму і стане банком поганих активів - bridge bank. На ці гроші він викупить проблемні та безнадійні позики в Укргазбанку і банку "Київ". У результаті, баланси двох останніх стануть чистими, а "Родовід" перетвориться на "зливний бачок" і займеться стягненням боргів.

Вийде це в нього погано, бо управляти процесом будуть чиновники. Вони за замовчуванням налаштовані не на "вибивання" боргів, а на виконання бюрократичних процедур. Принаймні колишній податківець Анатолій Брезвін небагато грошей стягнув з екс-власника Укргазбанку Василя Горбаля.

Напевно, в майбутньому bridge bank не обійдеться без корупції, коли за приємну суму "повз касу" кредит буде списуватися остаточно. Швидше за все, "Родовід" перейменують у щось неоковирне. Наприклад, у "Державну кредитно-експертну установу з реструктуризації і стягнення боргів та проблемних кредитів при Кабміні".

Через кілька років установу непомітно ліквідують. НБУ тихо спише багатомільярдне рефінансування, а Кабмін мовчки анулює випущені ним ОВДП на 8,4 мільярда гривень. Цікаво, чи згадає тоді хто-небудь весь цей довгий родовід?

Реклама: