Чего не хватает Украине, чтобы пройти зиму, и на что готова пойти Россия

Чего не хватает Украине, чтобы пройти зиму, и на что готова пойти Россия

Понедельник, 18 июля 2022, 09:00 -
getty images
О сценариях РФ в газовой войне, подготовке к зиме и добыче газа в Украине. ЭП собрала главное из дискуссии об отопительном сезоне. (укр)

Президент Володимир Зеленський не раз попереджав українців, що через війну наступна зима буде найскладнішою за всі роки незалежності. Один із найбільших ризиків – ракетні удари росіян по об’єктах критичної інфраструктури.

Газовий шантаж Росії та повне закриття кранів узимку може спіткати і Євросоюз. "Газпром" уже припинив постачання палива до кількох країн ЄС, а з 11 липня тимчасово зупинилися поставки "Північним потоком-1" до Німеччини.

За якими сценаріями розвиватимуться події? Чи може РФ припинити постачання газу в ЄС? Скільки об’єктів теплової інфраструктури Україні треба відновити до зими, і як в країні з видобутком газу?

Відповіді на ці питання прозвучали під час експертної дискусії "Опалювальний сезон 2022-2023: до чого готуватися", яку провів Центр соціально-економічних досліджень "CASE Україна" спільно з ЕП.

Реклама:

Зупинка "Північного потоку-1". Чому 21 липня ключова дата?

Росія постачає газ до країн ЄС, проте обсяг транзиту трубопровідним транспортом падає. Одна з причин – окремі країни самі зменшують закупівлі, щоб знизити залежність від країни-агресора.

За словами президентки DiXi Group Олени Павленко, за останні пів року експорт упав на 30%, але залежність досі існує. Німеччина і частина країн Східної Європи продовжують купувати російський газ, щоб заповнити газові сховища.

Раніше Єврокомісія видала зобов'язання щодо необхідності заповнення газових сховищ на 90% до жовтня.

Поки що динаміка непогана, наголошує Павленко. Багато країн почали нарощувати імпорт через поставки скрапленого газу. Обсяг імпорту через LNG зріс на 60%.

Проте РФ може припинити експорт газу до країн ЄС. Уже зупинилося постачання до Фінляндії, Польщі, Болгарії та окремих компаній з країн ЄС. Компанії з цих держав не захотіли платити за російський газ рублями.

"Ми бачимо, що Росія поетапно і системно зменшує обсяги експорту газу. Вона припинила постачання через "Північний потік-1", на який дуже сподівалася Німеччина. Формальна причина – планові ремонтні роботи на десять днів.

Подивимося, що буде після 21 липня. Якщо постачання не відновиться, це буде чіткий сигнал, що РФ готова збільшувати ставки в газовій війні, і країнам ЄС треба буде готуватися до зими без російського газу", – каже президентка DiXi Group.

"Є дві умовні крайні стратегії. Перша – РФ зацікавлена продовжувати постачати газ Європі, бо їй потрібно фінансувати свою економіку та війну, і вона буде заробляти гроші, поки ЄС платить.

Інша стратегія РФ – "ми прикрутимо газ, ЄС перелякається, і ми скажемо: скасовуймо санкці і запускаймо "Північний потік-2", – додає Павленко.

Утім, реалізувати другий сценарій РФ буде надзвичайно важко.

"Якщо РФ буде ще більше піднімати ставки, у жовтні-листопаді вона може зупинити поставки до Європи і транзит через Україну. Проте довго вона це робити не зможе. В РФ дуже високий видобуток, і потужностей для зберігання таких обсягів газу там нема", – наголошує виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко.

Скільки теплоінфраструктури в Україні треба відновити?

За словами виконавчого директора Асоціації міст України (АМУ) Олександра Слобожана, проблеми і виклики під час підготовки та проведення опалювального сезону залежать від типу території.

Їх нині в Україні чотири: тимчасово окуповані, де йдуть бої, звільнені від окупації і тилові.

За його словами, ризик полягає не лише в наявності ресурсу.

"Нафтогаз" заявляє про достатній для проходження сезону обсяг газу в сховищах. За даними уряду, Україна має 11,3 млрд куб м газу. НАКу поставили завдання до початку сезону мати 19 млрд куб м.

"В Україні чотири ТЕЦ зруйновані повністю, п’ять – частково. Загалом руйнувань зазнав 331 об’єкт теплозабезпечення і гарячого водопостачання. Часу для підготовки до зими дуже мало", – констатує Слобожан.

Гроші для відновлення інфраструктури виділяє уряд, також кошти резервуються в місцевих бюджетах, де є така можливість. Напередодні Кабмін вирішив виділити Чернігову, Кременчуку та Охтирці по 100 млн грн.

Напрацьовуються шляхи диверсифікації джерел теплозабезпечення.

"На одному із засідань спеціального штабу ми обговорювали з Мінекології пропозицію про використання сухостою для опалення в громадах.

Міські голови Вінниці та Житомира поділилися досвідом переведення систем опалення на альтернативні джерела, але тут потрібне спеціальне рішення уряду", – зазначив Слобожан.

Чи можна пройти зиму без підвищення тарифів?

Уряд не раз заявляв про необхідність пройти сезон без підвищення тарифів. Верховна Рада планує розглянути пакет законопроєктів про проходження опалювального сезону в умовах війни.

18 липня в парламенті планують розглянути законопроєкти №7427 (визначає відносини учасників ринку), №7428-2 (вносить зміни до Податкового кодексу, які полегшать роботу підприємств галузі) та №7429 (передбачає зміни до держбюджету для виділення фінансування на підтримку ТКЕ).

Законопроєкт №7429 передбачає виділення з держбюджету 38,2 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах.

За словами Слобожана, державної підтримки потребують зусилля муніципалітетів із запровадження альтернативних джерел енергії, зокрема щодо проведення закупівель.

Слобожан пропонує "хоча б на період воєнного стану" спростити процедури оцінки впливу на довкілля або призупинити їх. Це дасть можливість громадам без затримок вводити в дію котельні як альтернативні засоби теплозабезпечення.

Виконавчий директор АМУ зазначив, що в реформуванні енергоринку потрібно врахувати досвід країн ЄС з надання містам пільг на електрику, яка використовується для зовнішнього освітлення населених пунктів.

Що з видобутком газу в Україні?

Україна може купувати газ в ЄС, але, за словами Павленко, він дуже дорогий: коштує близько 2 тис дол за тис куб м. Уряд заборонив експорт газу, тому весь видобутий ресурс або споживають українці, або його закачують у сховища.

За словами експертів, споживання газу в Україні впало на 30%, оскільки зупинилася промисловість і багато людей виїхали за кордон. Проте впав і видобуток. Раніше він становив близько 20 млрд куб м на рік.

"2021 рік ми закінчили на позитивних цифрах. Приватні компанії видобули рекордні 5 мільярдів кубометрів. У січні-лютому ми фіксували зростання видобутку на 5-6% і в державних, і в приватних компаніях, була гарна тенденція.

На жаль, 24 лютого все перевернуло: росіяни почали атакувати важливі нафтогазовидобувні обʼєкти Харківщини та Полтавщини, які генерують понад 90% видобутку", – розповів Петренко.

Газовидобувники працюють там, де це можливо, і навіть там, де це небезпечно, але є родовища, захоплені окупантами, там роботи не ведуться.

В Асоціації газовидобувних компаній за підсумками 2022 року прогнозують падіння обсягів видобутку на 7-8%. За словами Петренка, ситуація може і покращитися, і погіршитися.

Експерти акцентують увагу на падінні попиту на газ. Промисловість, яка була ключовим споживачем приватних видобувників, сильно постраждала. Деякі підприємства розбомблені, захоплені або пошкоджені.

"Через скорочення попиту у незалежних компаній є проблеми з реалізацією газу, що завдає їм додаткових збитків", – визнав представник Асоціації газовидобувних компаній.

"Швидко наростити видобуток – непросте завдання. В Україні виснажені родовища. Компаніям треба все більше інвестувати і бурити глибші свердловини, щоб знаходити газ", – наголошує Петренко.

За його словами, виявити великі поклади газу – питання великих інвестицій. На заході країни неглибока свердловина може коштувати 3-5 млн дол, на сході – 10 млн дол, а надглибока свердловина – 30 млн дол.

"Що треба інвесторам? Зараз – перемога України у війні. Далі держава має створити рівні умови для інвесторів і не змінювати правила гри щомісяця", – наголошує представник Асоціації газовидобувних компаній.

За його словами, ключовими умовами для нарощення видобування газу є справедлива фіскальна політика, дерегуляція (ухвалення законопроєкту № 4187-д), спрощення доступу до землі, скорочення термінів проведення екологічних процедур, рівні правила для всіх.

"У післявоєнний період Україні потрібно буде швидко розробляти нафтогазові проєкти на суходолі і морському шельфі.

Після перемоги важливо "затягнути" сюди велику компанію, яка буде працювати на шельфі Чорного моря. Ці ділянки надані в користування "Нафтогазу", але ми розуміємо, яка наразі ситуація в морі", – додав Петренко.

Реклама: