США, Европа или Корея: на каких иностранных площадках выгоднее покупать авто. Сравнение

США, Европа или Корея: на каких иностранных площадках выгоднее покупать авто. Сравнение

Украинцы все чаще отдают предпочтение покупке бывших в употреблении авто из-за рубежа. Где выгоднее покупать автомобили, какие плюсы и минусы различных рынков, и какие непредвиденные расходы могут возникнуть у покупателя. (укр)
Понедельник, 11 января 2021, 08:30 -
коллаж Андрея Калистратенко

Вживані автомобілі з-за кордону і надалі залишаються значно привабливішими, ніж купівля авто в Україні. Нові машини для більшості українців поки що не по кишені.

За 11 місяців 2020 року в Україні поставили на облік майже в чотири рази більше вживаних автомобілів, ніж нових. На українські номери перейшли понад 313,3 тис ввезених з-за кордону вживаних легкових авто.

За даними Асоціації автовиробників України, найпопулярнішою маркою серед уживаних авто 2020 року стала Volkswagen. На другому місці – Ford, на третьому – Skoda. Щодо моделей, то найчастіше з-за кордону приганяли Volkswagen Passat. Лише за листопад в Україні зареєстрували 1 731 автомобіль цієї марки.

ЕП вже писала про те, як придбати автомобіль у США та як самостійно пригнати авто з ЄС. У цій статті – про те, де вигідніше купувати вживані автомобілі та які особливості є на аукціонах у трьох частинах світу: Азії, Америці та Європі.

Реклама:

Volkswagen Passat із США

Усі автомобілі, які українці замовляють із США, – після ДТП та потребують ремонту. На аукціони їх виставляють страхові компанії, для яких продаж – єдиний спосіб повернути частину страхової виплати автовласнику.

Найбільш популярні аукціони – Copart, IAA, Mannheim. Купувати небитий автомобіль у США невигідно через високу вартість.

"Ремонтувати автомобілі в США дуже дорого. Година роботи майстра в середньому коштує 100 доларів. Якщо додати вартість запчастин, то ремонт обійдеться в космічну суму.

Страховій компанії простіше продати битий автомобіль на аукціоні та купити клієнту новий, доклавши необхідну суму", – каже представник однієї з фірм, яка займається постачанням автомобілів із США.

В Україні вартість ремонту машин із США коштує 1-2 тис дол. Може бути й більше – залежить від ушкоджень. Тож купувати їх вигідніше – навіть з урахуванням недешевої доставки кораблем та розмитнення.

Вартість автомобіля із США залежить не стільки від року випуску, моделі та технічних характеристик, скільки від типу пошкоджень. Повну історію авто можна відстежити через Carfax, де вказується інформація про ДТП з описом пошкоджень та історією проходжень технічного обслуговування.

Якщо автомобіль сильно пошкоджений, і ремонт обійдеться дорожче 2 тис дол, то фірми не рекомендують його купувати.

Вартість послуг компаній, які допомагають купувати та доставляти автомобілі із США, – 0,5-1 тис дол.

Можна спробувати придбати самостійно, але немає гарантії, що вийде дешевше. Потрібно добре розбиратися в автомобілях, щоб оцінити вартість ремонту за фото, вчасно сплатити аукціонні платежі, організувати доставку до порту.

За помилки доведеться платити. Наприклад, якщо купити авто на аукціоні, але несвоєчасно (протягом трьох днів) переказати кошти (включно з аукціонним збором), додаткова комісія становитиме 50 дол. За простій на майданчику, залежно від локації, щодня стягують 5-15 дол.

Сума аукціонного збору залежить не тільки від остаточної ціни продажу, а й від способу оплати, місця реєстрації покупця, кількості придбаних автомобілів за рік та інших факторів.

Наприклад, на майданчику Copart, покупці розділені на чотири категорії. Для кожної з них аукціонний збір буде різним. При вартості авто 3 тис дол аукціонний збір становить від 400 дол до 755 дол.

Крок аукціону залежить від оціночної вартості лоту та аукціону і становить 25-50 дол. Представник компанії рекомендує визначитися з максимальною сумою, до якої можна підвищувати ставку на аукціоні.

 

Для Volkswagen Passat B8 2016 року випуску це коштуватиме не більше 6 тис дол.

Обираємо автомобіль на аукціоні IAA. В автомобіля пошкоджений задній бампер та фари, є кілька вм'ятин на задніх лівих дверцятах, кришці багажника та даху. Пробіг автомобіля – майже 40 тис миль (64 тис км).

Фірма розраховує приблизну вартість ремонту в Україні, орієнтуючись на фото та опис пошкоджень. Сума – 1 500 дол. Представник фірми уточнює: це не точна сума. Кінцева вартість ремонту коливатиметься в межах 10% від очікуваної, адже в автомобіля можуть бути приховані дефекти, яких не видно на фото.

"У США понад 500 майданчиків, де продають автомобілі, тому оглянути авто перед купівлею майже неможливо", – каже консультант.

Сам автомобіль на аукціоні оцінений 13 458 дол, проте це не означає, що він буде проданий саме за таку суму. Виграє найвища ставка, яка зазвичай набагато нижча від оціночної.

Американці не купують авто після ДТП, а іноземці не торгуються до таких сум, бо це економічно не вигідно.

Оскільки автомобіль після аукціону не можна транспортувати своїм ходом, доведеться скористатися послугами логістичних компаній. У нашому випадку вартість доставки з майданчика в Провіденсі (штат Род-Айленд) до порту New York cтановитиме 400 дол. Звідти в Одесу транспортування коштуватиме 1 тис дол.

"Доставка седана коштує 1,2-1,3 тисячі доларів залежно від узбережжя. Якщо це буде західне узбережжя, то ціна буде вищою – до 1,5 тисячі доларів, якщо східне – 1 тисяча", – каже представник однієї з компаній, що доставляє автомобілі із США.

Після придбання автомобіля на аукціоні клієнт повинен оплатити його вартість. Сюди входять ціна автомобіля на аукціоні, аукціонний збір, доставка авто по території США до найближчого порту, доставка до порту в Одесі, послуги компанії.

Доставка морем із США до одеського порту триває від трьох тижнів до трьох місяців. За два тижні до того, як контейнер прибуде до пункту призначення, клієнту виставлять рахунок для сплати послуг брокера та експедитора – 200-300 дол. Портові збори – 350 дол.

Після того, як корабель заходить в порт Одеси, клієнту повідомляють дату відкриття контейнера. Його можна оглянути самостійно, або це може зробити брокер.

Вартість розмитнення вираховується від суми, вказаної в інвойсі (вартість автомобіля на аукціоні, аукціонного збору та доставки морем).

Наприклад, Volkswagen Passat придбали на аукціоні за 5,5 тис дол. Вартість розмитнення розраховуватиметься від суми 7 025 дол. Якщо скористатися калькулятором розмитнення на сайті Державної митної служби, то вийде 2,7 тис дол.

Ця сума приблизна, бо на митниці її розраховують для кожного автомобіля індивідуально (може коливатися в межах 50 дол в обидва боки).

Вартість адресної доставки автомобіля з одеського порту до Києва евакуатором – 200-250 дол.

"Ми можемо виконати ремонт, у всіх великих містах є свої та партнерські СТО, з якими укладені угоди. Але оскільки автомобілів привозимо багато, то є черга", – кажуть у компанії.

Автомобіль при купівлі "під ключ" коштуватиме приблизно 13,5 тис дол.

ЕП зекономила б щонайменше 2,5 тис дол, якби купувала аналогічне авто в Україні. Тим більше, що з українськими номерами продають такі ж пригнані із США автомобілі. Часто вони мають "скручений" пробіг, а їх ремонт проведений з мінімальними витратами, аби надати автомобілю привабливого зовнішнього вигляду.

 

Volkswagen Passat з Європи

Якщо йдеться про країни ЄС, то українці найчастіше купують уживані автомобілі в Литві, Польщі та Німеччині.

На відміну від США, доставки з Європи не потрібно чекати кілька місяців. Максимум – десять днів. Найшвидше – з Польщі та Литви. Автомобіль можна пригнати самостійно або скористатися послугами компаній.

Ще кілька років тому такі послуги коштували до тисячі євро, зараз – 500 євро. Супровід, коли майбутній власник їде купувати автомобіль самостійно, а компанія консультує його в процесі, коштує в середньому 200 євро.

Якщо їхати купувати автомобіль самостійно, то варто врахувати, що готівкою в ЄС можна ввозити максимум 10 тис євро. Більша сума – лише на банківській картці, тому варто врахувати комісійні втрати під час зняття готівки в банкоматі.

Незалежно від способу придбання обрати авто можна на онлайн-майданчиках. У Литві найпопулярнішими є autoplius.lt та autogidas.lt, у Німеччині – autoscout24.de, mobile.de або на сайтах дилерів, які також продають уживані авто (audi.de, bmw.de, mercedes-benz.de, volkswagen.de, porsche.de). Авто з Польщі – на сайтах otomoto.pl, allegro.pl.

 

ЕП вирішила вибрати автомобіль у Литві. Тут не потрібно торгуватися на аукціонах, а можна обрати авто з фіксованою вартістю. Під час купівлі можна торгуватися з продавцем.

Вартість Volkswagen Passat B8 2016 року випуску з двигуном 1,8 та автоматичною коробкою передач у Литві – 11 700 євро (14 371 дол). Пробіг – 58 тис км. Вартість доставки, якщо їхати самостійно, – максимум 200 дол.

Розмитнення коштуватиме близько 5 тис дол, реєстрація та постановка на облік – 300 дол.

Оскільки вартість автомобіля перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму (10 630 євро), то доведеться сплатити не 3%, а 4% до Пенсійного фонду (574 дол).

Загалом виходить трохи більше 20 тис дол.

В Україні такий же автомобіль можна придбати дешевше, від 16 тис дол, але це буде авто, пригнане із США, а значить – після ДТП.

Пригнаний з ЄС п'ятирічний Volkswagen Passat B8, "небитий, нефарбований", в Україні буде коштувати 22 тис дол. Новий автомобіль цієї моделі коштує понад 40 тис дол.

Американський і європейський ринки щодо моделей авто суттєво відрізняється. У європейців популярні універсали, американці більше люблять седани.

Окремі моделі, які входять у п'ятірку найпопулярніших автомобілів з-за кордону серед українців, наприклад, Renault Megane та Skoda Octavia, важко знайти на американському ринку.

Придбати авто у США виявилося значно дешевше, ніж у ЄС, але це автомобіль після ДТП. До того ж, немає можливості оглянути його перед купівлею, тож це завжди лотерея.

ЕП також порівняла вартість автомобіля Volkswagen Jetta 2017 року випуску з об'ємом двигуна 1,4.

 

Авто з Південної Кореї

На корейських автомобільних аукціонах є весь модельний ряд автомобілів, але найчастіше українці там купують авто місцевого виробництва – KIA тa Hyundai. Придбати і доправити в Україну Volkswagen з цієї країни буде дуже дорого.

Частина автомобілів, вироблених у Південній Кореї, має встановлене на заводі газобалонне обладнання. Це не лише екологічно правильно, а й економічно вигідно.

"У Кореї зазвичай купують автомобілі, які використовувалися в комерційних цілях: таксі, шеринг, прокат, довгострокова оренда. У процесі експлуатації вони могли потрапляти в невеликі ДТП", – розповідає ЕП консультант однієї з компаній, яка ввозить авто з Південної Кореї.

Зазвичай у цій країні купують відносно нові авто – не старші 2014 року, але через постійну експлуатацію вони мають великий пробіг – близько 200 тис км. За таких обставин зустрічаються авто з фарбованими від подряпин деталями, але не після ДТП, як це характерно для США.

Автомобілі доставляють кораблем до порту Одеси або Чорноморська. Доставка коштує 1,2-1,5 тис дол.

На відміну від США, де зазвичай купують "кота в мішку", орієнтуючись на фото, деякі компанії мають своїх представників у Південній Кореї, які оглядають автомобіль перед купівлею.

У Кореї є кілька аукціонів. Найпопулярніші з яких – Encar, AJ Sellcar Auction, Hyundai Glovis, Lotte Auction.

Самостійно розібратися в деталях аукціону складно. Продаж уживаних авто – це лише частина бізнесу майданчиків, тож знайти необхідний розділ, навіть з урахуванням того, що деякі сторінки дублюються англійською мовою, непросто.

"Авто для вас ми обираємо на одному з аукціонів. Далі наша людина в Кореї виїжджає на місце, оглядає його, робить фото, відео, перевіряє справність. Якщо все влаштовує – вносите 70% передоплати і чекаєте доставки", – розповідає консультант.

За бажанням можна придбати страховку від ушкоджень під час доставки, яка становить 1,5% вартості угоди.

Одним з недоліків купівлі авто в Кореї є те, що перевірити історію технічного обслуговування автомобіля неможливо. Лише участь у ДТП.

"Ви можете замовити Car History. Там буде вказана кількість ДТП, якщо вони були, де автомобіль використовувався та якою була вартість ремонту", – каже консультант. Ця послуга коштує всього 2 дол, але її немає сенсу замовляти, якщо автомобіль не був у ДТП.

Ще однією особливістю корейського ринку є те, що вартість автомобілів однієї марки та року випуску може кратно відрізнятися залежно від стану і пробігу. Наприклад, Hyundai Sonata може коштувати від 1 тис дол до 10 тис дол.

Середня вартість Hyundai Sonata LF 2017 року випуску з пробігом 185 тис км у базовій комплектації в Південній Кореї – 6 тис дол. Доставка, розмитнення та інші витрати коштуватимуть стільки ж. Разом – близько 12 тис дол.

В Україні такий автомобіль можна придбати за 14-16 тис дол, тобто економія становитиме 2-4 тис дол. Проте доставку машини доведеться чекати до двох місяців.

 

Замість висновку

Кожен з цих прикладів не є універсальним. Залежно від запиту і вартості автомобіля зекономлена сума в кожному конкретному випадку буде різною. Наприклад, якщо йдеться про купівлю дорогого авто.

На перший погляд, вигідніше купувати авто із США, але є ризики, пов'язані з неочевидними пошкодженнями і транспортуванням. До того ж, для окремих американських моделей буде непросто знайти запчастини.

Реклама: