Конкуренто-неспособность: между Тунисом и Уругваем

Вторник, 24 сентября 2013, 14:34 -
За пять лет факторы, больше всего мешающие ведению бизнеса в Украине, почти не изменились. Предпринимателям снова мешают коррупция и высокие налоги. Правительство скромно молчит. (Укр.)

Крок вперед, два кроки назад. Таким курсом рухається Україна в Індексі глобальної конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму - ВЕФ.

Якщо у 2012 році країна піднялася на дев'ять позицій у цьому списку, то 2013 року - опустилася аж на 11 сходинок.

Характерно, що у 2011 році, коли Україна також покращила свої позиції у цьому списку, уряд активно коментував кожен пункт "покращення".

Така ж ситуація спостерігалася у травні 2013 року, коли стало відомо, що Україна поліпшила позиції у ще одному рейтингу - швейцарської бізнес-школи.

Тоді прем'єр Микола Азаров гордо заявив, що такі результати - це "визнання нашої системної роботи". Цього разу уряд скромно промовчав.

Світ змінюється

Глобальна картина конкурентоспроможності змінює обличчя. Піднімаються в рейтингу проблемні країни єврозони, такі як Іспанія та Греція. Це свідчить про те, що реформи, затягування пасків у цих державах не були марними.

Перша десятка не змінилася, лише деякі країни помінялися місцями. Вже п'ятий рік поспіль лаври першості дістаються Швейцарії, за якою йдуть Сінгапур, Фінляндія, Німеччина, США, Швеція, Гонконг, Нідерланди та Японія. Замикає десятку найбільш конкурентоспроможних країн Великобританія.

Результати рейтингу стали особливо радісними для США, адже країні вдалося зламати неприємну тенденцію - падіння протягом чотирьох років поспіль. Вона піднялася із сьомого місця у 2012 році на п'яте у 2013 році.

Потрапити у першу п’ятірку США допоміг підйом на фінансових ринках та зростання впевненості у державних установах. До того ж, США - інноваційна країна, що дуже важливо для економічного успіху.

Водночас хвилювання за США викликає такий показник як макроекономічна стабільність, за яким країна посідає 117-те місце з 148-ми.

Першим серед країн БРІКС у рейтингу конкурентоспроможності виявився Китай, випередивши ПАР, Бразилію, Індію та Росію. Експерти з ВЕФ відзначають, що це гарний результат.  Вони підкреслюють, що влада країни мусить зосередитися на забезпеченні вищого рівня освіти, технологій та ефективності ринку.

Росія в глобальному рейтингу конкурентоспроможності піднялася на три пункти, зайнявши у 2013 році 64-те місце з 148-ми.

Країна посіла високі місця за обсягом внутрішнього ринку - 8-ма сходинка, 19-а за - рівнем макроекономічної стабільності, водночас пасе задніх за інноваційними можливостями - 78-ме місце, розвитком ринку праці - 72-ге, за рівнем конкуренції - 135-те та за рівнем розвитку державних інститутів - 118-те.

Неоднозначно виглядає Близький Схід. З одного боку, для цього регіону характерний високий рівень політичної нестабільності, а з іншого - такі країни як Катар та ОАЕ демонструють гарні показники.

ОАЕ, Дубай. Фото goingabroad.org

Конфлікти у Сирії завадили зібрати дані, тому країна не фігурує у цьогорічному списку. Єгипет, як і Україна, скотився на 11 сходинок, посівши 118-те місце.

Рейтинг 2013 року засвідчив, що ґрунт під ногами, попри економічне зростання у минулі роки, втрачає Латинська Америка.

Серед країн цього регіону перше місце у списку дісталося Чилі - 34. Потім ідуть Панама - 40, Барбадос - 47, Коста-Ріка - 54, Мексика - 55 - і Бразилія - 56. Далі у рейтингу розмістилися Перу - 61, Колумбія - 69, Еквадор - 71, Уругвай - 85, Гватемала - 86, Сальвадор - 97, Болівія - 98, Нікарагуа - 99 - та Аргентина - 104.

У доповіді зазначається, що після десятиліття сталого економічного поліпшення, завдяки зростанню цін на сировину і розумній макроекономічній політиці, тенденція змінюється. Зараз регіон відстає, і владі країн потрібно терміново вжити заходів у сфері технологій та поліпшення якості освіти.

В Африці на південь від Сахари, з 54-го на 45-те місце піднявся Маврикій. Він випередив ПАР і здобув статус найбільш конкурентоспроможної економіки регіону.

Експерти ВЕФ стверджують, що в цілому цьогорічний рейтинг оптимістичний, адже світова економіка, схоже, стабілізується.

Рейтинги конкурентоспроможності, 2013 рік

World Economic Forum

IMD World Competitiveness Yearbook

Рік заснування

1979

1989

Кількість країн

148

60

Топ-п'ять

Швейцарія, Сінгапур, Фінляндія, ФРН, США

США, Швейцарія, Гонконг, Швеція, Сінгапур

Україна

84

49

Де "покращення"

Причиною різкого падіння України у рейтингу конкурентоспроможності стала макроекономічна ситуація в державі. Зниження рівня конкурентоспроможності викликане падінням ВВП, що скорочується вже чотири квартали поспіль, тоді як багато країн світу демонструють економічне зростання.

"У другому кварталі 2013 року ВВП знизився лише в Україні та Чехії. В інших країнах - зростання. В Туреччині - на 5% відносно цього ж періоду 2012 року. Через економічну кризу оцінка української конкурентоспроможності знизилася", - відзначає керівник аналітичного департаменту ІФК "АРТ капітал" Ігор Путілін.

Україна, Миколаїв. Фото Михайла Шепеля

Серед країн Центральної та східної Європи і Близького сходу ВВП України демонструє найгіршу динаміку, каже експерт.

Також на низькі рейтинги впливають слабкий захист прав власності, непрацюючі суди та вибіркове використання законодавства, зауважує керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Так, згідно з дослідженням ВЕФ, у сумарному рейтингу Україна знаходиться між Тунісом та Уругваєм, набравши 4,05 балу.

За деякими показниками країна знаходиться на відносно високих місцях. Наприклад, зберігає свої конкурентні переваги, що є результатом великого розміру ринку - 38-ме місце, має непогану систему освіти - 37-ме у рейтингу початкової освіти та 28-ме місце за якістю фізико-математичного напрямку.

Найважливіша проблема - реформування державних інститутів глибоко уражених бюрократизмом, відсутністю прозорості та засиллям кумівства.

У той же час за інноваційними можливостям Україна посідає низьке 93-тє місце, за розвитком ринку праці - 84-те, за макроекономічним середовищем - 107-ме. Крім того, Україна слабка за розвитком фінансового ринку - 117-те місце.

Подальше підвищення ефективності вітчизняної економіки можливе також за умов підвищення конкурентоспроможності ринків товарів і послуг - 124-те місце - і продовження реформи фінансово-банківського сектора - 117-те місце.

2011 рік

2012 рік

2013 рік

Показник

82

73

84

Основні вимоги, загальний  бал

98

79

91

Якість інститутів

131

132

137

Макроекономічна стабільність

112

90

107

Інфраструктура

71

65

68

Здоров'я і початкова освіта

74

62

62

Фактори ефективності, загальний бал

74

65

71

Вища освіта і професійна підготовка

51

47

43

Ефективність ринку товарів і послуг

129

117

124

Ефективність ринку праці

61

62

84

Розвиненість фінансового ринку

116

114

117

Рівень технологічного розвитку

82

81

94

Розмір внутрішнього ринку

38

38

38

Інновації і розвиток

93

79

95

Конкурентоспроможність компаній

103

91

97

Інновації

74

71

93

Якщо порівнювати п'ять факторів, які найбільше заважають веденню бізнесу в Україні, з цими ж показниками п'ятирічної давності, можна помітити, що чинники майже не змінилися. Підприємцям знову заважають корупція та високі податки.

Київ, Податковий майдан, 2010 рік. Фото УП

Водночас змінилося сприйняття найбільшої перешкоди на шляху до розвитку власної справи. Якщо у кризовому 2008 році це була політична нестабільність, то нині бізнесмени особливо відчувають труднощі з доступом до фінансування.

Фактори, що найбільше заважають веденню бізнесу в Україні

2008 рік

Місце

2013 рік

Місце

Політична нестабільність

1

Доступ до фінансування

1

Інфляція

2

Корупція

2

Податкові ставки

3

Бюрократизм

3

Корупція

4

Політична нестабільність

4

Доступ до фінансування

5

Податкові ставки

5

Майже всі країни колишнього СРСР, крім країн Балтії, Азербайджану і Казахстану, знаходяться в списку нижче Росії. Вище, ніж Україна, розташувалися Грузія - 72-ге - та Вірменія - 79-те місця. Найнижче серед країн СНД - Киргизія - 121-ше місце.

Однак експерти стверджують, що даний рейтинг суб'єктивний.

"Іноземні інвестори несправедливо високо оцінюють суверенні ризики України. Звідси вартість запозичень для корпоративних позичальників досить висока. Тут велику роль відіграє очікування глибокої девальвації гривні і відсутність фінансування з боку МВФ", - каже Путилін.

Серйозні висновки з позиції України у цьому індексі робити не варто, підкреслює керуючий інвестиційним фондом "КІНТО-казначейський" Павло Ілляшенко.

"Рейтинг дає певний зріз ситуації у світі. Прогрес країни у вигляді пересування у списку вгору справді можна заміряти. Однак прямого зв'язку між темпами економічного зростання і позицією в рейтингу нема", - підкреслює він.

Чи вірити

Насправді методика дослідження ВЕФ використовується вже більше трьох десятиліть, тому можна говорити про достатньо високий рівень достовірності. Проте чи можна її вважати беззаперечно адекватною?

Для кожної країни обчислюються зведені індекси конкурентоспроможності, виміряні на основі макроекономічних і мікроекономічних статистичних показників. Такі показники найбільш важливі для оцінки стану економіки, незважаючи на деяку відмінність алгоритмів ведення статистики в різних країнах.

Фото corruptua.org

Однак проблема в тому, що дві третини індексу складаються лише з опитувань. Хоча респондентами є менеджери вищої ланки компаній, яких ВЕФ справедливо вважає найбільш динамічною частиною населення, все ж це їх суб'єктивні думки.

Абсолютно об'єктивних рейтингів не існує, проте видно і неозброєним оком: конкурентоспроможність України під великим питанням. Відтак, потрібно розглядати конкурентоздатність як перспективу. Вочевидь, треба рухатися в напрямку інновацій, в чому традиційно сильний Захід.

За словами керівника аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний капітал Україна" Олександра Вальчишена, з підписанням угоди про асоціацію з ЄС рейтинги України відразу не поліпшаться, але з часом - так. З огляду на поступову адаптацію систем управління економікою можна очікувати покращення показників.

Захід, звісно, допоможе, але для зростання України в міжнародних рейтингах найбільш важливим є кардинальне поліпшення роботи всіх державних інститутів.

Серед необхідних кроків - спрощення оподаткування, підвищення ефективності банківської системи, розвиток фінансового ринку, вдосконалення процесу проходження митних процедур та розвиток доступного кредитування.

Задля стабільного розвитку треба реформувати освіту та науку, боротися з корупцією, рейдерством, посяганням на право власності.

На жаль, поки що Україна в цих напрямках кульгає. Якщо держава розробить не тактичні "перебіжки поміж крапельками", а стратегію, розраховану на роки, то результат не змусить себе довго чекати. Зрештою, світ вже не раз це бачив: і в образі Кельтського тигра і у вигляді чотирьох Азійських драконів.