Облгазы таки зарабатывают на бюджетниках

Пятница, 18 января 2013, 11:00 -
Чтобы отвести от себя критику, облгазы заявили, что не продавали газ бюджетникам по сверхвысоким ценам. Они обвинили издания, которые опубликовали такие данные, во лжи. Однако проверка показывает, что газовики же поставляли бюджетникам газ по диким ценам: $624, $706, $708, $764 и $875 за тысячу кубометров. (Укр.)

У матеріалі "Газовий геноцид" "Економічна правда" писала, що бюджетні установи та організації купують газ дорожче, ніж підприємства олігархів.

Готуючи той текст, ЕП, зокрема спиралася на публікації сайту "Наші гроші".

В одній з них повідомлялося, що професійно-технічне училище №5 міста Ковеля Волинської області замовило "Волиньгазу" 170 тис кубометрів палива по $624.

А миколаївський обласний онкодиспансер - по $708 за тисячу кубометрів.

У відповідь облгази звинуватили видання у брехні. Зокрема, ЕП отримала повідомлення прес-служби "Миколаївгазу" та "Волиньгазу".

"В ответ на публикацию в сети интернет о том, что ПАО "Николаевгаз" завышает цены на природный газ, высылаем вам письмо со статьей-пояснением, что ПАО "Николаевгаз" само не формирует цены и тарифы на это топливо", - йшлося у першому листі.

У ньому наводиться наступне пояснення.

"За результатом проведеної процедури закупівлі було укладено договір від 28.12.2012 року №ТП-Б-2031035-МГ на постачання природного газу за регульованим тарифом між ПАТ "Миколаївгаз" та Обласним онкологічним диспансером Миколаєва, на загальну суму 1 556 708 грн з ПДВ 20%, у якому зазначена загальна ціна за 1 тис кубічних метрів газу, яка відповідно до умов договору становить 4 717,2960 грн. з ПДВ 20%...

Ціни для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевого бюджетів, промислових споживачів, інших суб'єктів господарювання, за 1000 м3


Ціна з ПДВ (грн.)

ПДВ (грн.)

Ціна без ПДВ (грн.)

Вартість природного газу

4210,800

701,800

3509,000

Цільова надбавка (збір) 2%

84,216

14,036

70,180

Тариф на транспортування магістральними та розподільними трубопроводами

 366,720

 61,12

 305,600

Тариф на постачання

55,560

9,260

46,300

Усього до сплати

4717,296

786,216

3931,080

Прес-служба ПАТ "Миколаївгаз.

У листі "Волиньгазу" стверджується те ж саме: інтернет-видання надали неправдиву інформацію. В прес-службі "Волиньгазу" наводять алгоритм розрахунку ціни для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів.

До встановленої НКРЕ ціни (3 509 грн за тис куб м) додається наступне.

1. Цільова надбавка у розмірі 2% відповідно до Податкового кодексу, що становить 70,18 грн.

2. Тариф на транспортування газу, затверджений НКРЕ, у розмірі 305,6 грн.

3. Тариф на постачання газу, затверджений НКРЕ, у розмірі 35,3 грн.

4. ПДВ на ціну на газ і послуги в розмірі 20%.

"Відповідно, кінцева ціна тисячі кубометрів газу для бюджетних споживачів становить 4 704,096 грн, і вона враховує податки, вартість транспортування і поставки газу, затверджені НКРЕ. Саме ця ціна вказана у кожному договорі, який "Волиньгаз" укладає з установами та організаціями, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів".

Фото livejournal.com

ЕП вирішила знайти первинну документацію, що міститься на порталі "Державні закупівлі", і з'ясувала кілька цікавих фактів.

Перше. Бюджетні організації купують в облгазів газ за процедурою закупівлі в одного учасника. Тобто тендер не проводиться. Це зрозуміло, бо закупівля здійснюється у монополіста. Альтернативи даному підприємству в жодному регіоні України не існує.

Власне, так і записано в обґрунтуванні необхідності проведення торгів в одного учасника. "З метою забезпечення умов проживання, повноцінного харчування учнів закладу існує нагальна потреба в забезпеченні закладу природним газом".

Друге. На порталі "Державні закупівлі" означені геть інші ціни, ніж "встановлені НКРЕ 3 509 грн з цільовими надбавками та тарифами".

Хто ж тут бреше? Може, "Вісник державних закупівель"?

Наприклад, на сайті державних закупівель вказано, що договір між ПТУ №5 та ПАТ "Волиньгаз" укладено 29 грудня 2012 року. Наступного дня після того, як НКРЕ затвердила своєю постановою №1848 граничний рівень цін на газ для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів.

Більше того, сума договору становіть 848 300 грн. Обсяг постачання - 170 тис куб м.

Інформація про результати проведення процедури закупівлі в одного учасника

Джерело: tender.me.gov.ua

За правилами арифметики, які можна перевірити за допомогою калькулятора, вартість тисячі кубометрів для цього ПТУ №5 становитиме не 4704,096 грн., а 4990 грн. За поточним курсом НБУ це якраз 624,5 дол за тисячу кубів.

Може, помиляється ПТУ №5? За поясненнями прес-служби "Волиньгазу", це завбачливість працівників навчального закладу.

"Навчальний заклад декларує намір купити певний обсяг газу, а його очікувану вартість протягом 2013 року на рівні 4 990 грн. за тис кубометрів публікує у "Віснику державних закупівель". Вказавши ціну "із запасом", навчальний заклад убезпечив себе від того, що коштів не вистачить, коли державні ціни на газ протягом року зростуть", - пояснили у "Волиньгазі".

Цікаво, що ця завбачливість вартувала волинському обласному бюджету 48 603 грн. Хто врешті-решт мав би відповісти за цю перевитрату в особливо великих розмірах?

Така ж ситуація склалася і з іншими фігурантами резонансної публікації - ПАО "Миколаївгаз" та ПАО "Луганськгаз", які заявили ціни 4 717,296 грн. та 4 698,5760 грн. за тисячу кубометрів.

Втім, якщо звернутися до славнозвісного "Вісника державних закупівель", який і став першоджерелом, то, судячи з обсягів та сумарної вартості угод, випливає зовсім інша вартість газу для бюджетних організацій. Причому на відміну від Волині різниця в цінах більш суттєва.

Інформація про результати проведення процедури закупівлі в одного учасника

Джерело: tender.me.gov.ua

У випадку з "Миколаївгазом" обласний бюджет Миколаєва заплатив 5 660 грн - $708 за курсом НБУ, а з "Луганськгазом" - 5 647 грн або $706 за тис куб м.

Інформація про результати проведення процедури закупівлі в одного учасника

Джерело: tender.me.gov.ua

І якщо припустити, що обласний бюджет Миколаївської області сплатив ціну, яку дає "Вісник державних закупівель", то з нього переплачено 311 тис грн, а з Алчевського міського бюджету - 35 тис грн.

Можливо, це і перестраховка, як на Волині, але процедура закупівель в одного учасника не дає простору для таких імпровізацій.

Вона виглядає так. Замовник та продавець попередньо проводять переговори, під час яких укладають протокол. У ньому вказується узгоджена ціна. Після переговорів обидві сторони скріплюють протокол підписами. Якщо таких переговорів не проведено, і протокол відсутній, то це порушення є відповідальністю замовника.

Після цього подається оголошення на проведення закупівель в одного учасника. У ньому повинна міститися ціна на товар. Заявлена ціна в оголошені мусить збігатися з ціною, закріпленою сторонами в протоколі.

Та ж ціна - протоколу переговорів і оголошення - потім публікується в інформації про результати проведення процедури закупівлі в одного учасника. Вона ж повинна бути закріплена в договорі, який укладається між замовником і продавцем. Договір підписується і скріплюється мокрими печатками.

ЕП вдячна за пояснення, надані облгазами, але вони не є спростуванням. Вони не доводять, що бюджетники купують газ за ціною, яка відповідає законодавству. Навпаки, облгази таки постачали бюджетним установам паливо за дикими цінами - $624, $706, $708, $764 і $875 за тисячу кубометрів.

Якщо уряд нічого не захоче змінити, вони продовжать це робити. Хвиля негативних публікацій вляжеться, і облгази Дмитра Фірташа та інших бізнесменів продовжать отримувати надприбутки за рахунок державного бюджету.

А дехто навіть повірить, що вони цього не роблять.