Как Львовскую исправительную колонию приватизировали

Среда, 9 июня 2021, 14:11
В Украине впервые приватизировали закрытую тюрьму. Чем особенно это событие и какие перспективы дальнейшей приватизации пенитенциарных учреждений? (укр)
юрист, глава Правления StateWatch


Инновации в действии

Тиждень тому українські ЗМІ облетіла новина, що вдалося успішно приватизувати вже "зачинену" Львівську виправну колонію №48. 

Під час проведення онлайн-аукціону ціна майнового комплексу зросла втричі, досягнувши 407,5 млн гривень. 

Для розуміння, ціна 1 гектара земельної ділянки склала 1,3 млн доларів США. Це дійсно хороший результат. 

При цьому, надходження до бюджету виключно від цієї приватизації – будівель звичайної виправної колонії – перевищує всі показники за 2018 рік.

Розуміючи ситуацію, можна стверджувати декілька важливих моментів. По-перше, рівень заповнення колоній і "тюрем" дуже знизився через об’єктивні та суб’єктивні фактори. 

Дійсно існує потреба у приватизації будівель, які вже не потрібні державі. По-друге, це законсервовані об’єкти, тому передача їх до рук приватних власників не означає переведення ув’язнених до інших пенітенціарних установ або, що ще більш дивно стверджувати, "амністування" злочинців. 

По-третє, у жодному разі не створюється приватна пенітенціарна система, стосовно якої до речі існують різні позиції. Але це історія далекого майбутнього для України.

Борги, суди, олігархи: чому з приватизацією "Центренерго" зволікати більше не можна

Продаж майна законсервованих пенітенціарних установ передбачає їх реконструкцію під "цивільні" об’єкти або навіть демонтаж з подальшим зведенням нових будівель. 

До слова, пропорція використання коштів від приватизації пенітенціарних установ розподіляється на 30% фінансів до держбюджету і 70% – будуть витрачені Мін’юстом для побудови нових та модернізацію діючих об’єктів Державної кримінально-виконавчої служби.

У випадку успішної передачі цих об’єктів до приватних рук, держава не тільки позбувається зайвих клопотів щодо витрат на утримання, але й отримує взамін кошти до бюджету. Як бачимо, доволі значні кошти.

По факту, приватизація Львівської виправної колонії №48 є першою ластівкою у межах проекту "Велика приватизація в'язниць", що реалізується Мін'юстом і Фондом держмайна. 

Від подібної колаборації очікують надходжень на рівні 1 млрд гривень. Припускаю, що цей поріг легко здолають, зважаючи лише на продаж однієї колонії вже за 400+ млн гривень.

Тепер про деякі деталі онлайн-аукціону. Переможницею першого лоту з об’єктами на ділянці площею 10,7 гектарів стала компанія "Девелопмент інжиніринг сервіс" з ціною 377,5 млн гривень. Другого лоту – три приміщення виправної колонії загальною площею 0,9 гектара перейшло до ТОВ "Ринок с/г продукції "Шувар" з ціною 30 млн гривень. 

Власником "Девелопмент інжиніринг сервіс" є львів’янин Тарас Зубик, що керує ПАТ "Львівський проектний інститут", яка входить в групу компаній SoftServe. Власники ринку "Шувар" – депутат Львівської міської ради Роман Федишин та Андрій Чіпчар.

Важливо відмітити, що приватизували майновий комплекс колонії реальні особи, а не "фунти". Прозорість процесу приватизації має постійно знаходитися на порядку денному у Фонді держмайна. 

Тим більше, коли цього разу нові власники дійсно можуть перетворити законсервовану колонію у об’єкт з новими робочими місцями. 

Матеріал підготовлено в рамках проєкту "Приватизація + демонополізація = економічне зростання".