Зима близко. Топ-10 критических факторов для энергобезопасности Украины

Пятница, 4 октября 2019, 13:44
Зима 2019-2020 года будет испытанием для правительства. И вопрос даже не в цене на газ или тепло, а в их физической наличии. Кроме того, есть еще ряд энергетических вызовов. (укр)
основательница украинского фонда устойчивого развития, народный депутат 2014-2019 гг..


Инновации в действии

До 2014 року новорічною традицією українських родин було обговорення теми припинення поставок газу та його ціни. Останні п'ять років все змінили.

Євроінтеграція забезпечила певну свободу вибору і нинішнє зниження цін на газ на 28% порівняно з квітнем цього року це прямий наслідок ринкових реформ та ситуації на світових ринках. А не чиєсь персональне бажання, як це було раніше.

Але ця зима обіцяє для українців бути особливою.

В першу чергу зима 2019-2020 року буде іспитом для уряду. Від того, як впорається міністр енергетики та захисту навколишнього середовища з викликами енергобезпеки, залежатиме не лише економіка та безпека держави в цілому, а й доля Кабміну весною 2020 року.

Тут питання навіть не в ціні на газ чи тепло, а в їх фізичній наявності.

Окрім тактичних короткострокових завдань, цього року є кілька стратегічних завдань, які визначатимуть вектор розвитку енергетики та енергетичну стабільність країни на наступне десятиліття. Визначимо ключові.

1. Продовження транзитного контракту з РФ в ЄС

У 2019 році закінчується транзитний договір, і це не лише 2-4 млрд дол доходу для бюджету, а й питання підтримки експлуатації газотранспортної системи, технічної можливості забезпечення реверсу газу з ЄС, функціонування газосховищ та фізичної безпеки територій держави.

Тому вкрай важливо, щоб до кінця року був укладений довгостроковий договір транзиту з річним об’ємом транзиту не менше 70 млрд куб м газу, за правом України та ЄС та з формульною, ринковою ціною транзиту.

Важливим досягненням переговірної групи буде перенесення точки прийому-передачі газу на східний кордон України.

Це дозволить європейським компаніям продавати газ в Україні на оптовому ринку не за ціною "хаб плюс", як зараз, а "хаб мінус", тобто значно дешевше.

Необхідно також передбачити можливості віртуального реверсу газу. І що найголовніше, деполітизувати процес переговорів, щоб газ не дістався нам ціною зрад державних інтересів, здачі територій чи частини суверенітету держави, як це неодноразово було в історії.

2. Залучення стратегічного партнера для управління та інвестицій в ГТС

Це необхідно для забезпечення високого рівня завантаженості ГТС, інвестицій та модернізації системи.

Залучити топ-10 європейських транзитерів газу, можливо навіть із США, на умовах партнерства, що збільшить шанси законтрактувати більші об’єми газу та отримати довгостокові гарантії транзиту.

3. Залучення інвестицій у видобуток газу

Йдеться про підписання договорів про розподіл продукції з переможцями червневого тендеру.

Цього року вперше в історії України були проведені дев’ять конкурсів на укладення угод про розподіл продукції, які в перспективі 5 років дадуть можливість залучити 1,5 млрд доларів інвестицій.

Наразі переможці тендерів, українські, канадські та американські компанії очікують від уряду підписання угод.

З цього моменту видобувні компанії зможуть приступити до виконання програм робіт, які вже через два роки дадуть ранній видобуток газу, а в перспективі 5-7 років можуть кардинально змінити структуру українського газового ринку.

4. Проведення конкурсу УРП на шельфі Чорного моря

Стратегічне завдання для нового уряду, а також питання політики та безпеки, оскільки шельф межує з тимчасово окупованими територіями.

Для успішної реалізації цього проекту необхідно провести масштабний конкурс з амбіцією на залучення світових лідерів видобутку з достатнім досвідом роботи, фінансовими можливостями та політичними гарантіями.

5. Упровадження ринку електричної енергії

Цього року відбулася одна із топ-3 наймасштабніших реформ набув чинності закон України "Про ринок електричної енергії". І хоча часу до підготовки ринку до нових умов було достатньо, сьогодні індустрію штормить через коливання цін, неготовність ринкової та технічної інфраструктури.

6. Розробка стратегій та реалізація проекту поставок LNG в Україну

Одне зі стратегічних геополітичних завдань держави, для реалізації якого доведеться ще добре потрудитися як енергетикам, так і дипломатам.

LNG демонструє стрімкий ріст в світі і вже встиг вплинути на ціну газу в Європі. Поставки газу морем роблять держави незалежними від географічних обмежень, прив’язок до труби, ціни і природніх монополій, тому, сьогодні більшість морських держав в пришвидшених темпах будують LNG інфраструктуру.

Це варто робити і Україні.

7. Визначеність з реалізацією стратегії сталого розвитку, в тому числі через підтримку зеленої енергетики.

Верховна рада VIII скликання прийняла закон, впровадивши аукціони на ринку зеленої генерації. Від чинного уряду залежатимуть алгоритми проведення аукціонів і те, чи відбудуться вони взагалі.

Успішна реалізація закону дасть можливість здешевити вартість відновлювальної енергетики, збільшити інвестиції в галузь та створити "зелені" робочі місця.

8. Інтеграція енергосистеми України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E

У першу чергу це питання безпеки енергосистем, їх модернізація, підвищення надійності, збалансованості та залучення інвестицій, можливість експорту та імпорту електричної енергії країнам ЄС.

9. Стратегія розвитку атомної генерації

У Програмі діяльності Кабміну ні слова про те, якою буде стратегія розвитку атомної генерації, а це більше 50% частки електроенергії в енергобалансі держави.

В Україні працює 15 атомних енергоблоків, спроектованих за радянських часів. До 2020 року 12 з 15 енергоблоків закінчується проектний термін роботи, вісім блоків працюють понад проектний строк.

Якою буде стратегія уряду щодо закриття, продовження строку експлуатації атомних блоків, поводження з радіоактивними відходами, забрудненими територіями? Відповіді наразі поки що немає.  

10.Протидія Nord Steam II

Що робити з політично обумовленим проектом РФ побудови газогону в обхід України?

Раніше депутати VIII спільно з командою "Нафтогазу" і МЗС домоглися відтермінування будівництва цього токсичного проекту на два роки, що дало можливість державі отримати більше 4 млрд дол доходу та забезпечили важель переговорів з РФ.

Чи знайдуться такі ентузіасти у чинному парламенті покаже час і результати їхньої роботи.

***

Кожне із перелічених завдань — це окремий великий проект і масштабна робота з його реалізації.

Енергетика це пальне для росту економіки. Сьогодні промисловість страждає від турбулентності на ринку електричної енергії. Інвестори від невизначеності державної політики в сфері підтримки зеленої генерації. Атомні станції від критичного недофінансування і відсутності стратегії.

А говорити про ціну на газ можна буде лише тоді, коли він є, фізично.