Когда в столице появится инспектор по парковке?

Понедельник, 1 октября 2018, 15:17
Для полноценной работы инспекторов по парковке в Киеве нужно утвердить ряд нормативно-правовых актов на уровне правительства и Киевского городского совета. (укр.)
заместитель главы КГГА


Инновации в действии

З 27 вересня офіційно набув чинності закон щодо реформування сфери паркування транспортних засобів.

Він передбачає створення механізму невідворотності покарання за порушення паркування транспортних засобів та дозволяє здійснювати тимчасове затримання та переміщення автомобілів-порушників.

Ще понад рік тому Київ першим запровадив виключно безготівкові розрахунки за паркування, відмовившись від послуг паркувальників. Усі комунальні паркувальники, яких ви могли бачити на вулицях міста, працюють незаконно.

У столиці для цього оптимізуємо паркувальний простір: шукаємо перспективні адреси для впровадження "перехоплюючих" паркувальних майданчиків на кінцевих станціях метро та в’їздах у місто, плануємо будівництво багаторівневих наземних та підземних паркінгів – там, де це можливо.

Крім того, спільно зі спеціалістами напрацьовуємо вимоги до нових об’єктів будівництва – вони мають містити паркінги відповідно до державних будівельних норм.

КМДА підготувала та провела тендери на облаштування паркувального простору, і зараз ми збираємо адреси для нових таких парковок у різних районах міста. По-перше, це дасть додаткові паркомісця, по-друге, сприятиме благоустрою, по-третє, дозволить наповнити міську казну.

Паркувальні кишені – столичний пілотний проект, абсолютно новий для України досвід. Завдання цих кишень – можливість комфортного паркування на нетривалий (до півгодини) термін;

На чергову сесію Київської міської ради готуємо проект рішення, яким буде передбачено значне збільшення існуючих паркомісць.

У Києві створюється служба інспекторів з паркування. Для цього недавнім рішенням Київської міської ради на 148 осіб була збільшена чисельність апарату виконавчого органу.

Інспектори з паркування повинні бути держслужбовцями. Зараз створюється відповідна служби та розробляються вимоги до представників цієї посади.

Крім того, ми готуємо до запровадження автоматизовану систему контролю оплати послуг з паркування, а також переглядаємо концепцію розвитку паркувального простору в місті та правила паркування транспортних засобів у столиці.

Для реалізації всіх ідей очікуємо на затвердження урядом важливих нормативно-правових актів:

- порядку доступу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів та внесення до нього відповідних відомостей;

- порядку тимчасового затримання інспекторами з паркування транспортних засобів та їх зберігання;

-  порядку безоплатного надання (у т.ч. через інтернет) інформації про адміністративне правопорушення.

До прийняття урядом зазначених ініціатив будуть проводитись необхідні інструктажі та навчання інспекторів з паркування щодо застосування основних положень закону та Кодексу про адміністративні правопорушення. 

Ми розраховуємо на єдину та злагоджену позицію депутатів Київської міської ради, від соціальної відповідальності яких залежить розгляд і прийняття ряду значущих для міста рішень.

На рівні держави мають бути визначені технічні вимоги до пристроїв для фіксації порушень.

Також треба розробити Реєстр адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, забезпечити сертифікацію та стандартизацію пристроїв, які використовуватимуться у роботі.

Розраховуємо на взаємодію із Кабінетом Міністрів, правоохоронцями і патрульною поліцією, Сервісним центром МВС, адже лише спільними зусиллями ми можемо зробити нашу столицю ще комфортнішою.