Будущее атомной энергетики Украины по новым технологиям: знаковый апрель

Среда, 1 мая 2024, 13:12
Как Украина расширяет сотрудничество с США в области атомной энергетики. (укр)
и.о. председателя правления АО "НАЭК "Энергоатом"


Инновации в действии

"Енергоатом" з компаніями зі США розвиває масштабні інфраструктурні проєкти. Потреба в надійному джерелі електроенергії переважає воєнні ризики. Нові технології і сучасне виробництво здатні забезпечити економіку та населення дешевою, чистою енергією і створити в Україні хаб атомної енергетики ЄС.

У квітні в українській атомній енергетиці відбулася низка важливих подій.

1. "Енергоатом" разом з компанією Westinghouse Electric Company на урочистій церемонії оголосили про початок реалізації проєкту із зведення двох енергоблоків за технологією АР1000 Westinghouse на Хмельницькій АЕС.

У присутності міністра енергетики України Германа Галущенка, Надзвичайного і повноважного посла США в Україні Бріджит Брінк та виконавчого директора Westinghouse Electric Company Патріка Фрагмана ми заклали перший кубометр бетону енергоблока №5 Хмельницької АЕС. Цей енергоблок стане першим в Україні, зведеним за американською технологією АР1000.

За словами Галущенка, це великий геополітичний проєкт спільного інтересу України і США. Технології, які ми будемо розвивати, витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики. На думку Брінк, на тлі постійних обстрілів критичної інфраструктури Україна потребує більше енергетичних потужностей і основний фокус зосереджений на атомній енергетиці.

На тлі незаконного захоплення росіянами Запорізької АЕС Україна потребує додаткових енергоблоків. Брінк привітала наміри уряду, Міністерства енергетики та "Енергоатома" щодо розбудови атомної енергетики.

Україна будуватиме ще одну найбільшу АЕС в Європі. Для чого і де братимуть гроші?

Для України це буде один з найбільших інфраструктурних проєктів за роки незалежності вартістю понад 10 млрд дол. Його активна фаза припаде на роки післявоєнної відбудови. Тільки на будівництві буде створено 9 тис робочих місць. Суміжні галузі отримають багато замовлень та потужний імпульс для розвитку, адже локалізація при будівництві буде достатньо високою.

Нові енергоблоки – це великий шанс і можливість для нашої країни мати надійне джерело чистої дешевої енергії, джерело та передумова промислового відродження, примноження науково-технічного та технологічного потенціалів.

2. АТ "НАЕК "Енергоатом" та американська компанія Holtec International підписали генеральну угоду про передавання "Енергоатому" технології Holtec з виготовлення компонентів малих модульних реакторів (ММР). Інший пункт цієї угоди передбачає створення українського заводу з виробництва компонентів для сховищ відпрацьованого ядерного палива, які наразі виготовляються в США.

Відповідно до угоди, ми спільно працюватимемо над створенням в Україні заводу з виробництва обладнання для малих модульних реакторів за технологією Holtec SMR включно з корпусом реактора. Цей завод зможе забезпечити не тільки будівництво близько 3 тис МВт потужностей малих модульних реакторів в Україні, а й стати хабом для експорту цієї технології в інші країни.

Це матиме колосальне значення для повоєнної відбудови нашої країни і значно посилить конкурентоспроможність української атомної промисловості. Таким чином, буде створено український хаб ядерних технологій з найсучаснішим атомним машинобудуванням, науковою та технологічною підтримкою.

Звісно, що росія виступає проти цього. Вона задіяла всі можливі інструменти та "консерви" для дискредитації "Енергоатома" і його спільних проєктів з американськими компаніями. Дуже прикро знаходити серед цих інструментів поважні українські видання, журналістів та експертів.

Ба більше, через це ІПСО вони насаджують комплекс меншовартості і сумніви в можливостях та доцільності реалізації таких проєктів: "Не на часі, є інші пріоритети в енергетиці, неможливо, нереально, розкрадуть".

Нагадаю: для фінансування проєктів "Енергоатома" не буде використано жодної копійки з держбюджету. Їх реалізація не заважатиме створенню розподіленої генерації в Україні, проєктам ВДЕ та не відволікатиме ресурси для цього.

Під час міжнародної конференції Powering Tomorrow, Inspiring Today: Nuclear Energy 2.0 у Брюсселі виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович заявив про необхідність участі ЄС у підтримці та фінансуванні ядерних проєктів.

У Європі наразі експлуатуються понад 150 атомних електростанцій, на які припадають 22% її потреб в електроенергії. Протягом наступних 15 років у Європі необхідно щорічно будувати два атомні енергоблоки для стабільного вироблення екологічно чистої енергії та досягнення кліматичних цілей.

Україна не повинна залишатися осторонь цього процесу, не повинна ігнорувати світовий технологічний прогрес, наявні в нас можливості, ресурси та довіру.

"Енергоатом" має доступ до багатьох новітніх технологій атомної енергетики, у тому числі до новітніх удосконалених технологій виробництва ядерного палива та його компонентів, збереження відпрацьованого ядерного палива.

Для України такі технології надзвичайно актуальні. Вони передбачають запровадження значно кращих систем пасивного захисту та підвищують маневреність атомної генерації, що покращує енергетичну, ядерну та радіаційну безпеку, ефективність виробництва електроенергії і тепла, продуктивність праці.

Час будівництва енергоблока – не один і не два роки. Від початку робіт до підключення до енергомережі можуть пройти пʼять-шість і більше років.

Якщо ми зараз не почнемо цю роботу (наразі для цього не найкращий час, але іншого в нас немає), то де потім будемо брати електроенергію для компенсації втрачених під час війни генеруючих потужностей? Чим будемо задовольняти потреби післявоєнної відбудови та збільшеного споживання населенням?

"Енергоатом", як і вся економіка нашої країни, працює в умовах ризиків найвищої категорії. Наші іноземні партнери, зокрема американські компанії Westinghouse та Holtec International, це чудово розуміють і, незважаючи на воєнний стан, готові постачати обладнання, технології, страхувати ризики, знаходити джерела фінансування, працювати в Україні і вкладати гроші в Україну.

Вони вірять в Україну і перспективу розвитку української атомної енергетики. Вони вірять в українських інженерів, науковців і на ділі це доводять, а ми не підведемо. Україна стане хабом технологій атомної енергетики у Європі.