Грабли Азарова под ногами преемника

Четверг, 17 ноября 2016, 15:20
Летом пресса обнародовала расследование о том, как днепропетровские чиновники платят миллионы подозрительным компаниям за фиктивные работы. Правительственная вертикаль проигнорировала сигнал, поэтому вся надежда на выборы. (Укр.)
глава StateWatch


Инновации в действии

Повідомлення про корупцію в областях залишаються без уваги уряду.

Конкретний скандал з фіктивними дорожніми підрядами на прифронтовій Дніпропетровщині не отримав належного реагування.

У часи прем'єрства Миколи Азарова влада була наглухо закрита від громадськості. Експертні пропозиції та журналістські розслідування залишалися без розгляду, гвалт громадськості в соціальних мережах викликав у чиновників лише посмішку.

До чого довів такий авторитарний тип правління, відомо. Настала революція і люд захопив обласні адміністрації.

Подібні негативні речі відбуваються на місцевому рівні і в державній вертикалі прем'єра Володимира Гройсмана. Влітку ЕП оприлюднила розслідування про те, як чиновники на Дніпропетровщині платять мільйони за роботи, які не існують.

Наприклад, протягом грудня 2015 року департамент житлово-комунального господарства Дніпропетровської області перерахував понад 800 тис грн столичному підприємству "Асгард" за виконання різних проектних робіт.

Згодом номінальний директор фірми визнав у місцевій поліції, що він "не є будь-якою посадовою особою, директором чи засновником у жодному підприємстві і ніколи не підписував будь-яких угод чи актів виконаних робіт".

Ще 9 млн грн перераховано запорізькому ТОВ "Єживан" за поточний ремонт доріг у шести районах. Проте, як встановила поліція, ця фірма одразу направила отриманні гроші фіктивним конторам, а робіт не виконала.

Родзинкою ситуації є те, що навіть після порушених кримінальних проваджень фірма "Асгард" продовжила збирати гроші без тендерів від інших бюджетних розпорядників області. Це далеко не повний перелік сумнівних партнерів обладміністрації, які фігурують у кримінальних провадженнях.

Інформація з реєстру судових рішень

Як відомо, уряд стоїть на позиціях децентралізації, тому наведені факти повинні були викликати реакцію у столичних урядових кабінетах. Наприклад — виїзні перевірки клерків області, звернення в контрольні органи, звільнення і догани.

Однак жодної реакції не було. У секретаріат Кабміну було надіслане звернення з усіма наведеними фактами. Документ безрезультатно розглядався понад два місяці. Спочатку була розмова з людиною, яка назвалася "помічником Гройсмана". Вона заявила, що кримінальних справ стосовно цього департаменту не існує.

Згодом секретаріат направив звернення без розгляду в ОДА. Лист спрямували головному юристу. Він процитував купу статей законів і наголосив, що питання про витрату державних коштів повинні розглядати фінансові аудитори. Крапка.

Таким чином, урядова структура не відреагувала на корупційні ризики, про які було повідомлено у ЗМІ та в офіційному письмовому зверненні. Чиновники, які без тендерів перерахували гроші платників податків сумнівним фірмам, залишилися на посадах. Самі сумнівні фірми і далі збагачуються на бюджетних грошах.

Хочеться вірити, що ця історія — дніпропетровський виняток, а не всеукраїнське правило, і офіс прем'єра напрацює моделі дієвої реакції на повідомлення громадян про сумнівні операції з бюджетними грошима. Інакше настануть вибори, і вже платники податків отримають чудову нагоду "не почути" владу.

Реакція чиновників Дніпропетровської ОДА на повідомлення про можливу корупцію