Україна готова відновити експорт електроенергії в ЄС, але є ризик. Політичний

Україна готова відновити експорт електроенергії в ЄС, але є ризик. Політичний

Попри загрозу обстрілів та перебої зі світлом в окремих регіонах, Україна може відновити експорт електроенергії в ЄC. Сотні мільйонів гривень наразі "зливаються в землю".
П'ятниця, 17 березня 2023, 09:00 -
getty images

Одне з найбільш чутливих та важких питань в енергетиці – відновлення експорту електроенергії до Європейського Союзу. Дискусії на цю тему тривають близько місяця, з часу припинення відключень.

З одного боку, Москва не відмовилася від планів завдати якомога більшої шкоди енергосистемі та продовжує атаки, через що в окремих регіонах зберігаються проблеми з електрикою.

З іншого – через постійні обстріли та втрату унікального обладнання енергосистема потребує коштів на відновлення.

У звʼязку з цим у багатьох виникає питання доцільності дії заборони на експорт електрики, залишки якої ледь не щодня Україна вимушена "зливати в землю".

Реклама:

Чому попри енергетичний терор з боку росіян Україні варто відновити експорт електроенергії до Євросоюзу?

Що дав Україні експорт та чому його зупинили

Рік тому Україна приєдналася до європейської енергетичної системи ENTSO-e. Завдяки цьому через кілька місяців країна почала експортувати електроенергію в Європейський Союз.

Комерційний обмін стартував 30 червня з поставок у Румунію, а згодом вироблені в Україні кіловати почали надходити в Словаччину, Молдову та Польщу.

Найбільшу вигоду від цього отримала державна компанія "Укренерго", на рахунках якої почали осідати доходи від аукціонів за доступ до міждержавних перетинів електромереж. За короткий час системний оператор встиг заробити понад 5 млрд грн.

Величезна різниця між цінами на українському та європейському ринках дозволила заробити й іншим учасникам ринку, серед яких – виробники електроенергії і трейдери.

Кількість нулів у рядках експортних доходів породили розмови про те, що продажі електроенергії за кордон повністю перекриють втрати України від скорочення транзиту російського газу і навіть дозволять від нього відмовитися.

Однак ці дискусії тривали недовго. Після першого масштабного обстрілу енергетичної інфраструктури, який відбувся 10 жовтня, стало зрозуміло, що Міненерго скоро зупинить експорт електрики. Наступного дня так і сталося.

Протягом зими про відновлення комерційних перетоків ніхто не згадував – за цей час енергосистема пережила 15 масованих ракетних обстрілів та 18 атак дронами-камікадзе.

Утім, недавно це питання повернулося в публічний простір та одразу викликало чимало дискусій і спекуляцій.

Від евакуації міст-мільйонників до натяків на відновлення експорту

До початку опалювального сезону офіційні особи говорили, що зима буде найважчою в історії України. Їх прогнози справдилися. Ракетні та дронові обстріли пошкодили або зруйнували понад половину енергосистеми країни.

Однак попри всі труднощі, енергетики втримали енергосистему цілісною і згодом стабілізували ситуацію з енергопостачанням у більшості областей.

Ближче до кінця осінньо-зимового періоду від заяв про евакуацію міст-мільйонників енергетики перейшли до натяків на можливість відновлення експорту невеликих обсягів електроенергії в Євросоюз.

Спочатку про це сказав голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, а згодом – його колега Інна Совсун.

Міністр енергетики Герман Галущенко, чиє відомство може дати зелене світло експорту електроенергії, повідомив, що це питання "на столі", але є одне "але".

За його словами, важливо максимально відновити електропостачання для регіонів, де ще є пошкодження мереж. Таку ж позицію висловили й співрозмовники ЕП в уряді, парламенті, керівництві державних і приватних енергетичних компаній.

За їх словами, це питання перебуває більше в політичній площині, ніж у технічній. З точки зору останньої, про відновлення експорту можна говорити вже зараз.

Чому бояться відновлювати експорт

Росіяни почали енергетичний терор, маючи чіткі цілі. Крім намірів знищити економічний потенціал країни, Кремль хотів викликати масові невдоволення серед населення та спровокувати масштабні акції протесту проти влади.

Його мета – примусити Україну до перемовин на вигідних Москві умовах, тобто погодитися на "мирні угоди" з втратою окупованих територій. У Кремлі це не приховують навіть офіційні особи.

Намагаючись реалізувати цей сценарій, Росія проводила масштабні інформаційно-психологічні операції, поширюючи фейки про роботу енергосистеми. Раніше ЕП спростовувала найбільш поширені тези ворожої пропаганди.

Ключовим фейком була інформація про те, що влада та олігархи продають електрику за кордон, поки українці сидять без світла. На жаль, до цієї спецоперації росіян долучалися й відомі українські політики.

Саме через це, поки в окремих регіонах лишаються мережеві проблеми і тривають ремонти, влада боїться відновлювати експорт.

Чому це питання на часі

У пріоритеті дійсно має бути енергозабезпечення внутрішніх споживачів, проте варто розуміти, чому в окремих регіонах є проблеми зі світлом.

У своїх щоденних зверненнях міністр енергетики наголошує, що генерація повністю забезпечує потреби споживачів і навіть має резерв потужності.

Тобто електрики в країни більше, ніж потрібно всім споживачам. Щоправда, в окремих регіонах є відключення, які пов’язані з пошкодженням ліній електропередачі, дротів, кабелів чи підстанцій.

 
Так виглядає обладнання високовольтної мережі "Укренерго" після прильотів російських ракет
фото марії цатурян

Ремонти на таких об’єктах тривають цілодобово. Як тільки зʼявляється можливість доставити електрику до споживачів, це одразу роблять.

До того ж навіть до війни щодня в якомусь локальному пункті не було електрики. Десь ішов ремонт мереж або підстанцій, десь міняли трансформатор, а десь негода пошкодила електролінію.

При цьому щодня в окремі години в Україні є профіцит електроенергії, який просто "зливається в землю". Зокрема, обмежується використання "зеленої" генерації, але оплачується весь обсяг виробленої нею електроенергії.

"Щодня застосовуються обмеження генерації, через які втрачаються десятки мільйонів гривень. Тільки за останні десять днів це понад 200 мільйонів гривень", – каже співрозмовник ЕП в уряді.

У масштабах місяця мова йде про втрату десятків мільйонів доларів. Ці гроші могли б піти на:

  • відновлення енергосистеми, яка отримала майже 300 ударів з боку російських терористів і може бути атакована знову;
  • відрахування на підтримку низьких тарифів для населення, оскільки експортери електрики мають відраховувати 80% від свого прибутку "Гарантованому покупцю" на забезпечення механізму PSO для населення;
  • підготовку енергетичних компаній до опалювального сезону, який обіцяє бути не менш складним за поточний.

Додаткові надходження "Укренерго" від аукціонів за доступ до міждержавних перетинів дали б змогу направити кошти на ремонти мереж і швидше повернути електрику населенню, а також зменшити фінансовий дисбаланс на ринку і направити гроші на розрахунки з виробниками "зеленої" електроенергії.

Ще один аргумент – експорт електрики в Євросоюз витіснить газові електростанції, які в багатьох країнах ЄС працюють на російському паливі. Тобто Росія отримає менше грошей на війну проти України.

Якщо влада це зробить, то мова може йти про обмежені обсяги поставок, лише в окремі години, коли в Україні гарантований профіцит електроенергії. Однак навіть на такий крок вона поки що не наважується.

"Питання експорту – це винятково про політику. Технічна можливість є, економічна логіка каже, що його варто відкрити, але через політичні ризики вирішили нічого не робити", – каже співрозмовник ЕП в парламенті.

Політичні ризики полягають у можливому невдоволенні населення, якому іноді обмежують постачання електроенергії.

Реклама: