Чого не вистачає Україні, щоб пройти зиму, та на що готова піти Росія

Чого не вистачає Україні, щоб пройти зиму, та на що готова піти Росія

Понеділок, 18 липня 2022, 09:00 -
getty images
Про можливі сценарії і кроки РФ у газовій війні, підготовку до зими і видобуток газу в Україні. Головне з експертної дискусії про опалювальний сезон.

Президент Володимир Зеленський не раз попереджав українців, що через війну наступна зима буде найскладнішою за всі роки незалежності. Один із найбільших ризиків – ракетні удари росіян по об’єктах критичної інфраструктури.

Газовий шантаж Росії та повне закриття кранів узимку може спіткати і Євросоюз. "Газпром" уже припинив постачання палива до кількох країн ЄС, а з 11 липня тимчасово зупинилися поставки "Північним потоком-1" до Німеччини.

За якими сценаріями розвиватимуться події? Чи може РФ припинити постачання газу в ЄС? Скільки об’єктів теплової інфраструктури Україні треба відновити до зими, і як в країні з видобутком газу?

Відповіді на ці питання прозвучали під час експертної дискусії "Опалювальний сезон 2022-2023: до чого готуватися", яку провів Центр соціально-економічних досліджень "CASE Україна" спільно з ЕП.

Реклама:

Зупинка "Північного потоку-1". Чому 21 липня ключова дата?

Росія постачає газ до країн ЄС, проте обсяг транзиту трубопровідним транспортом падає. Одна з причин – окремі країни самі зменшують закупівлі, щоб знизити залежність від країни-агресора.

За словами президентки DiXi Group Олени Павленко, за останні пів року експорт упав на 30%, але залежність досі існує. Німеччина і частина країн Східної Європи продовжують купувати російський газ, щоб заповнити газові сховища.

Раніше Єврокомісія видала зобов'язання щодо необхідності заповнення газових сховищ на 90% до жовтня.

Поки що динаміка непогана, наголошує Павленко. Багато країн почали нарощувати імпорт через поставки скрапленого газу. Обсяг імпорту через LNG зріс на 60%.

Проте РФ може припинити експорт газу до країн ЄС. Уже зупинилося постачання до Фінляндії, Польщі, Болгарії та окремих компаній з країн ЄС. Компанії з цих держав не захотіли платити за російський газ рублями.

"Ми бачимо, що Росія поетапно і системно зменшує обсяги експорту газу. Вона припинила постачання через "Північний потік-1", на який дуже сподівалася Німеччина. Формальна причина – планові ремонтні роботи на десять днів.

Подивимося, що буде після 21 липня. Якщо постачання не відновиться, це буде чіткий сигнал, що РФ готова збільшувати ставки в газовій війні, і країнам ЄС треба буде готуватися до зими без російського газу", – каже президентка DiXi Group.

"Є дві умовні крайні стратегії. Перша – РФ зацікавлена продовжувати постачати газ Європі, бо їй потрібно фінансувати свою економіку та війну, і вона буде заробляти гроші, поки ЄС платить.

Інша стратегія РФ – "ми прикрутимо газ, ЄС перелякається, і ми скажемо: скасовуймо санкці і запускаймо "Північний потік-2", – додає Павленко.

Утім, реалізувати другий сценарій РФ буде надзвичайно важко.

"Якщо РФ буде ще більше піднімати ставки, у жовтні-листопаді вона може зупинити поставки до Європи і транзит через Україну. Проте довго вона це робити не зможе. В РФ дуже високий видобуток, і потужностей для зберігання таких обсягів газу там нема", – наголошує виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко.

Скільки теплоінфраструктури в Україні треба відновити?

За словами виконавчого директора Асоціації міст України (АМУ) Олександра Слобожана, проблеми і виклики під час підготовки та проведення опалювального сезону залежать від типу території.

Їх нині в Україні чотири: тимчасово окуповані, де йдуть бої, звільнені від окупації і тилові.

За його словами, ризик полягає не лише в наявності ресурсу.

"Нафтогаз" заявляє про достатній для проходження сезону обсяг газу в сховищах. За даними уряду, Україна має 11,3 млрд куб м газу. НАКу поставили завдання до початку сезону мати 19 млрд куб м.

"В Україні чотири ТЕЦ зруйновані повністю, п’ять – частково. Загалом руйнувань зазнав 331 об’єкт теплозабезпечення і гарячого водопостачання. Часу для підготовки до зими дуже мало", – констатує Слобожан.

Гроші для відновлення інфраструктури виділяє уряд, також кошти резервуються в місцевих бюджетах, де є така можливість. Напередодні Кабмін вирішив виділити Чернігову, Кременчуку та Охтирці по 100 млн грн.

Напрацьовуються шляхи диверсифікації джерел теплозабезпечення.

"На одному із засідань спеціального штабу ми обговорювали з Мінекології пропозицію про використання сухостою для опалення в громадах.

Міські голови Вінниці та Житомира поділилися досвідом переведення систем опалення на альтернативні джерела, але тут потрібне спеціальне рішення уряду", – зазначив Слобожан.

Чи можна пройти зиму без підвищення тарифів?

Уряд не раз заявляв про необхідність пройти сезон без підвищення тарифів. Верховна Рада планує розглянути пакет законопроєктів про проходження опалювального сезону в умовах війни.

18 липня в парламенті планують розглянути законопроєкти №7427 (визначає відносини учасників ринку), №7428-2 (вносить зміни до Податкового кодексу, які полегшать роботу підприємств галузі) та №7429 (передбачає зміни до держбюджету для виділення фінансування на підтримку ТКЕ).

Законопроєкт №7429 передбачає виділення з держбюджету 38,2 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах.

За словами Слобожана, державної підтримки потребують зусилля муніципалітетів із запровадження альтернативних джерел енергії, зокрема щодо проведення закупівель.

Слобожан пропонує "хоча б на період воєнного стану" спростити процедури оцінки впливу на довкілля або призупинити їх. Це дасть можливість громадам без затримок вводити в дію котельні як альтернативні засоби теплозабезпечення.

Виконавчий директор АМУ зазначив, що в реформуванні енергоринку потрібно врахувати досвід країн ЄС з надання містам пільг на електрику, яка використовується для зовнішнього освітлення населених пунктів.

Що з видобутком газу в Україні?

Україна може купувати газ в ЄС, але, за словами Павленко, він дуже дорогий: коштує близько 2 тис дол за тис куб м. Уряд заборонив експорт газу, тому весь видобутий ресурс або споживають українці, або його закачують у сховища.

За словами експертів, споживання газу в Україні впало на 30%, оскільки зупинилася промисловість і багато людей виїхали за кордон. Проте впав і видобуток. Раніше він становив близько 20 млрд куб м на рік.

"2021 рік ми закінчили на позитивних цифрах. Приватні компанії видобули рекордні 5 мільярдів кубометрів. У січні-лютому ми фіксували зростання видобутку на 5-6% і в державних, і в приватних компаніях, була гарна тенденція.

На жаль, 24 лютого все перевернуло: росіяни почали атакувати важливі нафтогазовидобувні обʼєкти Харківщини та Полтавщини, які генерують понад 90% видобутку", – розповів Петренко.

Газовидобувники працюють там, де це можливо, і навіть там, де це небезпечно, але є родовища, захоплені окупантами, там роботи не ведуться.

В Асоціації газовидобувних компаній за підсумками 2022 року прогнозують падіння обсягів видобутку на 7-8%. За словами Петренка, ситуація може і покращитися, і погіршитися.

Експерти акцентують увагу на падінні попиту на газ. Промисловість, яка була ключовим споживачем приватних видобувників, сильно постраждала. Деякі підприємства розбомблені, захоплені або пошкоджені.

"Через скорочення попиту у незалежних компаній є проблеми з реалізацією газу, що завдає їм додаткових збитків", – визнав представник Асоціації газовидобувних компаній.

"Швидко наростити видобуток – непросте завдання. В Україні виснажені родовища. Компаніям треба все більше інвестувати і бурити глибші свердловини, щоб знаходити газ", – наголошує Петренко.

За його словами, виявити великі поклади газу – питання великих інвестицій. На заході країни неглибока свердловина може коштувати 3-5 млн дол, на сході – 10 млн дол, а надглибока свердловина – 30 млн дол.

"Що треба інвесторам? Зараз – перемога України у війні. Далі держава має створити рівні умови для інвесторів і не змінювати правила гри щомісяця", – наголошує представник Асоціації газовидобувних компаній.

За його словами, ключовими умовами для нарощення видобування газу є справедлива фіскальна політика, дерегуляція (ухвалення законопроєкту № 4187-д), спрощення доступу до землі, скорочення термінів проведення екологічних процедур, рівні правила для всіх.

"У післявоєнний період Україні потрібно буде швидко розробляти нафтогазові проєкти на суходолі і морському шельфі.

Після перемоги важливо "затягнути" сюди велику компанію, яка буде працювати на шельфі Чорного моря. Ці ділянки надані в користування "Нафтогазу", але ми розуміємо, яка наразі ситуація в морі", – додав Петренко.

Реклама: