"Антонов" і партнери. Як авіаційний гігант віддав майже мільйон доларів юристам для повернення боргу

"Антонов" і партнери. Як авіаційний гігант віддав майже мільйон доларів юристам для повернення боргу

Державний авіаційний гігант у скрутному становищі і шукає ресурс для відновлення виробництва, хоча ще недавно витрачав на приватних юристів десятки мільйонів гривень.
Четвер, 14 липня 2022, 15:00 -
Частина знищеної "Мрії" в Гостомелі / getty images

Вітчизняне авіаційне будівництво на межі. Якщо після війни влада не знайде кошти на масштабні замовлення, державна компанія "Антонов" навряд чи зможе побудувати хоча б один літак.

Натомість у суспільстві є чіткий запит на відбудову найбільшого у світі літака "Мрія" Ан-225, який російські загарбники знищили в Гостомелі в перші дні війни.

Ця історія погано закінчилася для керівництва "Антонова". Члени екіпажу "Мрії" звинуватили менеджмент компанії у халатності. Мовляв, літаки можна було перемістити раніше, але той зволікав з рішенням.

Хай там як, а гендиректора держпідприємства Сергія Бичкова відсторонили.

Реклама:

Перед новими керівниками "Антонова" поставили завданя знайти внутрішні ресурси і залучити зовнішні інвестиції для відновлення виробництва. Недавно для реалізації цієї мети до Гостомеля возили мільярдера Річарда Бренсона.

Крім того, у компанії почався аудит. Перевірка має зʼясувати не тільки обставини знищення державних літаків, а й ефективність використання грошей.

Далі – історія саме про це. Вона проливає світло на внутрішню кухню відносин "Антонова" з приватними юридичними фірмами та пояснює, за які послуги останні отримують мільйони доларів і наскільки це обґрунтовано.

Вічні юридичні партнери

Юридичну групу "Ілляшев та партнери", яка носить назву одного з двох своїх засновників – відомого правника Михайла Ілляшева, та держкомпанію "Антонов" пов’язує давня історія відносин.

Група обслуговує авіаційне підприємство з 1998 року – з наступного року після її створення.

На це одноосібне партнерство не вплинув навіть запуск у 2015 році платформи онлайн-закупівель Prozorro, яка дозволяла на електронних аукціонах обирати найкращі пропозиції на юридичному ринку.

Посадовці "Антонова" продовжували користуватися правом оборонних компаній не проводити відкриті конкурси, тож з фірмою  "Ілляшев та партнери" укладалися нові угоди.

Група надавала послуги й іншим компаніям концерну "Укроборонпром": ремонтному авіапідприємству "Завод 410 цивільної авіації" та експортеру зброї "Укрспецекспорт", повідомили ЕП в держконцерні.

За даними "Антонова", за 2014-2022 роки група отримала від держпідприємства за юридичні послуги понад 96 млн грн. При цьому держкомпанія утримувала штат власних юристів і витратила на них за той же період 26 млн грн.

 

Наскільки ефективною була така модель, і чи не дублюваися функції штатних та найманих юристів, невідомо.

Угода з юристами

Деякі угоди між концерном "Антонов" та юридичною фірмою "Ілляшев та партнери" укладалися без загальної вартості послуг. Наприклад, в угоді від 2 липня 2018 року вартість послуг становила 1 грн.

На порталі Prozorro можна знайти лише звіт про цю угоду, але жодних деталей щодо її умов там немає.

За інформацією джерел автора, мова йде про "послуги з юридичного консультування та юридичного представництва", які надавалися компанії "Антонов" у справі стягнення грошей, що застрягли в збанкрутілому Брокбізнесбанку.

Умови угоди передбачали, що "Ілляшев та партнери" отримає 9,98% від суми боргу після його зарахування на рахунок державної компанії.

Точна сума боргу невідома, але в квітні 2015 року ЗМІ з посиланням на судові документи повідомляли, що держкомпанія "Антонов" не могла забрати з банку близько 170 млн грн.

Також відомо, що забезпеченням за боргом була будівля колишнього офісу Брокбізнесбанку за адресою проспект Перемоги, 41 у Києві, у яку пізніше в’їхав новостворений Вищий антикорупційний суд України.

 
Востаннє ця будівля площею 4 285,7 кв м була оцінена 212,9 мільйнона гривень

Інформацію про угоду, відсоток за послуги та отримання юристами коштів від держкомпанії за надані послуги підтверджують наявні в ЕП документи та відповідь представника групи "Ілляшев та партнери".

В окремій відповіді ЕП юристи уточнили, що право на надання послуг "Антонову" у справі Брокбізнесбанку вибороли на тендері, який відбувся на майданчику SmartTender.

Тоді за право захищати інтереси ДП "Антонов" змагалися два учасники, які як винагороду пропонували відсотки від суми боргу Брокбізнесбанку в разі його стягнення. Перемогла ЮФ "Ілляшев та партнери" з пропозицією 9,98%.

Серед власних переваг над конкурентом вона називала давню історію роботи з компанією "Антонов".

Інша перевага – група супроводжувала держкомпанію при оформленні депозиту з Брокбізнесбанком у 1999 році, відповідно до умов якого компанія "Антонов" розмістила багатомільйонний депозит під заставу згаданої будівлі.

Ціна перемоги

Один з найбільш цікавих моментів у справі Брокбізнесбанку в тому, що представники фінансової установи самі запропонували використати будівлю на проспекті Перемоги для погашення боргу.

Це начебто сталося за місяць до того, як компаня "Антонов" найняла приватну юридичну фірму для повернення коштів. Таку версію автору розповів високопоставлений співрозмовник в "Укроборонпромі". Що відбувалося далі?

У листопаді 2018 року, через пʼять місяців після "тендеру", виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізосіб затвердила умови угоди про передавання будівлі. Центральний офіс колишнього Брокбізнесбанку оцінили 120,5 млн грн.

Виходячи з цієї оцінки, у серпні 2021 року компанія "Антонов" виплатила ЮФ "Ілляшев та партнери" 13,8 млн грн з ПДВ. Оскільки ДП отримало нерухомість, а не гроші, цю суму державна компанія взяла з власних обігових коштів.

Приміщення на проспекті Перемоги компанії "Антонов" для виробничої діяльності не було потрібне, тому компанія вирішила розрахуватися нерухомістю з урядом за власними боргами.

У 2020 році уряд шукав приміщення для новоствореного Вищого антикорупційного суду. За організацією роботи суду особливо прискіпливо стежили західні партнери, які надавали міжнародну допомогу.

Щоб передати будівлю уряду, компанія "Антонов" замовила нову оцінку, за якою вартість квадратних метрів становила 212,9 млн грн.

Після цього в січні 2022 року ЮФ "Ілляшев та партнери" звернулася до "Антонова" з пропозицією доплатити їм 11,05 млн грн у звʼязку із збільшенням вартості стягненого об'єкта Брокбізнесбанку.

Через пʼять днів цю пропозицію розглянула науково-технічна рада "Антонова", яка займається інноваціями, технологіями та конструкторськими рішеннями. Науковці погодили сплату додаткових мільйонів з рахунків державної компанії.

Тобто лише за однією угодою компанія "Антонов" сплатила групі "Ілляшев та партнери" понад 24 млн грн з ПДВ, що за тогочасним курсом – майже 1 млн дол. У юридичній фірмі ЕП уточнили, що без ПДВ винагорода становила 21,2 млн грн.

За словами співбесідників держкомпанії, наразі "частково відсутні документи, які містять інформацію про надані юридичні послуги".

Натомість у розпорядженні ЕП є документи, які вказують, що справу з повернення будівлі Брокбізнесбанку у власність державної компанії супроводжували також штатні юристи "Антонова" та "Укроборонпрому".

Зв’язки з Росією "Ілляшева та партнерів"

Компанія "Ілляшев та партнери" входить у численні рейтинги українського юридичного ринку, спеціалізується на корпоративних конфліктах, міжнародних спорах, податках та інших складних питаннях.

Компанія відома захистом інтересів компанії "Антонов", групи газових компаній (Group DF, Ostchem) олігарха Дмитра Фірташа, казахського "БТА банку" в справах проти олігарха-втікача Мухтара Аблязова.

Група має офіси в Києві та інших містах України. Під її брендом працюють понад півтори сотні правників та адвокатів. "Ілляшев та партнери" також присутня в російських рейтингах юридичних компаній.

12 вересня 2014 року, через пів року після анексії Криму та початку боїв на Донбасі, в одному з офісів ділового центру "Москва-сіті" було зареєстроване ТОВ "Ильяшев и партнеры".

Свій похід на російську територію група пояснює захистом інтересів українських клієнтів у Криму та РФ. Хоча московські адвокати компанії захищають і російських клієнтів. Ще один офіс групи працює в столиці Естонії Таллінні.

У компанії "Ілляшев та партнери" ЕП повідомили, що офіс у Москві "не працює і не існує": "Після початку повномасштабного вторгнення РФ до України всі зв’язки з Росією нами були припинені".

ЕП наводить повну відповідь юридичної фірми "Ілляшев та партнери" на питання, за що вони отримали майже мільйон доларів від державної компанії.

"ЮФ "Ілляшев та партнери" були підготовлені матеріали (позовна заява, тощо) для звернення до суду (але суду не було – ЕП). Вказані матеріали були узгоджені з ДП "Антонов" та готові до подання.

12 жовтня 2018 року ЮФ "Ілляшев та партнери" було повідомлено ДП "Антонова", що на виконання умов договору про надання юридичних послуг та з метою стягнення заборгованості боржника перед ДП "Антонов" ЮФ "Ілляшев та партнери" після низки перемовин з ФГВФО та ліквідатором АТ "Брокбізнесбанк" (на яких було заявлено про готовність передати справу до суду) досягнуло домовленостей щодо звернення стягнення на предмет іпотеки за договором іпотеки, а саме на нежитлову споруду загальною площею 4 285,7 кв м, що знаходиться за адресою: місто Київ, Солом’янський район, проспект Перемоги, будинок 41.

Додатково ДП "Антонов" було повідомлено, що з метою виконання вимог договору про надання юридичних послуг ЮФ "Ілляшев та партнери" було проведено комплекс заходів та дій, направлених на погашення заборгованості боржника перед ДП "Антонов".

Серед іншого, підготовлено проєкт договору про задоволення вимог ДП "Антонов" як іпотекодержателя, отримано попередню згоду боржника на укладення такого договору в підготовленій ЮФ "Ілляшев та партнери" редакції; 

проведено перемовини та консультації з питання проведення оцінки предмета іпотеки, який планується до передачі на користь ДП "Антонов" в рахунок погашення заборгованості боржника за депозитним договором;

проведено перемовини та консультації з питань пошуку потенційних покупців предмету іпотеки тощо".

Від автора

У питанні оплати держкомпаніями послуг, наданих юридичним фірмам, є одна особливість: важко перевірити, чи в повному обсязі вони буди надані і чи були надані взагалі.

Державні компанії не є органами влади, тому не зобовʼязані розкривати інформацію про реалізацію угод перед громадськістю.

Крім того, державна компанія "Антонов" є учасником "Укроборонпрому" і виконавцем державного оборонного замовлення, тому її діяльність максимально захищена державною таємницею.

Водночас попередня співпраця авіаційного підприємства з групою "Ілляшев та партнери" породила кілька важливих питань у світлі війни з Росією, на які мала б відповісти українська влада.

По-перше, чому авіаційна державна компанія, яка в останні роки має фінансові проблеми, може платити мільйони за юридичний аутсорсинг, маючи свій штат правників.

По-друге, чи немає ризиків у тому, що фірма, яка працювала в окупованому Криму і на ворожій території в Москві, мала доступ до справ компанії, яка виконувала державні оборонні замовлення і замовлення за програмою НАТО.

Гліб Канєвський, голова StateWatch

Реклама: