"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Екс-власника "БТА Банку", який вкрав 6 мільярдів екстрадують до РФ

Понеділок, 12 жовтня 2015, 13:30

12 жовтня уряд Франції виніс рішення про екстрадицію екс-власника "БТА Банку" Мухтара Аблязова до Росії.

Про це повідомив старший партнер юрфірми "Ілляшев та Партнери" Роман Марченко, яка протягом 6 років представляє інтереси потерпілих - БТА Банків (Казахстан і Україна).

"Раніше апеляційний суд в Ліоні та касаційний суд в Парижі винесли позитивні рішення про можливість екстрадиції Аблязова до РФ і України. Проте французька влада вирішили видати банкіра саме в РФ, так як сума збитку, нанесеного в цій країні більше, ніж в Україні", - заявили в компанії.

Як повідомляється, в Росії банкір постане перед судом за розкрадання, шахрайство та легалізацію вкраденого.

Реклама:

Нагадаємо, Аблязов, будучи власником і топ-менеджером "БТА Банку", привласнив великі суми, за рахунок грошей вкладників фінансував особисті проекти.

Значна частина коштів була розкрадена і виведена через офшорні компанії.

Англійські суди раніше задовольнили позови "БТА" проти Аблязова і його подільників на суму понад 4 млрд доларів.

Також лондонський суд засудив горе-банкіра до 22 місяців в'язниці за неправдиві свідчення, однак від відбуття покарання Аблязов зник і знаходився "в бігах" до моменту арешту на Лазурному березі у Франції в липні 2013 року. З моменту арешту Аблязов знаходиться у французькій в'язниці.

Також продовжуються екстрадиційні процеси з видачі раніше затриманих членів ОЗУ Аблязова з Англії, Чехії та Литви.

Як відомо, влада Казахстану розшукує Аблязова за розкрадання 5 млрд доларів із БТА Банку - раніше він був найбільшим приватним банком цієї країни.

У лютому 2009 року БТА Банк, опинився у складній фінансовій ситуації і був націоналізований владою Казахстану. А Аблязов, побоюючись арешту, утік до Лондона.

У ході розслідування правоохоронні органі Казахстану з'ясували, що виведені з банку кошти Аблязов інвестував у різні проекти в Росії. Зокрема, на них були придбані великі ділянки землі в Подільському й Домодєдовському районах Підмосков'я. 

МВС Росії в 2010 році заочно звинуватило Аблязова в скоєнні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 159 і ст. 174 кримінального кодексу РФ (шахрайство в особливо великому розмірі й відмивання викрадених коштів).

За версією МВС Росії, БТА Банк за наказом пана Аблязова видав різним структурам у РФ, що перебувають під його ж контролем, кредити на загальну суму близько $4,5 млн, які не були повернуті. 

По тій же схемі, стверджують у правоохоронних органах, Аблязов вів бізнес і в Україні, яка також оголосила його в підсумку в міжнародний розшук за шахрайство. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: