"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні запущена система електронних держзакупівель

П'ятниця, 13 лютого 2015, 14:12

12 лютого відбулася презентація пілотної системи електронних державних закупівель під назвою ProZorro.

Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті президента.

Як зазначається, перші закупівлі вже провели Міністерство юстиції, Міноборони, Державне управління справами та НАЕК "Енергоатом".

"Концепцію системи електронних державних закупівель розробила команда громадських активістів ще півроку тому, але для її реалізації необхідно було внести зміни до тендерного законодавства", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

До врегулювання цього питання на законодавчому рівні заступник Глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків запропонував активістам реалізувати систему для допорогових закупівель (товарів - на суму до 100 тисяч грн і послуг - до 1 млн грн.), проведення яких регулюється набагато менше.

Як зазначається, на сьогодні система повністю створена, вона пройшла тестування у Держуправлінні справами та вийшла в стадію працюючого пілоту.

"Система побудована таким чином, щоб забезпечити прозорість процесу держзакупівель та створити механізми боротьби з корупцією. Економія бюджетних витрат через створення чи розширення реальної конкуренції  - пріоритетний крок в поточних економічних та соціальних умовах. До того ж держзамовлення - це великий ринок, річний обсяг якого становить близько 200 млрд грн на рік, і, якщо їх розподіл буде прозорим, може сприяти розвитку багатьох середніх бізнесів. А це вкрай важливо для розвитку економіки країни", - переконаний Шимків.

"Електронна система сприяє підвищенню довіри бізнесу та спрощує його доступ до державних торгів, дозволяє громадський контроль. Будь-яка зацікавлена особа зможе спостерігати за перебігом аукціону, а після обрання переможця - побачити його пропозицію, пропозиції інших учасників та порівняти їх", - додає Шимків.

Формально система ProZorro належить міжнародній організації Transparency International, через яку оформлюються відносини між всіма учасниками проекту. Три електронні торговельні майданчики уже готові надавати послуги з доступу до системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: