"Сірий кардинал" ДАБІ Сергієнко: Пропоную разом шукати 5 доларів за квадрат, які я начебто взяв. Знайдемо – ділюсь 50 на 50

"Сірий кардинал" ДАБІ Сергієнко: Пропоную разом шукати 5 доларів за квадрат, які я начебто взяв. Знайдемо – ділюсь 50 на 50

Вівторок, 22 грудня 2020, 14:20 -
Фото Олександра Колесніченка
Кому приписують схему "5 доларів з квадрата" на будівельному ринку і кого називають автором тіньової вертикалі, створеної в системі ДАБІ? ЕП поговорила з цією людиною.

Бізнес завжди шанував віртуальну приказку "Гроші люблять тишу". Та що вона значить у реальному житті? Непогану можливість відповісти на це питання дають потрясіння в будівельній галузі.

За останній рік ключовий дозвільний орган цієї сфери – Державна архітектурно-будівельна інспекція, ДАБІ – змінив п'ять керівників, але корупційна схема під умовною назвою "5 доларів за квадратний метр" так і не зникла з порядку денного.

Джерела ЕП запевняють, що причина – у централізованій тіньовій вертикалі, за якою буцімто стояв колишній перший заступник голови ОП Сергій Трофімов. Саме це, на думку співрозмовників, і стало причиною його звільнення.

За словами джерел, ключова роль у цій вертикалі відводилася такому собі Олександру Сергієнку, який напередодні сам ініціював зустріч з ЕП.

Реклама:

Нічого про нього не знаєте? Не дивно, адже найвища посада, яку він свого часу обіймав, – начальник управління дозвільних процедур ДАБІ. Це крісло Сергієнко давно полишив.

Утім, за часів Трофімова його статус кратно зріс: весь останній рік герой інтерв'ю, за його словами, був генератором реформаторських змін у будівельній галузі.

Натомість урядовці, народні депутати та забудовники згадують прізвище Сергієнка саме в контексті корупційних схем у галузі.

Самого героя інтерв'ю це обурює: він парирує звинувачення на свою адресу і вимагає фактів його недобросовісної діяльності. СБУ під час недавніх обшуків у нього таких фактів не виявила.

Критику на свою адресу Сергієнко пов'язує з принциповістю власної позиції щодо необхідності кардинальних змін в будівельній бюрократії.

Яка з двох версій реальної ролі Сергієнка більше схожа на правду – вирішувати читачам. Та до якої б думки вони не дійшли, вона стосуватиметься подій минулих днів.

Недавно Сергієнко втратив статус помічника голови парламентського будівельного комітету Андрія Клочка, завдяки якому мав змогу займатися реформами в галузі.

У жовтні звільнили також в. о. ліквідатора ДАБІ і керівники органів, що утворилися замість інспекції. Паралельно свою посаду втратив і Трофімов.

Чи означає це, що корупційна проблема зникла? Зазвичай наслідком таких кадрових рішень є перерозподіл ринку та загострення "війни" між групами впливу.

У майбутньому, напевно, варто уважно стежити за діями нового-старого ймовірного "сірого кардинала" Києва Дениса Комарницького.

— Розкажіть свою біографію, із студентських років.

— Після студентських років працював у будівельно-монтажному управлінні №916 Київського радіозаводу, який був у складі об'єднання "Радіомашпром", на посаді провідного економіста.

Потім – у Мінмашпромі, а після цього перейшов у приватний бізнес – теж у будівельне управління, теж провідним економістом.

У цій же організації я став головним бухгалтером. За своєю природою я не бухгалтер, тому перейшов на роботу в консалтинг.

Була така міжнародна консалтингова служба, афілійована з Інною Богословською. Я певний час працював з Інною Германівною, займався питаннями податкової політики, бюджетних відносин.

Після неї перейшов у велику алкогольну компанію бренду "Баядера", де посів посаду директора з розвитку.

— Це був який рік?

— 2001-й. Пізніше я перейшов на свій хліб і з компаньйоном створив станцію технічного обслуговування автомобілів. СТО моє працює, до речі, досі. Після цього я став займатися питаннями реформування житлово-комунального господарства.

— Як хто?

— Був такий собі центр реформування житлово-комунального господарства в Дарницькому районі. Я був його керівником, а пізніше пішов на роботу начальником управління житлово-комунального господарства Дарницького району в Києві і був на цій посаді до зміни президента у 2010 році.

Потім дуже короткий період працював консультантом народного депутата Ігоря Гриніва.

Після цього, у квітні 2011-го, перейшов на роботу в Державну архітектурну інспекцію України на посаду заступника начальника управління контролю якості житлово-комунальних послуг.

Звільнився я з неї в листопаді 2014 року і вступив в аспірантуру Національної академії державного управління при президентові України. Був аспірантом до 2019 року.

 
фото дмитра рясного 

За рахунок чого живете?

— Живу я за дуже багато рахунків. Перший рахунок – це мій бізнес – СТО. Другий – невелике хлібне виробництво на Західній Україні. Третє – невелике виробництво пелет на Західній Україні. Тобто є бізнеси, якими я керую і завдяки яким живу.

Де ви заробили основний капітал?

— Основний капітал я заробив на початку своєї кар'єри, працюючи в будівельному бізнесі. Власне кажучи, СТО ми відкрили за рахунок того, що в мене була дуже пристойна для тих часів заробітна плата.

— Зараз ми зустрічаємося з вами як з ким?

— Ви не повірите: я фізична особа-підприємець, яка, в основному, останні три роки надає послуги в галузі консалтингу в будівництві та очолює створену влітку 2020 року "Спілку інженерів".

— Чому ФОП ініціював зустріч з журналістами на тему корупції в ДАБІ?

— Таке враження, що ми з вами спеціально спланували зустріч сьогодні, бо якраз сьогодні в одному з видань вийшло інтерв'ю народного депутата Олени Шуляк.

Там вона кілька разів згадує мене як людину, яка причетна до реформи будівельної галузі і яка, на її думку, афільована до всього того, що ви в підсумку назвете корупцією в цьому органі.

Вона каже неправду?

— Однозначно.

Як власник СТО познайомився з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем?

— Власник СТО, як ви мене назвали, на той момент був помічником-консультантом народного депутата Андрія Клочка.

Ми з Андрієм Андрійовичем, який очолював профільний комітет, обговорювали, що можна зробити з будівельним ринком. Йому була необхідна допомога в тому, щоб зрозуміти, що взагалі відбувається на будівельному ринку, а не лише з ДАБІ.

— А як ви познайомилися з Клочком?

— У нас дуже багато друзів у Верховній Раді.

— Але ж ми не забуваємо, що ви представник дуже середнього бізнесу. У кого це "у вас"?

— Згадана Інна Богословська. Це Верховна Рада України.

Після неї я був помічником народного депутата Андрія Веревського (засновник і власник аграрного холдингу "Кернел", народний депутат чотирьох скликань, 2002-2013 роки. – ЕП), потім – народного депутата Віталія Сташука (ексголова Дарницького району).

Ви не повірите: я постійно перебуваю в орбіті Верховної Ради.

Чому ви вже не помічник Клочка?

— Я себе відчув неефективним, непотрібним. Ми з ним чесно поговорили, і він певною мірою підтримав моє рішення, я йому за це вдячний.

Коли відбулася ця розмова?

— У перших числах вересня.

За часів прем'єрства Олексія Гончарука, 17 січня 2020 року, у Кабміні була нарада за участю забудовників. Вони казали, що ви є автором схеми "5 доларів за квадратний метр".

— Дякую, бо вперше можу висловитися з цього приводу. На ранок 18 січня в мене було бажання подати в суд на прем'єр-міністра України. Бо на цій нараді моє прізвище тиражувалося, не зупиняючись, у тому числі самим Гончаруком.

Колеги, які зараз цю тему коментують, дуже нагадують анекдот про п'яного, який загубив ключі в кущах.

Він наполегливо під стовпом навколішки повзає, поки не приходить поліцейський і каже: "Друже, що ви тут робите?". Він: "Ключі загубив". Той: "Де ви їх загубили?". "Отам, у кущах". "А чого ви тут повзаєте?". "А тут видніше".

— ДАБІ – корупційна організація?

— Це організація, яка очевидно несе корупційні ризики.

— "5 доларів з квадрата" – це реальна схема?

— Є такий красивий діагноз у медицині – "літаючий поліартрит". Тобто у вас десь болить, а де болить, ви не знаєте. Тобто "5 доларів за квадрат" не було, але перманентні корупційні вибухи у відомстві були.

Я хочу, щоб ви зрозуміли одну річ: я прийшов працювати в інспекцію у 2011 році, і на той момент вона вже несла на собі тягар корупційного відомства.

— Спробуймо дати конкретнішу відповідь на питання. "N доларів за квадратний метр" – це реальна схема?

— Моя відповідь дуже проста. Якби я брав у когось 5 доларів і віддавав комусь 5 доларів, я би вам зараз це підтвердив. Цю проблему в часи Януковича ніхто не приховував. Ця проблема була.

На момент мого приходу в інспекцію ця проблема в інспекції була. Але бажання певних колег сказати, що ця проблема з'явилася саме з приходом у ДАБІ Сергієнка, викликає глибокі сумніви.

 
фото дмитра рясного

Що ви зробили для боротьби з цією проблемою?

— Перше, що зробили, – персоніфікували відповідальність осіб, які дають дозвільні документи. Питання особистого підпису під дозвільним документом започатковано за нас.

Це дало можливість ставити посадовим особам питання, якщо стосовно підписаного ними документа виникло питання "5 доларів з квадрата" або щось інше.

— Протягом 2012-2014 років ви працювали начальником управління дозвільних процедур ДАБІ і за цей час жодних фінансових вдячностей від забудовників не отримували?

— Ви абсолютно праві. Ніяких подяк. Якби таке, не дай Боже, сталося, то хтось би сів.

— Чи правда, що в апараті Дениса Шмигаля ви займалися реформуванням ДАБІ?

— Ми це зробили з Андрієм Клочком накидали варіанти для себе в першу чергу. Чому? Тому що профільний комітет і Андрій Андрійович хотіли для себе зрозуміти, які є системи руху в цій реформі.

Потім, коли з'явився Денис Анатолійович, колеги запропонували йому ознайомитися з пропозиціями реформування. Ми пропонували нестандартні ходи для розв'язання тієї проблеми, яка існувала навколо цього органу.

Ще раз підкреслюю: на відміну від усіх, не розглядаю ДАБІ як абсолют корупції на ринку. Це брехня. Цей орган – лише один з етапів розвитку величезного ринку.

— Коли і за яких обставинах ви познайомилися з Сергієм Трофімовим (колишній перший заступник голови Офісу президента. – ЕП)?

— Мене до Сергія Володимировича абсолютно епізодично доля закинула.

Якось, поговоривши з Клочком, прийшли до висновку, що треба показати свої ідеї з реформування комусь з тих, хто має якусь політичну волю. Реалізовувати такі реформи без політичної волі абсолютно неможливо.

Тому що, зверніть увагу, реформа чіпає не тільки ДАБІ. Реформа починається від моменту, коли ми хочемо з вами виділити землю для містобудівних потреб, і закінчується знесенням об'єкта будівництва.

— На той час ви були рядовим помічником рядового народного депутата. Чому в Трофімова був час вислуховувати ваші пропозиції?

— Клочко – керівник профільного комітету, тож до нього є певна політична довіра, у нього є певні політичні можливості.

— Хіба не логічно обговорювати пропозиції щодо реформ у рамках профільного парламентського комітету і лише потім іти вище?

— У будь-якому випадку ця реформа передбачала законодавчі зміни. Тобто обговорення все одно б відбулося в комітеті. Тут було питання, як ви правильно помітили, хто буде правосуб'єктною стороною, яка подає цей законопроєкт.

Коли людина подає певний законопроєкт як народний депутат і не має 226 голосів у парламенті – ну і толку, що він подає свій законопроєкт? Парламентська робота – це не тільки написати законопроєкт і подати його на затвердження.

— Це все зрозуміло, але ж Трофімов був першим заступником голови Офісу президента, у якого є мільйон робочих питань і проблем. Як він знаходив час вислуховувати ваші реформаторські пропозиції?

— Питання реформування будівельної галузі вже стало реформою президента, він відчував свою відповідальність за президента. Він розумів, що це буде, у першу чергу, позначатися на іміджу.

Зверніть увагу на те, що таке революція. Якщо відкинути 1917 рік, то це просто зміна однієї парадигми на іншу.

Революція – це просто зміна ідеї, але після зміни ідеї все одно комусь треба брати сапу, лопату і копати город. Тому є питання просування нової ідеї, парадигми.

Очевидно, Трофімов "клюнув на ідею". Ця людина мене спитала, чому я вважаю, що зможу реформувати ДАБІ в режимі системи.

З Трофімовим зустрічався лише два рази. Обидва рази ми обговорювали лише реформи, щоб ви знали. Винятково. Перша зустріч була десь в листопаді 2019 року, другий раз я з ним зустрівся ближче до кінця травня або в червні.

— Відповідаючи на попередні питання, ви сказали, що були лише рядовим помічником парламентаря. Звідки в першого заступника голови апарату президента країни час на вислуховування ідей рядового помічника?

— Дивіться: я рядовий помічник з точки зору помічника, але я не рядовий консультант з точки зору фаху. Я спеціаліст високого рівня, на відміну від усього іншого.

— Тобто ми приходимо до того, що ви є основною дійовою особою з точки зору реформування будівельної галузі.

— Ні, це неправда.

— За яких обставин ви познайомилися з Володимиром Родіним (помічник колишнього першого заступника голови Офісу президента Трофімова на громадських засадах, колишній співробітник СБУ, співвласник будівельної компанії BD Holding, підконтрольної Юрію Кватерчуку. – ЕП)?

З колегою Родіним, який був, якщо я пам'ятаю правильно, радником у структурі Адміністрації президента, ми познайомилися, коли потрапили на обговорення до Трофімова.

Він, до речі, дуже багато питань ставив з цього приводу. На цій нараді також були присутні ще кілька людей, як мені сказали, з бізнесу.

— Що за люди?

— Зараз уже не пригадаю.

— Вам відома організація "Офіс реформ Юрія Кватерчука"?

— Ні.

Від редакції ЕП. Юрій Кватерчук друг дитинства, кум та бізнес-партнер Володимира Родіна у будівельній групі компаній BD Holding. За даними джерел ЕП, Кватерчук був присутній на зустрічі Сергієнка з Трофімовим та Родіним.

Поінформоване джерело ЕП розповіло, що "Офіс реформ Юрія Кватерчука" був мозковим центром тіньового ДАБІ, де під керівництвом Сергієнка напрацьовувалися ідеї щодо реалізації корупційних схем в умовах реформування будівельної галузі та визначалася кадрова політика.

— Чому Трофімов рекомендував Олександру Строкачу (колишній керівник ДАБІ. – ЕП) ваше призначення і повернення в структуру ДАБІ?

— Усі знають, що в одному плані я не дуже хороша людина. Я вважаю, якщо будь-який держслужбовець передусім повинен знати закони.

Якщо ви подивитеся на обсяг консультативних послуг, які я надавав клієнтам на ринку, то будете знати, що я нещадно критикую інспекцію і буду критикувати. Я ідеаліст, і все, що виходить за межі цього ідеалу, потрібно відкинути.

Напевно, розуміючи, що мова піде про серйозні процеси реформування, мене могли рекомендувати колезі Строкачу як людину, яка може зовсім інакше поставити роботу.

Думаю, що свого часу й Олені Костенко (екскерівниця ДАБІ. – ЕП) мене рекомендували точно з цієї самої причини.

— Чому Строкач категорично відмовився призначати вас у ДАБІ?

— Абсолютно не знаю мотивів колеги Строкача. Якщо Олександр захоче з вами поговорити, то він вам щось розкаже.

— Прокоментуйте, будь ласка, інформацію про те, що звільнення Трофімова відбулося через корупцію в ДАБІ, яку він реалізовував разом із Сергієнком.

— Ще раз підкреслюю: Трофімова я у своєму житті бачив рівно двічі. Отже, Трофімову треба бути дуже геніальним, щоб, побачивши людину пару разів у житті, дати очолити корупцію.

Вам не здається, що сама по собі легенда починає бути трошки сумнівною з точки зору логіки?

— Для організації корупції не потрібні зустрічі.

— Вдумайтеся, про що ви говорите.

Я людина, яка береться скорочувати кількість підписів у дозвільному документі, і я роблю це з метою збагачення? Я пропоную вийняти з пакета документів ідентифікаційний код, бо він не має ніякого стосунку до інспекції, і я корупціонер?

Я створив реєстр, щоб усе стало видно. Вам не здається, що я якийсь екзотичний корупціонер? Якийсь такий собі ексгібіціоніст-корупціонер. Я отак вже наївся цих легенд. Я, на вашу думку, екзотичний корупціонер.

Насправді все навпаки: там, де всі корупцію розводять, я її "схлопую".

 
фото дмитра рясного

— Чому до рядового помічника народного депутата Сергієнка так багато уваги з боку людей від влади?

— А чому ви вважаєте, що до мене завжди була увага тільки як до рядового помічника народного депутата? У мене по життю так. У Дарницькому районі мене "надцять" разів намагалися звільнити з роботи.

Візьмемо сьогоднішні твердження. Перша теза: "Створено три корупційні органи" (Державна інспекція містобудування, Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні та Державна сервісна служба містобудування. – ЕП).

Назвіть ці корупційні органи. Жодного нема (Сергієнко має на увазі, що зазначені органи перебувають у процесі створення. – ЕП). Це вам говорить людина з першим рангом державної служби – народний депутат.

Ви перебуваєте в системі, у якій ви обговорюєте плітки. Я вам кажу про речі, де відсутні факти, але ви і далі наполягаєте і вірите в те, чого не існує. Ви шукаєте чорну кішку в темній кімнаті, знаючи, що її там нема. Я точно знаю, що її там нема.

— Чому вами так активно цікавляться забудовники?

— Якщо ви змінюєте правила на ринку, то повинні очікувати, що всі, кого ці зміни будуть стосуватися, поставлять питання: "Що відбувається?".

Це моє перше публічне інтерв'ю. До цього з тих чи інших причин я діяв за принципом "Собаки гавкають, караван іде". Я всім колегам пропоную шукати "5 доларів з квадрата", які я "взяв". Давайте знайдемо разом і я поділюсь 50% на 50%.

Я не можу сказати про себе, що я особливо наївний, але дружина, буває, запитує і я сам себе запитую: "Як так виходить, що я постійно "вляпуюсь"? Як казав Володимир Ілліч Лєнін, жити в суспільстві і бути вільним від нього неможливо.

Аналогічна ситуація, коли кажуть: "Ви начальник управління дозвільних процедур часів Януковича". Я на таке відповідаю: "А ми всі – мешканці країни часів Януковича". Перебувати біля епіцентру вибуху – не значить бути самим вибухом.

— Наразі 90% громадян держави зайняті питанням економічного виживання. Ви вирішили питання хліба і до хліба. Чому вас тягне в русло державного регулювання? Чому б вам не займатися своїм бізнесом?

— У 2010 році чи 2011 році я приїхав до Великої Британії, у Сандерленд. На пляжі стояла табличка "Плавати заборонено". Сезон закінчився, а я дуже люблю плавати в морі. Коли я вирішив рушити в напрямку води, британці мене зупинили словами: "Зараз приїде поліція".

На моє запитання "Як це вони тут з'являться?" відповідь була очевидною: "Хтось із добропорядних громадян, побачивши вашу протиправну поведінку, виконає свій громадянський обов'язок і викличе поліцію".

Моя відповідь на ваше запитання: якщо кожен громадянин цієї держави не буде виконувати свій шматок громадянського обов'язку, то в нас поліції буде в десять разів більше.

— Скільки заяв ви написали за фактами порушень, з якими зіштовхнулися в ДАБІ?

— Щоб за корупцію посадити, треба людину злапати за руку. Якщо ви людину за руку не злапали – не працює принцип кримінального права. Просто повідомляти, що ви злодій, – це якраз те, що зробив прем'єр-міністр у січні.

Робота ТСК: хоч один факт є? Ви мене, простого громадянина, перепитуєте, а тут мужі і жінки, наділені владою, не можуть їх знайти. То, може, питання не в Сергієнку?

Змінімо систему – і ви не будете мене питати, хто зараз керівник ДАБІ. У Великій Британії комітет будівництва профільного міністерства в 39 разів менший за чисельністю порівняно з нашим.

У будівельній галузі я дуже добре розбираюся. У мене батько – будівельник, виконроб, 51 рік в одному управлінні, мати – будівельник, закінчила будівельні контори, у мене вся сім'я будівельники.

У нас виробничі наради проходили на кухні, бо в нас був весь дім будівельним. Я жив у будівництві, ви розумієте?

— На якій стадії перебуває реформа архбудконтролю?

— Реформа ще не починалася. Який зміст ухвалених постанов (про ліквідацію ДАБІ та створення трьох нових органів. – ЕП)? Я не підтримував цей напрямок руху, бо він передбачав паралельні законодавчі зміни.

Дати новим органам створитися правильно – це економія часу, але далі необхідно робити законодавче закріплення.

Народні депутати, коментуючи створення органів, навіть сумнівів не мають, що створиться корупція. Чому? "Ми замість одного корупційного органу створимо три, тому пропоную лишити один корупційний".

У мого батька колись був хороший анекдот. Старий чоловік виходить і каже: "Люди добрі, я 20 років на цьому базарі був злодієм, але я вже старий, красти не можу, оберімо собі нового злодія".

Як же тоді управляти державою? Будьмо послідовними у своїх думках. Міністерство не знає, що в ДАБІ є корупція?

Славнозвісна науково-технічна рада при Мінрегіоні – це не корупція? (НТР при Міністерстві розвитку громад та територій – консультативно-дорадчий орган, створений за ініціативи колишнього заступника міністра Лева Парцхаладзе. НТР видавала дозволи на введення об'єктів в експлуатацію в обхід державних будівельних норм. – ЕП.)

Якщо ми розуміємо, що корупція в будь-якій державі – це природна річ, то можемо вести мову тільки про її масштабування. Назвіть країну, яка подолала корупцію. Нема? Значить, питання в іншому. Чому в одних країнах вона стримувана, а в інших – нестримувана?

Коли я приїжджаю у Сполучені Штати Америки і кажу на вулиці слово сorruption, народ шарахається. Культура виховання, несприйняття корупції на рівні кожної людини.

Схема управління цієї держави – візантійська. Вона ніколи не змінювалася. Якщо у вас в туалеті розруха, друзі мої, крім вас, там ніхто цією розрухою не займеться, як казав наш класик, який вмер у Москві.

— Народні депутати на засідання тимчасової слідчої комісії отримали інформацію, що на задньому сидінні вашого авто ви зустрічалися з ексголовою ДАБІ Богданом Федоренком і ексголовою ДІМУ Юрієм Васильченком. Це правда?

— Так.

— Що ви з ними робили на задньому сидінні автомобіля?

— Робочі питання комітету. Обговорювали один з варіантів законопроєктів. Вести обговорення треба було дуже швидко. Я ці плівки теж бачив, мені дуже приємно, особливо щодо слів "елітний автомобіль Олександра Сергієнка".

По-перше, автомобіль не мій. По-друге, він не елітний. Його вартість набагато менша, ніж у тих депутатів, які мене обговорюють на слідчій комісії.

— Думаєте, хтось замовив зйомку?

— Якби я хотів від вас сховатися, я б зустрічався з ними не на відкритій площі біля Лаври. У мене там був захід, колеги попросили зустрітися, я їх попросив під'їхати.

Справа навіть не в місці зустрічі. Журналісти, ймовірно, знали про місце й час.

— Вони їздили за мною. Мій шофер і ще одна людина чітко бачили, що вони за нами їдуть.

Це замовлення ваших опонентів?

— Я абсолютно переконаний, що це замовна штука.

— Назвіть прізвища ваших опонентів.

— Навіть не збираюся озвучувати. Колишній прем'єр-міністр Гончарук – підходить вам таке прізвище? Народний депутат Шуляк – опонент чи не опонент? Колишній заступник міністра будівництва (Лев Парцхаладзе. – ЕП) оголошує моє прізвище.

— Ви з Сергієм Кучером (співвласник компанії Edelburg Development. – ЕП) спілкуєтеся?

— Якщо ви Сергія Миколайовича Кучера маєте на увазі, то це забудовник з Києва, який в період, коли я був начальником управління дозвільних процедур, був начальником управління в Києві.

Так, ми час від часу відновлюємо спілкування. Наприклад, останнє спілкування було влітку.

— 21 жовтня СБУ провела обшуки в ДАБІ та в осіб, причетних до ДАБІ. У вас були обшуки?

— Так, у мене теж були обшуки.

— Знайшли, що шукали?

— Я думаю, "так". Я все-таки юрист за освітою. У мене було вилучено пару речей, флешки якісь. Досі не знаю, що за флешки. Були вилучені якісь папірці, взагалі не знаю, для чого їх вилучали.

— Підозру отримали?

— Ні, жодна підозра мені не вручалася.

 
фото олександра колесніченка 

— Олексій Кудрявцев нам казав, що реєстр дозвільних документів ДАБІ був у вашому розпорядженні. Згодом міністр Михайло Федоров розповідав, що цей реєстр перебував за кордоном. Це правда?

— Кудрявцев розказує "байки Кудрявцева". Він один з тих, хто причетний до створення байок, які ми з вами розбираємо. Реєстр реалізований як наукова розробка. На нього автори, тобто я і два програмісти, отримали авторське право, тому що ми його розписали від А до Я.

Якщо Кудрявцев веде мову про єдиний державний реєстр дозвільних документів як промисловий продукт наукової розробки, то, вибачте, він існував за мого життя рівно в одній копії, тому що його офіційним замовником було Міністерство регіонального розвитку часів того самого Януковича.

На нього витрачені бюджетні кошти, його розробником був Науково-дослідний інститут автоматизації систем будівництва, який після закінчення роботи над реєстром узяв його на баланс. На дату мого відходу з ДАБІ реєстр там перебував.

— А ключі доступу до нього?

— Реєстр дозвільних процедур у час моєї роботи в ДАБІ не був відкритим, тому що у нього не було систем захисту.

Цей реєстр був побудований за принципом закритих систем. Тобто і конкретна ІР-адреса, і конкретний пароль, і конкретний логін повинні були збігатися. Інакше ніколи туди не зайдете.

Вам цей пароль і логін могла дати тільки одна людина – системний адміністратор, який в цей момент перебуває на закритому сервері. Тому всі легенди, що існували якісь зовнішні ключі, – абсолютна ахінея.

Я ніколи не був адміністратором, у мене не було адміністративних прав, тому що це не було нам необхідно. Ми були користувачами реєстру закритої системи. Вона ніколи не була публічною, тому що не було системи захисту. Під ударами хакерських атак він упав би елементарно.

Інше питання – реєстр дороблявся після мого звільнення. Шкода, що Федоров не розписав хронологію створення реєстру. Тобто що створював Сергієнко і що не створював Сергієнко.

— Учасники ринку розповідають, що в останні роки в ДАБІ відбувалася "війна" між двома угрупованнями – Кудрявцева і братів Горових (Юрій Горовий був "смотрящим" за ДАБІ та Держгеокадастром за прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. – ЕП).

Недавно начебто відбувся перерозподіл впливу і виділилася третя група – ви і Кучер. Це правда?

— З кінця вересня вся прерогатива в роботі керівництва ДАБІ належить кому? (Міністру розвитку громад і територій Олексію Чернишову. – ЕП.) Тому третьої групи Сергієнко-Кучер у природі не існує. Або міністр, цей благородний чоловік, усю корупцію віддав Сергієнку. Ви в це вірите?

З точки зору глобальної політики в державі завжди існують групи впливу, це нормально, це природний лобізм.

Наприклад, Олена Шуляк займається лобізмом великих олігархічних груп в Україні, у тому числі на будівельному ринку. Вона вказує, що на керівників ДАБІ розглядалися представники одного клану, другого клану, третього клану.

Групи впливу є, думаю, боротьба між ними є, але чи оформляється це в таку спрощену систему взаємовідносин? У мене великі сумніви. Ви пробуєте дуже спростити систему.

Боротьба монополістів між собою відбувається набагато раніше, ніж хтось добігає до ДАБІ. До ДАБІ добіжать щасливі.

Незабаром постане питання розподілу землі, бо кожний населений пункт буде мати межі забудови.

Ми побачимо цілу епопею під Києвом, величезні території сільськогосподарської землі будуть випадково входити до складу населених пунктів, рішенням сесії будуть ділитися, будуть отримуватися на них "містобуди", хтось буде їх забудовувати і знову буде йти оця "драка".

Реклама: