"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кіпрський землетрус

Кіпрський землетрус

П'ятниця, 22 березня 2013, 10:27 -
"Різниця між вчинками Швейцарії та Кіпру: Швейцарія видала інформацію, а Кіпр лізе в кишеню". Грубо кажучи, відібравши відсотки, Кіпр пішов би проти всіх "понять". А це загрожувало б усій "офшорній системі" світу.

Економічна криза у невеликій острівній державі, де живе всього 800 тисяч людей, сколихнула увесь світ. Принаймні, всю заможну Європу.

Кілька днів тому президент Кіпру - популярного серед представників колишнього СРСР офшору - захотів отримати з "клієнтів" трохи грошей. Трохи - це 5,8 млрд євро.

Цю не таку велику суму чиновники острова вирішили отримати одноразово, стягнувши податок з власників депозитів. Якщо вклад до 100 тис євро, планували отримати 6,75% від усіх грошей, якщо більше - 9,9%.

Достеменно невідомо, чи стосувалася ця пропозиція усіх вкладів - фізосіб і компаній, але відразу після оголошення про такий намір до банків кинулися вкладники, аби вивести свої гроші з кіпрських рахунків. Але зась: вони не могли цього зробити.

Реклама:

На 18 березня було анонсоване екстрене засідання парламенту, який повинен був схвалити примусове стягнення грошей. До прийняття рішення влада закрила всі банки і обмежила видачу готівки з банкоматів. Жителі острова вийшли протестувати.

Міністри фінансів країн єврозони заявили, що тягар одноразового збору не повинні відчути дрібні вкладники. Далі з'явилися пропозиції змінити формулу оподаткування - звільнити від оподаткування дрібні вклади і збільшити навантаження на великі.

"Дрібні" - це мешканці Кіпру, зазвичай не надто заможні. "Великі" - то іноземці, що використовують Кіпр як офшор. Вони тримають у банках острова кошти, які вивели із своїх країн. Ці люди за визначенням належать до заможних верств населення.

Схоже, в ту мить в українських власників бізнесів додалося чимало сивого волосся. Кіпріоти захотіли отримати 7-10% не від зароблених відсотків за банківським депозитом. Вони захотіли отримати ті гроші, які їм віддали на зберігання.

Компанії-нерезиденти, пов'язані з групою "Приват" Ігоря Коломойського

Afina Investments Ltd

Alan Investments S.A.

Albroath International Corp

Alexton Holdings Limited

Allstream Ventures Ltd

Almanzar Holdings Limited

Almas Limited

Athina Investments Ltd

Atra Inc.

Aulbrey Alliance S.A.

Ballioti Enterprises LTD

Barat Enterprises S.A.

Barrington Industries Ltd.

Basmino Management Ltd

Bishop Invest & Finance Inc.

Blue Island Group limited

Bocatoro enterprises ltd

Boscor Investments Ltd

Brotstone Ltd

Burrard Financial Corp.

Circe Ventures Limited

Clanton Consultings Limited

Claresholm Marketing Ltd

Clemente Enterprises Limited

Clenton Consulting Limited

Copland Industries S.A.

Deneiro Ventures Ltd

Directfield Ltd.

Domennium Enterprices Ltd

Duvall Limited

Edgar Alstorm Holdings S.A.

Express Times Limited

Exseed Investments Limited

Fayver Properties Inc.

Feral СА

Flink Investments S.A.

Gehold S.A.

Geveld Holdings INC.

Ghana Manganese Company Limited

Glos Trading Ltd

Grinton Management Limited

Hayden trading Inc.

Highlanders Alloys LLC

Huta Pokoj S.A.

Inofos Management Limited

Jarwin trade & finance corp.

Koresta Investments Ltd

Kreontas Commercial Ltd

Kronstaf Management S.A.

Lonar Enterprises Limited

Malton Industries Corp

Mantara Holdings Limited

Margaroza Commercial Limited

Matrimax Limited

Melchet Invest limited

Mildenhall Limited

Mint Data Holdings Limited

Mortondale Assets Limited

Moshona Investments Limited

Nevis Corporate Services Limited

New World Resources N.V.

Newell Industries Ltd

Newton Capital Enterprises Inc.

Nsuta Gold Mining Limited

Occidetal Management Co Ltd.

Olbi Production Ltd

Palmary Enterprises Limited

Paritate Banka, AS

Pontadel Limited

Portial Trading Limited

Preskona Management Limited

Products Limited

Profetis Enterprises Limited

Rafels Ltd.

Ralcon Commercial Ltd

Romannor Investments Ltd

Rosstock U.K. Limited

RPG Industries SE

S.T.C. Limited

Seiba Limited

Sepultura Holdings Limited

Soltex Limited

St. John Trading

Stalmag sp z.o.o. г.

Sturlak Investments Limited

Tapesta Limited

Torbock Holdings Limited

Transeurope Trade & Inv. Corp. Ltd

Trekin Investments Limited

Ulrich Limited

Varkedge Limited

Verblud Traders and Consultants Ltd.

Victorex Limited

Wadless Holdings Limited

Walltron Limited

Weavernal Holdings Ltd

Wisewood Holdings Ltd

Джерело: Державна податкова служба

Гарантії за цими вкладами були особливі. Кіпрські банки, безперечно, знали власників грошей. Хто б не ховався за підставними особами - номінальними власниками, він зобов'язаний назвати себе банку, в якому відкриває рахунок.

Отже, для них це звичайні вкладники, лише з підвищеним рівнем таємності. У багатьох випадках ці люди не хочуть гласності, тому сподіваються на порядність тих, кому довіряють свої збереження. І тут раптом таке. "Негідники. Це їм так просто не мине", - так відреагував на ці новини власник одного з кіпрських офшорів.

Його можна зрозуміти. Якби він знав, що на нього очікує така халепа, він зберігав би гроші на Британських Віргінських островах, на Джерсі чи деінде. Навіть Швейцарія, яка видала владі США та Німеччині прізвища власників офшорних рахунків, не дозволила собі займатися конфіскацією.

Події після оголошення фінансової війни почали розвиватися дуже бурхливо. Не дивно, що ідея "постригти" банківські рахунки особливо гостро була сприйнята саме у Росії. У деяких містах острова можна чути російську мову так само часто, як і грецьку. Реакція бізнесу РФ була однозначною: це експропріація.

Це не дивно - за даними Moody's, російські банки і компанії зберігали у банках Кіпру понад 30 млрд дол. Президент Росії Володимир Путін назвав наміри кіпрської влади "несправедливими, непрофесійними і небезпечними".

На диво, виклала свою точку зору Німеччина, але з інших позицій. Вона є головним донором єврозони, і дії кіпріотів могли зашкодити фінансовій системі ЄС. Зокрема, виник би надвеликий відтік вкладів, і рятувати кіпрські банки довелося б ЄЦБ.

Фото euronews.com

Цікаво, що владу Кіпру до таких дій підштовхнула саме Німеччина. Мітингуючі острова несли плакати, які звинувачували у втраті грошей саме Ангелу Меркель. Люди навіть вдерлися до подвір'я німецького посольства, і скинули прапор країни.

Отже, ініціатива стягнення податку з власників рахунків могла бути такою собі психічною атакою, призначеною для німців. Мовляв, давите нас - отримайте.

Треба віддати належне Німеччині: психічна атака проти неї не спрацювала. "Нам дуже шкода, але публічні протести не мають вимагати від нас прийняття нераціонального рішення", - зазначив міністр фінансів країни Вольфганг Шаубле.

Проте провідна країна єврозони таки стурбована: відтік вкладів з кіпрських банків доведеться перекривати ЄЦБ. В Євросоюзі нікому не потрібна ще одна Греція.

Що цікаво, українська влада проблеми Кіпру фактично не коментувала. Хоча за словами екс-заступників голови НБУ Ярослава Солтиса і Олександра Савченка на Кіпрі "зависли" великі гроші українського бізнесу. Савченко називав цифру 12-13 млрд дол, а Солтис казав, що це 25 млрд дол.

Вітчизняні олігархи зробили вигляд, ніби їм все одно. Однак, на відміну від Ріната Ахметова, Дмитро Фірташ хоча б не вдавав, що не має офшорів на Кіпрі.

Компанії-нерезиденти, пов'язані з групою СКМ Ріната Ахметова

Adeona Holdings Ltd

Celebrom Investments Ltd

Embrol Ukraine Ltd

ESPV Limited

Euroasia Telecommunication Holdings B.V.

Ferriera Valsider S.P.A.

Fluxcom Ltd

Majorone Trading Ltd

Medco Services Limited

Metalukr Holding Limited

Metinvest B.V.

Metinvest International S.A.

Omni International Ventures Ltd

Parallel Nafta Ltd

SCM Finance Limited

Starmill Limited

Starray Limited

Telnet Holding Ltd

Triore Ltd

Ucomline Holding Limited

Ukrainian Brewery Holding Limited

Ukrainian Machine Building Holding

Ultima Trading Group Inc.

UMG United Mineral Group Limited

USH Ukrainian Steel Holdings Ltd

Джерело: Державна податкова служба

Прес-служба групи СКМ Ахметова, який напевно полюбляє кіпрські схеми, заявила: "Рішення парламенту Кіпру про часткове списання коштів з депозитів у банках цієї держави ніяк не позначиться на фінансовому стані групи СКМ".

Фінансовий директор Group DF Дмитра Фірташа Ганна Овдієнко також особливо не переймалася: "На бізнесі Group DF це рішення не особливо позначиться. Ми не збираємося закривати наші кіпрські компанії, не плануємо робити будь-яких кроків щодо наших фінансових ресурсів на Кіпрі".

Олімпійській спокій випромінював і прем'єр Микола Азаров. За його словами, серйозного впливу на Україну наміри влади Кіпру мати не будуть. Втім, прем'єр не зміг назвати обсяг українського капіталу на Кіпрі.

Відмова від експропріації

Згодом парламент Кіпру відмовився підтримувати ініціативу свого президента. Ніби нічого й не сталося. Однак проблема незбалансованого бюджету країни залишилася. Видатки залишаються вищими, ніж доходи.

Насправді негаразди на Кіпрі почалися ще рік тому, а на початку 2013 року стало зрозуміло, що острову загрожує банкрутство. Ця країна входить у єврозону. Її банкрутство спровокувало б новий виток фінансової кризи у ЄС.

Острівна влада попросила допомоги у Євросоюзу, мотивуючи це необхідністю убезпечити євро. У минулу суботу в Брюсселі було ухвалене рішення про надання Кіпру допомоги від ЄС та МВФ у розмірі 10 млрд євро.

На фоні Греції, розмір допомоги якій обчислювався сотнями мільярдів, - це копійки. Але Європа зажадала, щоб острів забезпечив хоч якісь свої надходження. Зокрема, Німеччина від імені усіх країн ЄС вимагала урізати дефіцит бюджету. На тлі таких негараздів Кіпр залишався "податковим раєм", де обертаються грандіозні кошти.

Формально острів не є офшором, адже вступив до ЄС. Втім, там діє дуже вигідна схема оподаткування: ставка податку на прибуток 10%, а на деякі види доходів - 0%.

Український бізнес роками використовує Кіпр у своїх схемах "податкової оптимізації", під якою розуміють цілковите ухилення від сплати податків. Всі українські олігархи мають кіпрські компанії, які володіють найбільшими підприємствами, і де осідає прибуток від їх діяльності.

Щороку звідти заходять в Україну мільярди доларів, і десятки мільярдів йдуть туди з України, осідаючи на рахунках фірм-пустунок, створених фінансово-промисловими групами. Особливо їх приваблює те, що на Кіпрі майже нереально відстежити походження грошей та їх кінцевих власників. А схем "оптимізації" - безліч.

Достатньо сказати, що за 2010-2011 роки українські банки перерахували на Кіпр астрономічну суму - 51 495 млн дол. Це обсяг цілого державного бюджету.

Виведені гроші вертаються назад, але вже у вигляді "іноземної інвестиції". Офіційно Кіпр, який трохи більший за найменшу область України - Чернівецьку, є найбільшим інвестором у вітчизняну економіку.

І це тільки Україна. Скільки грошей виводиться на Кіпр, наприклад, Росією, взагалі важко уявити. У сусідів середземноморський острів також шалено популярний. Наприклад, існує навіть кіпрська "дочка" банку ВТБ, 75,5% якого належить державі Росія. Має свою кіпрську філію й український Приватбанк Ігоря Коломойського.

Компанії-нерезиденти, пов'язані з групою "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина

Artamare Ltd

Azidano Ltd

Betaserve Holdings Ltd

Bikontia Enterprises Limited

Carlson Holdings Limited

Craftex Ltd

Doloriana Enterprises Ltd

Elekt Holdings Ltd

Energy Standard Fund Ltd

Energy Standard Group SA. То

Enmalon Enterprises Ltd

Grixtex Ltd

Herzgova Enterprises Ltd

Inter Growth Investments Limited

JDI Ltd

Jersonet Group Inc.

Karatano Ltd

Kedart Finance Limited

Lardonet Inc.

Larva Investments Limited

Malter Enterprises Limited

Manbrite Trading Limited

Metroimpex Ltd

Orlenia Holdings Limited

Pacific International Sport Clubs Limited

Palladium Limited

Parminter Group

Rosinante Enterprises Ltd

Seefont Holdings Ltd

Technolux Ltd

TecLine Invest AG

Torberg Beteiligungen AG

Trade-Invest Group Ltd

Zadano Ltd

Джерело: Державна податкова служба

Відтак, народилася ідея обкласти разовим податком. Однак влада Кіпру ніяк не могла наважитися на цей сенсаційний крок. Засідання парламенту з цього приводу кілька разів переносилося, а міністр фінансів республіки їздив до Москви з проханнями врятувати країну від дефолту.

Але кіпрські депутати відмовилися підтримати ці заходи. Втім, ввечері того ж дня центробанк Кіпру заявив, що фінустанови республіки лишатимуться закритими принаймні до 26 березня.

Влада "податкового раю" продовжувала пошук рішення. На ранок четверга з'явилася інформація, що уряд республіки обговорює загадковий "план Б", як зібрати 5,8 млрд дол для отримання міжнародної допомоги.

Як повідомляли ЗМІ, одним з варіантів є створення спецфонду, до якого близько 560 млн євро внесе кіпрський центробанк за рахунок продажу резервів золота, а близько 500 млн євро - кіпрська церква, яка запропонувала уряду закласти свою нерухомість.

Цього ж дня керівництво центробанку Кіпру почало заспокоювати світ. Заступник голови центральної фінустанови острова Евдокімос Ксенофонтос заявив, що депозити іноземних вкладників в кіпрських банках будуть захищені. "Це було б крадіжкою", - сказав він.

21 березня агентство AFP повідомило, що влада Кіпру остаточно відмовилася від ідеї оподаткування вкладів. Агентство зазначило, що такий збір не буде введений за будь-якого варіанту отримання допомоги від міжнародних кредиторів.

Згідно з повідомленням, лідери парламентських партій Кіпру після зустрічі з президентом країни Нікосом Анастасіадісом таки погодилися створити спецфонд на основі державних активів. Кошти такого фонду підуть на випуск держоблігацій.

Олігархи залишаться на Кіпрі

Начебто, нічого й не трапилося, але, як кажуть, у користувачів офшору "залишився неприємний осад".

Втім, як повідомляло агентство Reuters з посиланням на фінансових аналітиків, внаслідок "стрижки" на Кіпрі надходження в Україну іноземних інвестицій, левова частка яких має острівну прописку, може знизитися. Справді, чого можна чекати від країни, влада якої здатна заблокувати рахунки - фактично вкрасти чужі гроші?

Єдиним можливим рішенням є перенесення левової частини коштів до іншого офшору - нехай він навіть є дорожчим. Принаймні Британські Віргінські острови ніколи не намагалися вкрасти чуже. Але щодо України є один цікавий момент.

Законодавство нашої держави не вважає Кіпр офшором. Це єдиний виняток із загальних правил. Гроші, які виводяться на острів, не відстежуються як такі, що виводяться з країни, і з них не беруться додаткові податки. Тобто, Кіпр - це дірка у податковому полі України. Всі про це знають, але ніхто не наважується щось змінити.

Компанії-нерезиденти, пов'язані з групою "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго

Brown&Robbins LLC

Chalford Limited

Collaton Limited

Dem DECOmetal Internat Trading

EastCoast United Inc.

Ferrexpo AG

Ferrexpo Petroleum Holdings Limited

Fevamotinico S.а.r.l.

Forster Group Managment Inc

FS Trading Limited

Lavoy Alliance Limited

Lexgain Limited

Mullready Ventures Limited

Newport Inc.

Prize Financial Group LLC

Skopski Legury

Statex Corp.

Univita Inc

Vorskla Steel

Ferrexpo UK Limited

Ukraine Value Opportunites Fund

Eurimex Corp.

Vostion Group LLC

Джерело: Державна податкова служба

У минулі роки віце-прем'єр Сергій Тігіпко намагався законодавчо визнати Кіпр офшором. І що? Після того, як він попіарився з цією ідеєю, ініціатива кудись зникла.

Отже, для вітчизняних олігархів не залишається нічого іншого, як продовжити працювати з Кіпром. Але, мабуть, тримати великі гроші на рахунках банків цієї країни вони вже не будуть.

Хто гарантує безпеку

Відмова від скандальної "стрижки" є цілком зрозумілою. Позиція влади Кіпру в цьому питанні була уразливою: податок на дохід від депозитів - це одна справа, а вилучення відсотків з тіла депозиту могло спровокувати величезну кількість судових позовів з поганими для острова перспективами.

Отже, згодом гроші все одно довелося б повернути.

Те, що ініціатива "стрижки" виходила з Європи, де першу скрипку грає Німеччина, теж зрозуміло. Німеччина втомилася платити за "бідних родичів", щоб рятувати всю єврозону. Які саме гроші обертаються на кіпрських "пустунках" і осідають на місцевих рахунках, розуміють всі. Принцип простий, як двері: грабуй награбоване.

Однак таке рішення, за прогнозом одного з експертів ЕП, могло викликати масовий відтік депозитів з банків Кіпру. А це, у свою чергу, могло б створити країні набагато більші проблеми. "Відтік частини вкладів, який напевно станеться, може "завалити" банківську систему Кіпру", - сказав експерт.

Хоча податок і не був введений, очевидно, що відтоку коштів не уникнути. Така ціна різких заяв, яку острів змушений буде заплатити.

Останні події підштовхнули до обговорення ще однієї проблеми. На Кіпрі квітне інститут номінальних утримувачів, який так полюбляє, зокрема, й український бізнес.

Це коли, наприклад, номінальним власником української будівельної корпорації, яка отримує мільярдні держзамовлення, є якась кіпрська вчителька йоги або ризький бомж. Такий "бомж" діє, наприклад, на підставі генеральної довіреності від справжнього бенефіціара, яка захована десь у сейфі.

Розмови про ненадійність цього інституту точаться давно. Номінальний власник цілком може уявити себе справжнім власником. А далеко не всі реальні "дони" зможуть офіційно заявити, що всі острівні компанії і гроші - насправді їхні. Тоді виникнуть логічні питання про походження статків.

Компанії-нерезиденти, пов'язані з групою "Інтерпайп" Віктора Пінчука

Allied Steel Holding B.V.

Allied Steel S.A.

Brekstad Holdings Limited

Dandy Holdings Corporation

EastOne LLC

Epstein Corporate Resources S.A.

Garleston Company Limited

Interpipe Limited

KLW Wheelco S.A.

Mamton Holdings Limited

Mindori Enterprises Limited

Miralton Investment Limited

Onmont Consulting LTD

Podhal Investment Limited

Ramelton Holdings Limited

Salex Investments Limited

Sepco S.A.

Shasta Enterprises Ltd

Steelex S.A.

Styltex Trading Limited

Talam Enterprises Ltd

Tanferd Investments Limited

Джерело: Державна податкова служба

Та й нема сенсу присилати до Кіпру кілерів, аби покарати усіх номінальних утримувачів. Повернути активи це не допоможе. Цього не відбувається тільки тому, що держава, яка створила офшорну юрисдикцію, гарантує недоторканність власності і конфіденційність. Це один з базових принципів. Проте він не є непохитним.

Недавно одна з найпопулярніших фінансових гаваней - Швейцарія - ухвалила рішення про розкриття таємниці вкладів. Це змусило великий бізнес говорити про можливість переведення справ в Об'єднані арабські емірати або Гонконг.

Кіпр хотів піти ще далі, порушивши не тільки принцип конфіденційності, а й принцип недоторканості. "Різниця між вчинками Швейцарії та Кіпру: Швейцарія видала інформацію, а Кіпр лізе в кишеню", - заявив ЕП експерт однієї з міжнародних фінансових компаній.

Грубо кажучи, відібравши відсотки, Кіпр пішов би проти всіх "понять". А це загрожувало б усій "офшорній системі" світу, яка тримається на принципах конфіденційності та недоторканості. Кому вірити після такого?

Наразі постраждала репутація лише Кіпру, але які наслідки матимуть ці події, невідомо. Схоже, настають часи, коли будь-які гарантії не коштують паперу, на якому вони написані.

Реклама: