Кіпр хоче, щоб Росія врятувала країну від дефолту

Середа, 20 березня 2013, 09:22

Міністр фінансів Кіпру Міхаель Сарріс прибув до Росії, де шукатиме додаткову допомогу - щоб уникнути дефолту через боргову і бюджетну кризи.

Росія виступає проти запропонованого міжнародними кредиторами оподаткування депозитів, оскільки це зачіпає інтереси російських багатіїв, що тримають заощадження в цій середземноморській країні, пише "Радіо свобода".

Кіпрський парламент 20 березня 2013 року збереться на екстрене засідання – після того, як у 19 березня законодавці відмовилися запровадити вкрай непопулярний одноразовий податок на депозити. Такий крок не підтримав жодний член парламенту.

Таким чином, Кіпр не виконав вимогу ЄС та МВФ знайти спосіб залучити до бюджету 5 мільярдів 800 мільйонів євро, щоб отримати від міжнародних кредиторів допомогу на 10 мільярдів євро.

Реклама:

Президент Кіпру Нікос Анастасіадес сказав, що він поважає результати голосування. Водночас Єрун Дейсселблум, голова Єврогрупи, яка об’єднує міністрів фінансів країн зони євро, висловив жаль через це рішення кіпрських парламентаріїв.

Раніше Москва вже позичила Кіпру 2,5 мільярда євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: