Заради грошей МВФ Янукович підвищить ціну на газ?

Заради грошей МВФ Янукович підвищить ціну на газ?

Вівторок, 4 жовтня 2011, 11:11 -
"На носі серйозна криза. Грошей нема, ніхто в кризу грошей не дає. Те, що в нас є дефіцит "Нафтогазу", дуже хвилює нашого кредитора. В нас нема варіантів, нам потрібно домовлятися, тому що залишитися один на один з кризою, без підтримки міжнародних фінансових організацій, дуже важко".

Україна хоче до кінця 2011 року отримати черговий транш від МВФ, необхідний для утримання стабільності гривні. Для цього владі залишилося виконати ключову і останню вимогу фонду - підняти ціну на газ для населення.

Дві попередні вимоги МВФ - скасування обов'язкового викупу облігацій рекапіталізації банків НБУ і прийняття пенсійної реформи - Україна вже виконала.

Втім, у фонді твердо заявляють, що видадуть транш тільки після підняття цін на газ для населення і підприємств комунальної теплоенергетики на 50%.

Як підкреслив в коментарі "Економічній правді" аналітик ІК "Арт капітал" Олег Іванець, кошти фонду більше не йдуть на покриття дефіциту бюджету - лише на поповнення резервів НБУ.

Реклама:

У команді Віктора Януковича розуміють, що підняття тарифів на газ для населення "вб'є" політичний рейтинг Партії регіоні перед осінніми парламентським виборами 2012 року, тому й зробили ставку на переговори з Росією.

В уряді Миколи Азарова певні, що отримання нижчої ціни на російський газ переконає МВФ відновити фінансування, оскільки дасть ефект, аналогічний підняттю тарифу на блакитне паливо для населення та ТКЕ.

"Якщо постаратися і провести успішно переговори з Росією, щоб знизити ціну на газ, ми доб'ємося того ж ефекту, якого просить досягти МВФ шляхом підняття цін", - заявив днями віце-прем'єр Сергій Тігіпко.

Поки що підняття цін на газ для населення залишається запасним варіантом, який можна реалізувати в будь-який момент, адже для цього потрібно лише рішення Національної комісії з регулювання електроенергетики.

"Для підвищення тарифів на газ участь парламенту не потрібна, оскільки зміни тарифів регулюються постановами НКРЕ. Це дозволить владі швидко відновити фінансування з боку МВФ у разі необхідності, наприклад, при різкому погіршенні доступу на зовнішні ринки капіталу або посиленні тиску на обмінний курс гривні", - відзначає старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.

Згідно з прогнозом експерта, Україна може отримати транш МВФ до кінця 2011 року, проте це відбудеться після подальшого погіршення внутрішніх економічних умов та посилення тиску на валютний ринок.

"Якщо Україні вдасться домовитися з Росією про зниження цін на газ хоча б для соціальної сфери, в тому числі для населення, це дозволить владі до виборів зберегти тарифи на незмінному рівні і отримати гроші МВФ", - переконаний аналітик ІГ "Арт капітал" Станіслав Зеленецький.

Поки результати зустрічей урядовців двох країн тримаються у секреті, Тігіпко поділився з українцями власними розрахунками.

"Що говорить МВФ? Піднімайте ціни для населення на 30%, а для ТКЕ - на 50%. Якщо в середньому однокімнатна квартира платить за газ, гарячу воду і опалення 287 гривень за місяць, то буде платити 381 гривню. Це якщо площа квартири становить 33 квадратні метри", - заявив чиновник.

Міністр відразу заспокоїв, що у разі підняття цін на газ для населення уряду доведеться підняти зарплати, щоб компенсувати негативний ефект.

"Пенсіонер не повинен платити за комунальні послуги більше 10% свого доходу. Працююча людина не повинна платити більше 15%. Інше субсидіями компенсує держава ", - наголосив Тігіпко.

Урядовець дав зрозуміти, що Кабмін готовий зробити і радикальний крок - підняти вартість газу для українців, щоб отримати гроші МВФ.

"На носі достатньо серйозна криза. Грошей нема, ніхто в кризу грошей не дає. Те, що в нас є дефіцит "Нафтогазу", дуже хвилює нашого кредитора. В нас нема варіантів, нам потрібно домовлятися, тому що залишитися один на один з кризою, без підтримки міжнародних фінансових організацій, дуже важко", - додав він.

Як відомо, співпраця уряду і МВФ серед іншого передбачає підвищення ціни на газ кожні півроку, аж поки вартість блакитного палива для всіх категорій споживачів не зрівняється з його імпортною ціною, яка в четвертому кварталі 2011 року становить 401 долар за тисячу кубометрів.

На думку фонду, це зменшить навантаження на держбюджет, адже підприємства теплової енергетики щорічно споживають майже 9 мільярдів кубометрів російського газу, який НАК продає їм за пільговим тарифом 1 300 гривень за тисячу кубометрів, а різницю в тарифах - 1 900 гривень - компенсує держбюджет.

В той же час промисловість отримує російський газ по 3,382 тисячі гривень за тисячу кубометрів. Для населення використовується газ вітчизняного видобутку - 17 мільярдів кубометрів при річному обсязі видобутку 20 мільярдів кубометрів.

Поки що уряд лише раз піднімав ціну на газ для населення і підприємств ТКЕ - на 50% у липні 2010 року. Сталося це одразу після відновлення співпраці з МВФ за новою програмою stand-by на 15,6 мільярда доларів.

Згідно з постановою НКРЕ, граничні ціни на газ для українців виросли тоді до 725,4 гривні за тисячу кубометрів за наявності лічильника і до 798 гривень - без нього.

Роздрібні ціни на газ для населення, копійок за кубометр з ПДВ

За умови, що обсяг споживання не перевищує 2 500 м3 на рік:
- за наявності лічильника
- за відсутності лічильника

 

72,54
79,80

За умови, що обсяг споживання не перевищує 6 000 м3 на рік:
- за наявності лічильника
- за відсутності лічильника

 

109,80
120,78

За умови, що обсяг споживання не перевищує 12 000 м3 на рік:
- за наявності лічильника
- за відсутності лічильника

 

224,82
247,32

За умови, що обсяг споживання перевищує 12 000 м3 на рік:
- за наявності лічильника
- за відсутності лічильника

 

268,56
295,41

Джерело: НКРЕ

В той же час, за даними Інституту стратегічних досліджень, вартість газу для населення в Польщі становить 565 євро за тисячу кубометрів, у Німеччині - 640 євро, в Болгарії - 480 євро, в Естонії і Латвії - 447 євро, в Румунії - 310 євро. Населення ж Росії платить за газ близько 80 доларів за тисячу кубометрів.

Після першого підняття цін на газ Київ отримав перший транш - 1,9 мільярда доларів. В кінці 2010 року МВФ вирішив дати другий транш на 1,5 мільярда доларів. Фонд пообіцяв Україні видати ще вісім траншів кредиту, по одному на квартал, у разі виконання умов МВФ. Однак країна поки не отримала жодного.

Проте, якщо раніше Азаров, наче мантру, повторював, що Україні гроші фонду не потрібні, то вже восени його команда задумалася про таку необхідність і готова жертвувати гаманцями українців вже в 2012 році заради отримання позики.

Раніше НКРЕ не раз запевняла, що в 2012 році ціна на газ для населення підніматися не буде. Сьогодні, Кабмін, схоже, не на жарт злякався боргової кризи Старого світу і заяви МВФ, що грошей на всіх не вистачить. Чи зможуть керманичі України вскочити хоча би в останній вагон грошового потяга?

Реклама: