"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ продовжує чекати від Азарова дорогого газу для українців

Понеділок, 12 вересня 2011, 13:42

МВФ як і раніше наполягає на підвищенні тарифів на газ в Україну для продовження фінансового співробітництва з країною.

Про це повідомив представник МВФ в Україні Макс Альєр під час "круглого столу" в Києві у понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується питання цін на газ, то ця умова була закладена в програму. Вона залишається дуже важливою", - сказав він.

За словами представника МВФ, реалізація такого кроку необхідна для скорочення видатків державного бюджету на підтримку НАК "Нафтогаз України".

Реклама:

Альєр підкреслив, що МВФ згоден з необхідністю захисту малозабезпечених верств населення від підвищення цін на енергоносії, проте проти субсидування громадян, яким під силу оплачувати газ за вищими цінами.

У зв'язку з цим він нагадав, що спочатку уряд зобов'язався підвищити тарифи на газ на 50% ще в квітні 2011 року, але в подальшому ці вимоги були пом'якшені.

Представник МВФ також заявив, що ситуація у відносинах з Україною не зводиться виключно до питання підвищення тарифів на газ.

За його словами, фахівці МВФ продовжують дискусії з урядом із приводу параметрів держбюджету на 2012 рік.

При цьому Альєр повідомив, що в 2012 році очікується дефіцит бюджету в розмірі 2,5% ВВП, тоді як в поточному - 3,5%.

МВФ в кінці липня 2010 року вирішив відновити співпрацю з Україної, затвердивши для країни нову програму stand-by на близько 16 мільярдів доларів.

Тоді ж Київ отримав перший транш. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту.

Програма stand-by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці.

В уряді припускають, що два транші програми stand-by можуть бути об'єднані, що дозволить поповнити валютні резерви НБУ відразу приблизно на три мільярди доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: