"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" викачає з України 100 мільярдів

"Газпром" викачає з України 100 мільярдів

Середа, 31 серпня 2011, 10:22 -
З кожної спожитої підприємствами ТКЕ тисячі кубометрів газу уряд в третьому кварталі має компенсувати "Нафтогазу" більше двох тисяч гривень. Окрім того, теплоенергетики вже заборгували "Нафтогазу" 5,5 мільярдів гривень, тоді як населення в повному обсязі розраховується за спожиту теплову енергію.

Росія не збирається вигадувати нові газові формули для України. Пропозиція Кремля - білоруський сценарій.

Адже вже до кінця 2011 року російський "Газпром" повністю поглине газотранспортну систему Білорусі в обмін на дешевий газ.

Україну, у свою чергу, не влаштовує пропоноване росіянами злиття НАК "Нафтогазу України" з "Газпромом" та продаж газотранспортної системи в обмін на газову знижку.

В той же час не за горами четвертий квартал 2011 року і нова ціна на газ для України - 400 доларів за тисячу кубометрів. Така ціна - непідйомна для української економіки.

Реклама:

Це розуміє і український  уряд, який, схоже, вирішив "пограти" м'язами.

В кінці серпня прем'єр-міністр України Микола Азаров публічно звернувся до свого російського колеги Володимира Путіна: "Ви заганяєте нас в кут, з якого у нас всього один вихід - розрив контракту".

Через свого прес-секретаря Путін відповів, що офіційний Київ не інформував Москву про наміри почати судовий розгляд з метою розірвання діючих газових контрактів.

У відповідь український прем'єр заявив про необхідність скоротити обсяги закупівель російського газу втричі. Йдеться про скорочення до 13,3 мільярда кубометрів на рік порівняно із запланованим обсягом імпорту в 40 мільярдів в 2011 році.

"Нам зараз вугілля палити дешевше, ніж газ", - додав Азаров.

Полеміка Києва та Москви поставила Україну на поріг нової "газової" війни, а "Нафтогаз" - над кредитною прірвою, де НАК, як безнадійний наркоман, потребує все частіших ін'єкцій з держбюджету.

Зокрема, оскільки у "Нафтогазу" хронічно не вистачає грошей, щоб розраховуватися з "Газпромом" за газ, то уряд вдається до постійного накачування статутного капіталу НАКу грошима з держбюджету.

Міністерство фінансів випускає облігації внутрішньої державної позики на суму, еквівалентну збільшенню статутного капіталу, і оплачує ними емісію акцій "Нафтогазу".

Далі "Нафтогаз" продає ці ОВДП банкам і таким чином отримує необхідну суму для розрахунків з "Газпромом". Банки ж отримують кошти для купівлі випущених ОВДП від Національного банку, тобто фактично з держбюджету.

Вперше цю схему застосовував уряд Юлії Тимошенко, який влітку 2009 року збільшив статутний капітал НАКу на 18,6 мільярда гривень до 24,165 мільярда. Наприкінці 2009 року Кабмін збільшив статутний капітал монополіста ще на 5,776 мільярда гривень.

Як писала "Економічна правда", команда Азарова продовжила традицію своїх попередників.

Зокрема, в січні 2011 року уряд збільшив статутний капітал НАКу до 37,34 мільярда гривень, тобто на 7,4 мільярда шляхом випуску ОВДП. В березні Мінфін надрукував ОВДП "Нафтогазу" на п'ять мільярдів, а потім отримав доручення Азарова випустити ОВДП ще на 8,5 мільярда гривень для капіталізації газової монополії.

В результаті в січні-серпні 2011 року "Нафтогаз" для розрахунків з російським газовим монополістом продав державним Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку ОВДП на умовах РЕПО на 12,085 мільярда гривень, а комерційному "Дельта-банку" - на 9,03 мільярда.

Тобто, з початку 2011 року "Нафтогаз" продав банкам ОВДП на суму 21,115 мільярда гривень, що майже дорівнює сумі, на яку уряд Азарова збільшив статутний капітал НАКу.

Окрім того, на початку 2011 року російський "ВТБ банк" відкрив "Нафтогазу" кредитну лінію на 180 мільйонів доларів або на 1,43 мільярда гривень за січневим курсом НБУ.

Обсяг продажу "Нафтогазом" ОВДП за 8 місяців 2011 року на умовах РЕПО та кредит "ВТБ банку", мільярдів гривень

Кредитор

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Всього

"ВТБ банк"

1,43

 

 

 

 

 

 

 

1,43

Ощадбанк

 

 

0,9

 

0,9

3

1,97

0,69

7,46

Укрексімбанк

 

1,5

0,5

1

 

 

0,625

 

3,625

"Дельта-банк"

 

 

 

 

5

3,5

 

0,53

9,03

Укргазбанк

 

 

 

 

 

 

 

1

1

Всього

1,43

1,5

1,4

1

5,9

6,5

2,595

2,22

22,545

Як відомо, фінансовий план "Нафтогазу" на 2011 рік передбачає сплату 75,5 мільярда гривень за імпортний газ, проте, на практиці ця сума буде значно більшою. За січень-липень НАК купив у "Газпрому" близько 28,64 мільярда кубометрів газу, заплативши за нього 7,527 мільярда доларів або 60 мільярдів гривень за курсом НБУ на 30 серпня.

Україна в 2011 році зобов'язана імпортувати близько 40 мільярдів кубометрів російського газу. Отже, в серпні-січні 2011 року "Нафтогаз" купить у "Газпрому" ще близько 11,36 мільярда кубометрів газу.

Ціни на газ, обсяги імпорту та обсяги розрахунку

 

Перший квартал

Другий квартал

Третій квартал

Четвертий квартал, прогноз

Вартість газу, доларів за тисячу кубометрів

264

297

354

400

Обсяг імпорту, мільярдів кубометрів

17,93

9,37

1,34

11,36

Сплата за газ, мільярдів доларів

4,25

2,8

0,477

4,021

Якщо врахувати вартість російського газу в третьому кварталі, яка дорівнює 354 доларам за тисячу кубометрів, то до кінця року "Нафтогаз" мав би заплатити "Газпрому" за заплановані 11,36 мільярда кубометрів понад 32 мільярди гривень.

З урахуванням вже перерахованих "Газпрому" 60 мільярдів гривень, Україні в 2011 році довелося б заплатити за газ більше 90 мільярдів гривень.

Проте, на четвертий квартал 2011 року прогнозована ціна на російський газ для України вже становить близько 400 доларів за тисячу кубометрів, тому ця сума може сягнути 100 мільярдів гривень.

На запитання, з яких джерел буде профінансована закупівля російського газу, немає однозначної відповіді, ані в аналітиків, ані в компанії.

Можна лише припускати, що уряд продовжить капіталізацію "Нафтогазу" шляхом випуску ОВДП.

"Економічна правда" звернулася за роз'ясненнями до Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Міністерство більше місяця замість відведених законом "Про доступ до публічної інформації" п'яти робочих днів готувало відповідь на запит видання, і, врешті, повідомило, що ці матеріали "належать до інформації про комерційну діяльність з обмеженим доступом".

Окрім того, в 2011 році "Нафтогаз" може не вписатися в планований дефіцит бюджету. Фінансовий план НАКу на 2011 рік передбачає дефіцит бюджету на рівні 8,5 мільярда гривень.

За оцінками старшого аналітика Dragon Capital Дениса Сакви, дефіцит бюджету "Нафтогазу" в 2011 році становитиме близько 10 мільярдів гривень.

"Причина зростання - це збільшення імпорту газу в 2011 році, враховуючи 12,1 мільярда кубометрів газу, переданих RosUkrEnergo. За нашими розрахунками, це призведе до зростання рахунків за газ в цьому році практично на п'ять мільярдів доларів", - прокоментував він ЕП.

Погіршують ситуацію НАКу також різниця в тарифах на газ для підприємств теплової енергетики та їхнє небажання розраховуватись з боргами.

Наразі підприємства ТКЕ споживають російський газ, який "Нафтогаз" продає їм за пільговим тарифом, а різницю в тарифах компенсувати повинен уряд.

В Міненерговугілля "Економічній правді" повідомили, що для підприємств ТКЕ газ коштує 790,2 гривні за тисячу кубометрів або близько 1309,2 гривні з урахуванням ПДВ, 2% збору у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподілу і постачання блакитного палива.

Тобто, з кожної спожитої підприємствами ТКЕ тисячі кубометрів газу за 790 гривень уряд в третьому кварталі має компенсувати "Нафтогазу" більше двох тисяч гривень.

Окрім того, теплоенергетики вже заборгували "Нафтогазу" кругленьку суму. За даними ДК "Газ України", заборгованість підприємств ТКЕ за газ, спожитий з початку опалювального періоду 2010-2011 років, становить 5,5 мільярда гривень. В цю суму також входить борг "Київенерго", менеджмент якого контролює Рінат Ахметов.

У "Нафтогазі" неодноразово підкреслювали, що населення завчасно та в повному обсязі розраховується за спожиту теплову енергію, проте, ці кошти своєчасно в компанію не надходять.

Уряд не поспішає вибивати борги з підприємств ТКЕ. Рятувати ситуацію Кабмін хоче за рахунок громадян.

По-перше, українців очікує другий етап подорожчання газу, який вимагає здійснити Міжнародний валютний фонд. Хоча Кабмін неодноразово запевняв, що в 2011 році газ для населення не подорожчає.

За словами експерта Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука, влада буде намагатися відтягнути підвищення ціни на газ для населення до завершення виборчої кампанії наприкінці 2012 року.

"Нафтогаз" уже давно подав до НКРЕ свої обґрунтування підвищення ціни на газ. Нова ціна для населення має зрости на 50%. Із нинішніх 798 гривень за тисячу кубометрів ціна має зрости приблизно до 1200 гривень", - додав експерт.

По-друге, комунальні тарифи будуть збільшені вже восени 2011 року.

Останнє має сенс, якщо влада планує в кінцевому підсумку зробити житлово-комунальне господарство приватним бізнесом, основна мета якого - отримання прибутків, а не дотацій з бюджету.

Реклама: