Борги "Нафтогазу" знову купили Ощадбанк і Укрексімбанк?

Борги "Нафтогазу" знову купили Ощадбанк і Укрексімбанк?

Понеділок, 6 червня 2011, 13:32 -
Ця версія була схожа на правду. Мабуть, масована критика на адресу операцій Ощадбанку та Укрексімбанку з "Нафтогазом" налякала керівників цих установ. Тому була створена схема, завдяки якій НАК був начебто прокредитований "Дельта банком". Однак самій "Дельті" кошти надали два найбільші держбанки.

Після того як "Дельта банк" викупив державні облігації у НАК "Нафтогаз" на 5 мільярдів гривень, на ринку вперто ходили чутки, що ця операція була зроблена на кошти НБУ. Однак насправді у ланцюжку кредиторів опинилися всі ті ж Ощадбанк та "Укрексімбанк".

"У "Дельта банку" портфель ОВДП не змінився, проте були обороти з торгівлі цінними паперами в обидва боки - купівля і продаж - на 5 мільярдів гривень. Портфель ОВДП виріс в Ощадбанку та Укрексімбанку на подібну суму без урахування влитих коштів під виплату депозитів "Родовід банку", - розповів скарбник одного із середніх банків.

Як відомо, недавно уряд зробив чергову емісію ОВДП, якими було збільшено статутний капітал НАКу удвічі. Зазвичай для отримання реальних грошей компанія продавала ці папери Ощадбанку та Укрексімбанку.

Проте ці два держбанки не раз критикували за те, що вони необмежено фінансують монополіста, невиправдано підвищуючи власні ризики.

Реклама:

27 травня з'явилася новина про те, що "Нафтогаз" для розрахунків з "Газпромом" за квітневі поставки газу продав "Дельта банку" ОВДП на 5 мільярдів гривень на умовах репо, тобто з умовою, що через певний час викупить їх назад за більшу суму. Ціна зворотного викупу облігацій становитиме 5,2074 мільярда гривень.

"Економічна правда" припустила, що у "Дельта банку" нема потрібної суми, і що ці гроші надасть Національний банк. Також "ЕП" пообіцяла, що буде стежити за монетарною статистикою, яка публікується на сайті регулятора.

Після появи цієї публікації свою думку з цього приводу висловили кілька банкірів.

"Зовсім без грошей "Дельта" точно не була. Вона "злила" свій кредитний портфель, який отримала від Укрпромбанку, і отримала принаймні 3 мільярди гривень вільних коштів. Половину вклала в ОВДП, а половину - інвестувала у міжбанк. Це було у січні 2011 року", - розповів скарбник одного з середніх банків.

Дехто з фінансистів погодився, що рефінансування "Дельті" надав НБУ. Проте були й інші версії.

"Якщо копнути, там з'являться держбанки. Свого часу, в разі крайньої необхідності, Ощадбанк так кредитував енергоринок. З фасаду був консорціум "Альфа банку" і Укргазбанку, а фактично - міжбанк і перехресне фінансування з одним джерелом - Ощадбанком", - розповів заступник голови банку з першої десятки.

Ця версія була схожа на правду. Мабуть, масована критика на адресу операцій Ощадбанку та Укрексімбанку з "Нафтогазом" налякала керівників цих установ. Тому була створена схема, завдяки якій НАК був начебто прокредитований "Дельта банком". Однак самій "Дельті" кошти надали два найбільші держбанки.

В Ощадбанку гроші були, причому, це були його власні кошти. На початок квітня все отримане від регулятора рефінансування перекривалося коррахунком і ОВДП. Зокрема, на початку травня він мав близько 15 мільярдів гривень вільних коштів, а портфель держоблігацій перевищував 10 мільярдів гривень.

Крім того, він завжди є донором на міжбанківському ринку кредитування. За даними скарбників, йому належить до 20% обороту міжбанківського ринку. Отже, протягом тижня-двох може вивільнитися ще кілька мільярдів. Укрексімбанк мав 13,5 мільярда гривень, а ОВДП - більш ніж на 10 мільярдів гривень.

Звісно, офіційних даних ще нема, і спиратися можна на експертні висновки. Отже, версія про те, що НБУ надасть рефінансування для кредитування "Нафтогазу", з порядку денного не знімається.

Не виключено також, що Ощадбанк та Укрексімбанк продовжать фінансувати купівлю газу в росіян, а після поповнення капіталу Укргазбанку на 4,3 мільярда гривень він може стати третім учасником схеми з підтримки НАКу.

Фінансувати ще доведеться багато. Зокрема, невдовзі НАКу доведеться шукати кошти для постачання наступних 3 мільярдів кубометрів палива та закачування протягом літа 21 мільярда кубометрів газу у сховища.

"Нафтогаз" звернувся до уряду з проханням надати йому бюджетну компенсацію у розмірі 20,5 мільярда гривень. Проте коли може надійти ця допомога, і надійде вона у грошовому вигляді чи у вигляді ОВДП, невідомо.

Реклама: