Газ за 500 доларів Україні не зашкодить?

Газ за 500 доларів Україні не зашкодить?

Понеділок, 15 серпня 2011, 17:54 -
Group DF не розкриває секрет, як вона отримала газ в Середній Азії і як доставила його в Україну, адже транспортувати його треба територією Росії. "У будь-якому разі без допомоги "Газпрому" паливо в Україну неможливо доставити".

Тисяча кубометрів російського газу для України з початку 2011 року подорожчала на 35% до 354 доларів.

В уряді визнають, що навіть із 100-доларовою знижкою, яка передбачена харківськими угодами, Кремль продає Києву газ за не ринковими цінами.

За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості вартість тисячі кубометрів російського газу в четвертому кварталі 2011 року може перевищити 400 доларів.

Окрім того, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що уряд сподівається домовитися з Росією про такі ціни на 2011 рік: на третій квартал - 348 доларів, на четвертий квартал - 388 доларів.

Реклама:

Навіть якщо уряду і вдасться домовитися про знижку, така вартість газу все одно не влаштує Україну, адже кінцевий споживач - підприємство - отримує ціну з урахуванням маржі "Нафтогазу", ПДВ, 2-відсоткового збору цільової надбавки і тарифу за транспортування, який зріс у третьому кварталі на 10%.

В результаті, з липня 2011 року промислові споживачі газу платять за блакитне паливо близько 500 доларів за тисячу кубометрів. "У різних областях різна ціна, але в середньому - 514 доларів за тисячу кубометрів", - повідомив "Економічній правді" старший аналітик Dragon Capiatal Денис Саква.

З 2012 року Росія обіцяє продавати газ Україні по 500 доларів. На думку експерта Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука, в такому разі газ для промисловості коштуватиме 700-750 доларів за тисячу кубометрів. "Заводи піднімуть ціни на внутрішньому ринку. Все це впаде на нас з вами", - додав він.

Анонсоване подорожчання газу вдарить по всій економіці, проте найбільше це відчують експортно-орієнтовані галузі - хімпром та металургія.

Селітра за ціною нанодобрив

Український хімпром використовує газ як сировину для виробництва азотних добрив. Частка газу в структурі собівартості виробництва сягає 90%.

За даними керівника департаменту з питань АПК і хімічної промисловості компанії "Держзовнішінформ" Дмитра Гордійчука, через подорожчання газу з 1 липня 2011 року собівартість українських добрив повинна зрости на 65-75%.

Як відомо, в Україні чотири з шести виробників азотних добрив належать Group DF Дмитра Фірташа, п'ятий - "Дніпроазот" - контролює група "Приват" Ігоря Коломойського, шостий - Одеський припортовий завод - належить державі.

За словами аналітика ІГ "Арт капітал" Станіслава Зеленецького, зростання цін на російський газ поки не впливає на економіку хімзаводів, оскільки підприємства Фірташа та ОПЗ до кінця 2011 року отримуватимуть паливо по 280 доларів за тисячу кубометрів від Ostchem - Group DF.

"Дніпроазот" отримує газ від "Укрнафти", яку також контролює Коломойський і орендує це підприємство. "У другому кварталі 2011 року валова рентабельність виробництва азотних добрив становила 20-25%. Так, мабуть, буде до кінця 2011 року. Все залежатиме від світових цін на добрива", - вважає Зеленецький.

В Group DF "Економічній правді" підтвердили, що хімічні підприємства Фірташа отримують середньоазійський газ від Ostchem. "Ціна цього газу нижча за існуючу в Україні", - заявили в прес-службі Фірташа.

Варто додати, що Group DF не розкриває секрет, як вона отримала цей газ і доставила його в Україну, адже транспортувати паливо треба територією Росії.

"У будь-якому разі "Газпрому" буде відомо про такий газ, без його допомоги паливо в Україну неможливо доставити", - вважає Гордійчук.

Експерт не виключає, що Фірташ виміняв у "Газпрому" це паливо на газ, який був поставлений його підприємствами з Азії.

"Невідомо, де був взятий такий обсяг, адже в Середній Азії весь газ розписується між споживачами наперед. Я чув, що Group DF викупила якісь свердловини в Узбекистані, однак, їх треба освоїти і вже потім поставити газ через Росію в Україну, отримавши зелене світло в Москві", - додав Гордійчук.

Поки не відомо, чи зможе Фірташ домовиться про прийнятні ціни на газ на 2012 рік.

"Зараз вартість газу "на засувці" хімпідприємств становить близько 340 доларів за тисячу кубометрів без ПДВ з урахуванням підвищення тарифів на транспортування у липні. Таким чином, ціна "на засувці" на 60 доларів дорожча за ціну на газ на кордоні - 280 доларів за тисячу кубометрів", - додав Зеленецький.

За даними експерта, при ціні на газ на кордоні 400 доларів за тисячу кубометрів собівартість виробництва українського аміаку може коливатися у межах 605-610 доларів за тонну при ринковій ціні 492 долари, карбаміду - 390-400 доларів за тонну при ринковій ціні 475 доларів, селітри - 360-370 доларів за тонну при ринковій ціні 325 доларів.

"Галузь потрапить у критичний стан, адже відбудеться декласування українських добрив на зовнішніх ринках. При однаковій якості з іншими вони матимуть ціну нанодобрив майбутнього", - підкреслив Гордійчук.

Зате у вітчизняних хіміків залишається чималий внутрішній ринок, який зараз активно розвивається. У випадку втрати конкурентоспроможності добрив уряд може закрити український ринок від імпортних аналогів, у першу чергу - з Росії.

Постраждають лише "динозаври"

Вітчизняні металурги навряд чи зможуть пересидіти важкі часи на внутрішньому ринку, оскільки виробляють набагато більше, ніж може спожити Україна.

За підрахунками об'єднання металургійних підприємств "Металургпром", тільки у третьому кварталі 2011 року через збільшення ціни на газ додаткові витрати металургів становитимуть 2,2 мільярда гривень.

Проте, експерти вважають, що рентабельність української металургії у більшій мірі залежить від вартості сировини та сталі на зовнішніх ринках.

"Частка газу в собівартості металопродукції у першому півріччі 2011 року становила 3,5-11% залежно від профілю підприємства та забезпеченості заводів власною сировиною", - повідомив ЕП аналітик ІК BG Capital Василь Коцовський.

Наприклад, у вартості кінцевої продукції металургійних "динозаврів" - ММК імені Ілліча та "Запоріжсталі", які активно використовують мартенівський спосіб виробництва, газ займає близько 11%, тоді як для ЄМЗ або ДМК імені Дзержинського цей показник становить менше 5%.

"За умови подорожчання газу до 500 доларів за тисячу кубометрів ціна на газ "на засувці" для великих металургійних підприємств становитиме 5500-5540 гривень, тобто зросте на 39%", - додав Коцовський.

Навіть при вартості газу 500 доларів за тисячу кубометрів на кордоні України з Росією, переконаний аналітик, рентабельність підприємств галузі за EBITDA за інших рівних умов знизиться не більш ніж на 1-1,5 відсоткового пункту.

У свою чергу аналітик ІК Dragon Capiatal Денис Саква вважає, що при збереженні цін на продукцію металургії подорожчання газу призведе до того, що галузь працюватиме з рентабельністю, близькою до нульової.

"Для металургії виникає проблема з ціною на газ тоді, коли відбувається обвал світових ринків металу. За нормальної світової кон'юнктури частка газу не є ні визначальною, ні критичною", - вважає експерт центру "Номос" Михайло Гончар.

За його словами, дорогий газ змусить підприємства оновлювати виробництва. "Нові ціни стимулюватимуть впровадження технологій енергозбереження", - переконаний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

"ЕП" звернулася за роз'ясненнями до металургійних холдингів бізнесменів Ріната Ахметова та Віктора Пінчука. В "Метінвесті" Ахметова запит проігнорували, а в "Інтерпайпі" Пінчука не знайшли часу на підготовку відповіді через відпустки.

Реклама: