Сахалінське родовище знову продадуть?

Сахалінське родовище знову продадуть?

П'ятниця, 20 травня 2011, 11:28 -
Якщо ніхто не оскаржить рішення, всі права на родовище повернуться до розпорядження держави. Щоб почати видобуток газу на ньому, згідно із законодавством, доведеться проводити новий конкурс, на якому визначиться розробник.

Найбільше в Україну Сахалінське родовище газу залишилося без господаря. Рішенням суду його повернули державі.

18 травня 2011 року Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов ЗАТ "Девон" до Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної служби геології і надр України.

Якщо вердикт не буде оскаржений, найбільш ймовірне проведення нового конкурсу з видачі ліцензії на розробку.

Взяти участь у ньому зможуть як пов'язане з поляками ЗАТ "Девон", так і ЗАТ ДК "Укрнафтобуріння", яке пов'язують чи то з групою "Приват", чи то з Андрієм Клюєвим.

Реклама:

Суд визнав незаконним і скасував наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України щодо видачі ЗАТ ДК "Укрнафтобуріння" дозволу на видобуток нафти і газу на Сахалінському родовищі.

"Захист "Укрнафтобуріння" не зміг надати вагомих аргументів. Їх позиція була побудована більше на процесуальних нюансах, ніж на суті проблеми. Відсутність аукціону - це об'єктивний фактор, з яким складно сперечатися. Суд зобов'язав Державну службу геології і надр анулювати виданий "Укрнафтобурінню" дозвіл на видобуток на Сахалінському родовищі", - розповів "Економічній правді" керуючий партнер адвокатської фірми "Ілляшев і партнери" Михайло Ілляшев.

Поки що не зрозуміло, як держава буде вирішувати питання з коштами, які вже внесло "Укрнафтобуріння" за отриману ліцензію. Нагадаємо, голова правління компанії Едуард Ставицький заявив у грудні минулого року, що до бюджету перераховано 100 мільйонів гривень.

"На даний час видобуток не ведеться. За одержання ліцензії на видобуток, у грудні 2009

року було сплачено післяплатою 100 мільйонів гривень до Держказначейства", - сказав він.

"Укрнафтобуріння", Мінприроди та Міністерство енергетики на запити не відповіли. Ймовірно, існує три варіанти подальшого розвитку подій.

Перший - це багатомісячні судові баталії.

Другий - якщо хтось із них не оскаржить рішення, всі права на родовище повернуться до розпорядження держави. Щоб почати видобуток газу на ньому, згідно із законодавством, доведеться проводити новий конкурс, на якому визначиться розробник.

"На жаль, проведення подібного конкурсу - це скоріше право, а не обов'язок держави. Але якщо вона зацікавлена у розробці родовища і підтримці взаємин з польськими партнерами, я думаю, це питання не залишиться надовго в підвішеному стані. Комусь буде надано дозвіл на видобуток на цьому родовищі", - вважає Ілляшев.

У тому числі, у торгах зможуть взяти участь "Девон" і "Укрнафтобуріння".

Третій варіант розвитку подій - ліцензію на розробку не отримає взагалі ніхто.

"Якщо держава не буде проводити конкурс, майбутнє Сахалінського родовища опиниться під питанням. Але я вважаю такий розвиток подій малореальним", - зазначив Ілляшев.

Нагадаємо, суперництво двох компаній почалася ще у 2004 році.

На той момент вже чотири роки, ще з подачі прем'єра Віктора Ющенка розробкою Сахалінського родовища газу спільно з державною компанією "Полтаванафтогазгеологія" займалося СП "Девон".

Це спільне підприємство між НАК "Нафтогаз України", PGNiG і дочірнім підприємством ТОВ "С-З-Ю Лтава", спеціально створене у 1999 році для видобутку українського газу і його продажу в Польщу.

Перші роки велася розвідка родовища. Проте напередодні президентських виборів 2004 року в Україні був створений Держкомітет природних ресурсів України, під контроль якого рішенням прем'єра Віктора Януковича передали НАК "Надра Україна".

Керівником структури став депутат СДПУ(о) Микола Злочевський, сьогодні - "регіонал", який обіймає посаду міністра природи. А вже у грудні 2004 року "Полтаванафтогазгеологія" позбулася ліцензії на видобуток. Її віддали структурі під назвою "Укрнафтобуріння", яку було створено за три дні до події.

За непідтвердженою інформацію, яка тим не менш часто звучала, передача стала можливою тому, що компанією володів Злочевський та голова Адміністрації президента Віктор Медведчук.

Після Помаранчевої революції полякам повернули ліцензію, а Верховний суд відмовив "Укрнафтобурінню" у праві отримати дозвіл на розвідку і видобуток газу.

Ліцензія повернулася "Полтаванафтогазгеології".

Однак у жовтні 2008 року суддя нижчого за рангом Київського господарського суду скасував рішення Верховного суду, і відновив "Укрнафтобуріння" в правах.

Незабаром у гру ввійшла Юлія Тимошенко. Дивним чином, під час її другого прем'єрства НАК "Надра України" і НАК "Нафтогаз Україна" не стали отримувати ліцензію.

Більш того, 10 березня 2009 року за наказом Тимошенко "Надра України" продали "Укрнафтобурінню" документацію на розробку Сахалінського родовища за мізерну, порівняно з десятками мільйонів, які "Девон" витратив на розвідку та підготовку документів, суму в 1,9 мільйона гривень.

Завдяки отриманій документації, "Укрнафтобуріння" перемогло в конкурсі, та 5 лютого 2010 року отримало нову ліцензію на промислову розробку родовища терміном дії у 25 років.

У конкурсі не брав участь "Нафтогаз Україна", зігравши на руку переможцеві.

Пізніше юристи "Нафтогазу" не з'явилися на судове засідання, чим завадили оскаржити отримання ліцензії "Укрнафтобурінням".

Повернути поляків на Сахалінське родовище намагалися політичним шляхом.

У березні 2011 року Віктор Янукович відвідав Польщу, де серед інших питань обговорював долю "Девону".

Тоді президент доручив міністру палива і енергетики Юрію Бойку розібратися у питанні і відновити співпрацю з Польщею у газовій сфері.

Втім, справа з місця не зрушила.

У квітні Київ відвідав польський президент Броніслав Коморовський, однак йому не вдалося почути чіткої відповіді на питання про постачання газу до Польщі.

"Питання залишається відкритим. Нічого не відбулося, українська сторона не виконала свої обіцянки", - так прокоментував підсумки цієї зустрічі для "ЕП" високопоставлений польський дипломат з Москви.

Втім, підсумки конкурсу "Девон" оскаржив, і 18 травня було ухвалено рішення.

Тепер очікується нова битва за ліцензію.

Поляки налаштовані рішуче. Новий посол республіки в Україну Генрік Литвин розповів "ЕП", що збирається зустрітися із Злочевським та іншими чиновниками в уряді України, а також із президентом, щоб віч-на-віч обговорити шляхи вирішення суперечки навколо ліцензії.

Також він збирається обговорювати поліпшення співпраці щодо спільних проектів двох країн в енергетиці.

Литвин замінив попереднього польського посла, Яцека Ключковські, каденція якого минула ще у жовтні 2010 року.

Очікується, що він прибуде в Україні влітку, щоб впритул зайнятися координацією підготовки до проведення Євро-2012 в Польщі та Україні.

Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище в Краснокутському районі Харківської області є найбільшим в Україні. Воно було відкрите у 1981 році, і містить 15 мільярдів кубометрів природного газу, 1,7 мільйонів тонн газоконденсату і стільки ж нафти.

Реклама: