Нацбанк відбиває атаку на курс

Нацбанк відбиває атаку на курс

П'ятниця, 3 липня 2009, 10:13 -
Щоб заплатити за газ, "Нафтогазу" потрібні долари. Він може взяти кредит у Європи або купити їх на міжбанку чи безпосередньо у НБУ. Декілька банків вже потроху купують валюту для НАКу. Але якщо він вийде з усім необхідним обсягом на валютний ринок, курс точно буде вище 8 гривень за долар.

В четвер Нацбанк знову продавав на міжбанку долари, цього разу - за 7,65 гривні, і справді без обмежень.

"Заливав усіх, і під будь-який імпорт. Усі, хто купували не собі в кишеню, йшли до Нацбанку. Це велика частина ринку", - розповів скарбник одного з великих банків.

Опитування експертів показало: якщо така практика триватиме декілька днів, долар подешевшає. Таким чином, атаку на курс буде відбито.

Ще у вівторок регулятор за традицією задовольняв тільки заявки, за якими купували валюту для погашення закордонних позик. Але вже у середу НБУ пообіцяв продати долари всім без обмежень.

Реклама:

Це було 1 липня, коли парламент змусив регулятора надрукувати 10 мільярдів гривень на Євро-2012. Побоюючись спекулятивної атаки на курс, Нацбанк вирішив "залити" ринок валютою.

Крім повідомлення про безрозмірну інтервенцію, в середу Національний банк розіслав банкам лист-розпорядження на кшталт тих, що поширювалися на початку 2009 року, і супроводжувалися переконливими дзвінками керівникам установ.

Цього разу перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов зажадав від банків жорсткіше працювати з клієнтами, які встановлюють у заявках на купівлю іноземної валюти завищені курси.

"З метою подальшої стабілізації міжбанківського валютного ринку звертаємо увагу на те, що курси, які встановлює уповноважений банк, повинні ґрунтуватися на реальній кон'юнктурі міжбанківського валютного ринку і реальних курсах за укладеними угодами з урахуванням орієнтирів, які на щоденній основі доводяться НБУ до відома уповноважених банків. Враховуючи надзвичайну важливість цього завдання, НБУ зобов'язує керівників банків взяти його виконання під особистий контроль", - йдеться в листі.

Але навіть без зобов'язання надрукувати 10 мільярдів перестраховуватися було від чого. За даними finance.ua, за останній тиждень із звичних значень у межах 7,62-7,66 ціна безготівкового долара піднялася до 7,7-7,75 гривні.

В обмінних пунктах у четвер пропонували купити долари в середньому по 7,81 гривні. Для порівняння, до цього кілька тижнів ціна трималася на рівні 7,65 гривні за долар.

Дестабілізація на валютному ринку пояснюється тим, що з 23 червня регулятор отримав право застосовувати санкції до фінансової установи, якщо вона не перевела валютні резерви, сформовані під кредити у вільноконвертованих валютах, у гривню. Ці вимоги передбачені постановами № 107 та № 109, прийнятими наприкінці лютого для створення надлишкової пропозиції валюти на міжбанку.

Весь цей час проти постанов активно виступали "дочки" іноземних банків - УкрСиббанк, Укрсоцбанк, Індекс-банк, ВТБ Банк, VAB Банк, Правекс-Банк, Райффайзен Банк Аваль, Ерсте Банк і ОТП Банк.

Дуже довго вони сподівалися, що регулятор скасує свою постанову. Але голова правління НБУ Володимир Стельмах виявився непохитним. Постанову з деякими полегшеними нормами, яка повинна була з'явитися ще минулого понеділка, досі не підписано. Замість цього банки отримали листа, у якому Стельмах дав зрозуміти: послаблень не буде.

Лише кільком банкам вдалося отримати індивідуальний дозвіл продавати валюту ще один-два місяці. За словами банкірів, це Укрсиббанк, ОТП Банк та Райффайзен Банк Аваль. Решта продали останні долари напередодні 23 червня - від гріха подалі.

Якраз через кілька днів після цієї дати курс долара знову "поповз" вгору.

"Все, резерви розпродано. Я не здивуюся, якщо до осені будемо мати більше 8 гривень за долар. До того ж, дуже сильно впала експортна виручка. Традиційно липень - дуже млявий місяць. Але якщо ми маємо тиск на гривню вже зараз, то до вересня все може десять раз змінитися", - підкреслив один із скарбників.

З іншого боку, відзначив він, НБУ має всі шанси погасити нинішню хвилю зміцнення долара.

"Якщо він справді буде продавати долари всім і у повному обсязі, то ринок дуже скоро відкотиться назад. Це може статися навіть за три дні. Головне, щоб Нацбанк тримав слово", - підкреслив інший скарбник.

Схоже, регулятор таки бореться з небезпекою. Втім, робить він це у своєму стилі. З року в рік НБУ спочатку намагається зекономити, а у підсумку змушений віддати набагато більше. Всупереч логіці, регулятор не вчиться на власному досвіді.

"Зараз повторюється ситуація минулої осені. Залишається тільки питання: це він випадково наступає на одні й ті ж граблі чи навмисно? У середу пообіцяв, що буде продавати всім. У підсумку, продав приблизно половину того, що просили. Народ образився і купив на ринку. Природно, ціни стрибнули. Тому в четвер довелося вже витрачатися як слід", - описав ситуацію заступник голови одного з найбільших банків.

За словами експертів, у найближчому майбутньому існує єдиний фактор, який може дестабілізувати валютний ринок - це "Нафтогаз". До 7 липня він повинен погасити великий борг перед російським "Газпромом". Але як він буде це робити, невідомо.

"Візьме кредит у державного банку, у Європи або росіян, купить на міжбанку чи безпосередньо у НБУ - не зрозуміло. Я знаю, що декілька банків уже потроху купують валюту для НАКу. Але якщо він вийде з усім обсягом на ринок - курс точно буде вище 8 гривень за долар. Тому я сподіваюся, що Нацбанк продасть йому напряму", - відзначив заступник голови одного з великих банків.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!