"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко вже забрала з НБУ 100 мільярдів?

Середа, 1 липня 2009, 13:10

Народний депутат Станіслав Аржевітін вважає, що 100 мільярдів гривень, не забезпечених товарами, підірве економіку країни.

Про це він заявив під час розгляду змін до законів "Про Державний бюджет України на 2009 рік" та "Про Національний банк України".

Він розкритикував намір уряду виділити майже 10 мільярдів з прибутків Нацбанку на підготовку Євро-2012.

"Я теж хочу, щоб у нас було Євро-2012, але давайте подивимося, в яку прірву ми заганяємо нашу країну. Отримання прибутку не є метою діяльності Нацбанку. Головне його завдання - стабільність національної валюти. Про яку стабільність іде мова, коли Нацбанк уже викупив на 15 мільярдів цінних паперів уряду? Ми будемо розглядати законопроект, де під "Нафтогаз" ми повинні додаткового 18,5 мільярдів закрити", - нагадав Аржевітін.

Реклама:

"4 мільярдів первищених доходів ми вже використали в січні. Цим законом ми 10 мільярдів коштів, які ще мають начебто заробитися в 2009 році, використаємо. В бюджеті 44 мільярди заклали для проблемних банків. Більше 100 мільярдів гривень, якщо ми випустимо в обіг, не забезпечених товарами, кому потрібен буде такий Євро-2012?", - заявив він.

Депутат нагадав, що "більше 100 мільярдів - це половина бюджету"

За його словами, така політика лише призведе до збільшення ціни кредитів в економіці.

Як відомо, Верховна Рада зобов'язала Нацбанк у 2009 році внести до держбюджету додаткові прибутки у сумі 9,8 мільярдів гривень, отримані від поквартальної різниці доходів і витрат. Ці кошти підуть на програму підготовки до Євро-2012.

За зміни до держбюджету та закону про Нацбанк проголосувало 373 депутати.

Раніше прем'єр Юлія Тимошенко повідомила, що додаткове фінансування об'єктів Євро-2012 відбуватиметься за рахунок надлишкових коштів Нацбанку.

За її словами, рекапіталізуючи комерційні банки за ставкою у 16%, НБУ отримав надприбутки розміром у 10 мільярдів гривень. Таким чином, ці кошти стануть додатковим джерелом фінансування об'єктів Євро-2012.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: