Іноземні власники українських банків не хочуть резервувати гривню

Субота, 23 травня 2009, 15:28

Материнські структури банків з іноземним капіталом категорично виступають проти рішення Національного банку України формувати резерви виключно у гривні.

Зокрема, про це заявив голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін під час круглого столу, організованого газетою "Дзеркало тижня" для представників недержавних банків України.

"Ми просимо змінити правила гри для всіх банків. Наприклад, нам потрібно протягом місяця продати валюти для виконання нормативу позиції на 60 млн. доларів. З якого дива? Ми вже завели валюту в країну, роздали її у вигляді кредитів, а тепер маємо привести ще і продати на міжбанку? Наші акціонери категорично проти", - повідомив він. 

Банкір відзначив, що за будь-якої зміни курсу гривні банк змушений буде не тільки зазнавати витрат з огляду на формування нових провізій, але й нести ще більші у зв'язку з доформуванням за старими провізіями (резерви під кредитні ризики). 

Реклама:

"У нас з'являється в балансі плаваюча незахищена величина, тобто фактично - нова відкрита позиція, існування якої регулятор начебто не визнає, але яка очевидна для аудиторів і акціонерів. Приклади європейських країн, де резерви формують в євро, не переконують, тому що переважна частина портфеля в цих країнах теж формується в євро, кредитів в іноземній валюті там практично немає", - пояснив він.

Врахувати думку іноземних банків закликав і голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук.

"Будь-яка ініціатива, що призводить до поділу банків на правильні і не правильні, місцеві і не місцеві, - хибна. Вважаю, що до іноземних банків треба прислухатися хоча б тому, що в них більше досвіду, і його потрібно використовувати", - відзначив він..

У свою чергу, відповідаючи на критику учасників круглого столу через відмову виконувати вимоги НБУ, голова правління Укрсиббанку Сергій Наумов заявив: "Це чесна позиція, тому що Нацбанк такими діями підриває довіру іноземних інвесторів до банківської системи України".

"За такого підходу сюди ніхто більше не дасть грошей. І ми про це говоримо", - резюмував він.

За словами голови правління "Дочернего банка Сбербанка Росии" Ігоря Юшка, своїми постановами №107-109 НБУ порушив один з базових принципів регулювання і функціонування банківської системи - такий само, як і принцип терміновості активів і зобов'язань. 

"Цей принцип передбачає формування резервів у тій самій валюті, в якій розміщені активи. І порушувати його не дозволено нікому, навіть Господу Богу. Нацбанк, проте, вирішив, що він має такі повноваження", - резюмував банкір.

За даними видання, як мінімум п'ять чи шість материнських структур банків з іноземним капіталом відмовляються виконувати вимоги НБУ формувати резерви під валютні кредити у гривні.

Серед таких установ учасники ринку називають австрійські Raiffeisen International та Erste Group, італійські UniCredit та Intesa Sanpaolo, французький BNP Paribas і німецький Commerzbank.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: