Електричні аукціони під напругою

П'ятниця, 9 листопада 2007, 13:44 -
У листопаді аукціон із продажу електроенергії (100 МВт), призначеної для експорту в Угорщину, Словаччину або Румунію, проводити не будуть. Утім, не всі вважають трагедією навіть якщо аукціони із продажу 100 МВт не відновлять узагалі. Такі аукціони є радше
У листопаді аукціон із продажу електроенергії (100 МВт), призначеної для експорту в Угорщину, Словаччину або Румунію, проводити не будуть. Як уже повідомляла "ЕП", угорська компанія "Energy Capital" подала позов у Господарський суд м. Києва, і до ухвалення рішення суд заборонив ДПЗД "Укрінтеренерго" здійснювати якісь нові додаткові дії, в тому числі й продаж електроенергії на аукціоні. Причина позову - зменшення обсягу поставки для "Energy Capital" із законтрактованих на цей рік 205-ти до 5 МВт. Рішення у справі суд ще не виніс.

Із цієї ж причини не відбувся аукціон, призначений на 15 жовтня.

У листопаді 100 МВт, які з березня до вересня виставляли на аукціон, закуповує "Energy Capital" - як і передбачалося доповненням до контракту на цей рік. У цілому зараз вона закуповує в "Укрінтеренерго" 105 МВт. Опитані "ЕП" фахівці вважають, що аналогічною буде ситуація й у грудні цього року, оскільки навіть якщо суд і ухвалить певне рішення, аукціон все одно не встигнуть підготувати і провести.

Положення про організацію й проведення аукціону зобов'язує його організатора "Укрінтеренерго" не пізніше ніж за 20 днів до дня проведення торгів опублікувати в друкованому ЗМІ й розмістити на своєму сайті інформаційне повідомлення про аукціон.

У той же час джерела, близькі до "Energy Capital", нагадують: доповнення до контракту, підписане в 2006 р., передбачало, що цього року компанія повинна закуповувати в "Укрінтеренерго" не 105 МВт, а 205 МВт: "Тяжко бути задоволеним, коли ти отримуєш половину тобі обіцяного. У повному обсязі ми будемо задоволені, коли одержимо все, що було законтрактовано".

Нагадаємо: з початку цього року обсяг електрики, відпущеної для "Energy Capital", зменшено з 205-ти до 5 МВт. При цьому на 100 МВт збільшився обсяг для ще одного постачальника електроенергії в Угорщину - угорської компанії "System Consulting". Загалом "System Consulting" закуповує в "Укрінтеренерго" 350 МВт. Іще один контракт - на закупівлю 100 МВт -  уклали з угорською компанією "Emfesz" Дмитра Фірташа. У березні "Укрінтеренерго" виставила ці 100 МВт на аукціон, пояснюючи це тим, що 31 березня термін дії контракту з "Emfesz" минає. Переможцем усіх аукціонів була "Energy Capital". У торгах незмінно брала участь й "Emfesz". Саме ця компанія була єдиним реальним конкурентом "Energy Capital" на більшості відкритих торгів.

Експортна потужність Бурштинського острова (це південно-західна частина української енергосистеми, що працює паралельно з європейським енергооб'єднанням UCTE), звідки електроенергія поставляється в Угорщину, Словаччину і Румунію, має технічні обмеження - 500 МВт в осінньо-зимовий період і 550 МВт у весняно-літній - і зараз не може бути збільшена.

За весь час проведення "Укрінтеренерго" відкритих торгів жодних претензій ані до їхньої організації, ані до їхнього проведення ніхто не висловлював. Однак деякі експерти не бачать трагедії, якщо аукціони із продажу 100 Мвт не відновлять узагалі. Вони вважають їх тільки імітацією реальної конкуренції: компанії, насамперед ті, з якими "Укрінтеренерго" вже укладало контракти, запекло борються за маленьку частку експортованої потужності.

Водночас торги показали: інтерес до української електроенергії є. Виходить, аукціони можна проводити на всю потужність, експортовану з Бурштинського острову. Якщо цим, звичайно, не порушать умов уже укладених договорів, що може спричинити судові процеси, у тому числі й міжнародні.

Нагадаємо, у серпні цього року Президент за результатами засідання РНБОУ видав указ, яким дав уряду завдання до кінця року завершити впровадження конкурсного продажу всього обсягу експортованої електроенергії за ціною, не нижчою внутрішньоукраїнської оптової ринкової. Кінець року вже наближається. Питання залишається відкритим.