Фірташ придбав собі шматочок Молдовської ГРЕС

Середа, 7 листопада 2007, 08:51 -
Структури, афілійовані з Дмитром Фірташем, оформляють угоду з придбання великого пакета акцій ЗАТ "Молдавська ГРЕС", що експлуатує найбільшу в регіоні теплову електростанцію. Нещодавні заяви міністра Бойка про підвищення експортної ціни на електрику для М

Структури, афілійовані з Дмитром Фірташем, оформляють угоду з придбання великого пакета акцій ЗАТ "Молдавська ГРЕС", що експлуатує найбільшу в регіоні теплову електростанцію. Про це у понеділок, 5 листопада, повідомила інформагенція "Інтерфакс-Україна" із посиланням на джерело в уряді. Продавець акцій, за даними інформагентства, - одна з російських компаній, що є "великим постачальником енергоресурсів на експорт".

Чутки з цього приводу ходять вже з тиждень. Щоправда, замість "однієї з російських компаній, що є великим постачальником енергоресурсів на експорт", у неофіційних розмовах прямо називають російський "Газпром". Але жоден із опитаних автором фахівців не зміг однозначно сказати, чи є "Газпром" акціонером "Молдавської ГРЕС".

На сайті ЗАТ "Інтер РАО ЄЕС" зазначено, що, розташована поблизу кордону з Україною, Молдавська ГРЕС у березні 2005 р. увійшла до групи "Інтер РАО ЄЕС". Нею керує ЗАТ "Молдавська ГРЕС" - дочірнє закрите товариство ЗАТ "Інтер РАО ЄЕС".

Із повідомлень молдавських ЗМІ дізнаємося, що в 2003 р. Молдавську ГРЕС продали російсько-бельгійській компанії "Saint Gidon Invest", що неочікувано перемогла на приватизаційному конкурсі таких гігантів, як РАО "ЄЕС Росії" і "Газпром", котрі брали участь у конкурсі спільно. І лише через деякий час власником пакету акцій Молдавської ГРЕС стало "Інтер РАО ЄЕС". У який саме спосіб були придбані акції, ЗМІ однозначно не інформують. Одні з посиланням на генерального директора Молдавської ГРЕС повідомляли, що "Інтер РАО ЄЕС" купило компанію "Saint Gidon Invest", інші - що росіяни викупили спочатку 49%, а потім і контрольний пакет акцій.

Навесні минулого року з'явилися повідомлення про можливий перепродаж Молдавської ГРЕС "Газпрому". Однак чи відбулася ця угода, достеменно не відомо. Подейкували, що й "Інтер РАО ЄЕС" продадуть "Газпрому", однак на сайті компанії досі вказано, що вона представляє інтереси РАО "ЄЕС Росії" і концерну "Росенергоатом", яким належить 60 і 40% акцій, відповідно.

У ЗАТ "Інтер РАО ЄЕС" підтвердили можливість продажу пакета "Молдавської ГРЕС" в інші руки. Однак продає його не російський експортер електрики, а інший співвласник. У компанії зазначили: "Інтер РАО ЄЕС" належить контрольний - 51% - пакет, і вона залишиться власником акцій, зберігши контроль над електростанцією. На запитання, володів чи володіє "Газпром" рештою 49%, прес-секретар "Інтер РАО ЄЕС" Борис Зверєв відповів, що такої інформації в нього немає. Також в "Інтер РАО ЄЕС" немає інформації, що пакет можуть продати саме структурам, афілійованим із Дмитром Фірташем.

Утім, наразі не так важливо, хто продає 49% пакет, як – що робитиме з придбанням новий співвласник. Радше цікаво, чи стане Дмитро Фірташ його власником? Якщо так, то очевидною стає мотивація створення консорціуму з добудови ЛЕП "Ісакча – Південно-Українська АЕС" (ділянка від від Молдавської ГРЕС (Молдова) до підстанції Ісакча (Румунія)). Як писала "ЕП", учасниками проекту мають стати ДП "Укренерго" (Київ) та "Emfesz" (Будапешт, Угорщина).

"Emfesz" Дмитра Фірташа - угорський дилер "Росукренерго", також відомий як покупець української електроенергії для експорту в Угорщину.

Ціль консорціуму - забезпечення стабільного функціонування південної частини Об'єднаної енергосистеми України і передачі електроенергії, вироблюваної Молдовською ГРЕС, у Румунію. Але, на думку фахівців, добудова лінії "Південно-Українська АЕС – Ісакча" потрібна лише для експорту електрики. Причому експорту з Молдовської ГРЕС, а не української генерації. На стале функціонування південної чи будь-якої ще частини енергосистеми України вона не впливає. У програмі розвитку магістральних електромереж Одеського регіону, що опублікована в серпні на сайті НЕК "Укренерго", лінія "Південноукраїнська АЕС – Ісакча" навіть не згадується.

Пасьянс склався. Після інформації про придбання пакету акцій Молдавської ГРЕС, стали очевидними стратегічні плани Фірташа з експлуатації нової власності. Втім, він не гаятиме часу і поки будуватиметься ділянка ЛЕП для подальшого експорту в Румунію. Заява голови Мінпаливенерго Юрія Бойка про намір різко підвищити ціну української електроенергії, експортованої в Молдову, означає подальшу відмову молдавської сторони від української електрики та переорієнтацію на споживання електроенергії з Молдавської ГРЕС.

Присутність українського бізнесу серед акціонерів Молдавської ГРЕС вбачається досить позитивною для України. Якби не одне "але".  Замість того, аби держава самотужки добудувала експортні потужності та продавала у Румунію власну електрику, державне майно віддається в приватні руки, що призведе, врешті-решт, до втрати Україною не лише молдовського, але й більш привабливих балканських ринків, де електрика коштує значно дорожче. Але це проблеми не Фірташа. Це - проблеми наступних керманичів держави.