Інвестори OpenAI вивчають можливість судового позову проти ради директорів – Reuters

Вівторок, 21 листопада 2023, 15:40 -
 
reuters

Деякі інвестори в OpenAI вивчають можливість подачі судового позову проти ради директорів компанії після того, як раптове звільнення гендиректора Сема Альтмана спровокувало потенційний масовий відтік співробітників.

Про це пише Reuters із посиланням на ознайомлені джерела.

За словами співрозмовників агентства, інвестори працюють з юридичними консультантами, щоб вивчити свої можливості.

"Інвестори побоюються, що можуть втратити сотні мільйонів доларів, які вони вклали в OpenAI, у разі потенційного спаду найпопулярнішого стартапу в швидкозростаючому секторі ШІ", - пише Reuters.

Реклама:

В OpenAI не відповіли на запит про коментарі.

За даними Semafor, Microsoft контролює 49% акцій компанії. Інші інвестори та співробітники контролюють 49%, а 2% належить некомерційній материнській компанії OpenAI.

Рада директорів OpenAI звільнила Альтмана в п'ятницю після "розриву комунікацій". До понеділка більшість з понад 700 співробітників OpenAI погрожували звільнитися, якщо компанія не змінить раду директорів.

Реклама:

Венчурні інвестори зазвичай займають місця в раді або мають право голосу в своїх портфельних компаніях, але OpenAI контролюється її некомерційною материнською компанією OpenAI Nonprofit.

Як наслідок, співробітники мають більше важелів тиску на раду директорів, ніж венчурні капіталісти, які допомогли профінансувати компанію, вважає професор права в Університеті Коннектикуту Майнор Майерс,. "Ніхто точно не знає, хто знаходиться на місці постраждалого інвестора", - сказав він.

Наглядові ради неприбуткових організацій мають юридичні зобов'язання перед організаціями, які вони контролюють. Але ці зобов'язання, такі як обов'язок проявляти обережність і уникати самообману, залишають багато простору для прийняття рішень керівництвом, зазначають експерти.

Читайте також: Корифей Кремнієвої долини: історія "батька" ChatGPT Сема Альтмана

Нагадаємо:

Сем Альтман за рішенням ради директорів залишив посаду CEO OpenAI, а Міра Мураті, чинна технічна директорка, тимчасово очолить компанію.

Найбільші інвестори OpenAI, серед яких Microsoft, вимагали повернути Сема Альтмана на посаді генерального директора після несподіваного рішення ради директорів звільнити його.

Згодом стало відомо, що колишній СЕО OpenAI Сем Альтман і президент компанії Грег Брокман разом приєднаються до Microsoft, де очолять нову передову дослідницьку групу штучного інтелекту. 

Сотні співробітників OpenAI закликають до відставки раду директорів компанії і погрожують звільнитися після несподіваного звільнення гендиректора Сема Альтмана та новин про його перехід в Microsoft.

Економічна правда

Реклама: