Корифей Кремнієвої долини: історія "батька" ChatGPT Сема Альтмана

Корифей Кремнієвої долини: історія "батька" ChatGPT Сема Альтмана

Найкращий інвестор у віці до 30 років, якого порівнюють із засновниками Apple та Google. Як Сем Альтман переміг Ілона Маска в гонці штучного інтелекту?
Субота, 1 квітня 2023, 10:30 -
Колаж: Андрій Калістратенко

Чатбот ChatGPT, створений компанією OpenAI, зробив революцію в дослідженні штучного інтелекту.

Менш ніж через два місяці після офіційного старту роботи чату кількість його користувачів перетнула позначку 100 млн. Наразі компанія запускає платну підписку.

Керівником OpenAI та куратором розробки ChatGPT є 37-річний IT-підприємець, експрезидент відомого бізнес-інкубатора для стартапів Y Combinator Сем Альтман.

Як "вундеркінд" Альтман зумів заробити 5 млн дол на провальному проєкті, чому його порівнюють зі Стівом Джобсом і в що він інвестує?

Перші кроки в програмуванні та "втеча" із Стенфорда

Майбутній президент Y Combinator та співзасновник OpenAI Сем Альтман народився у 1985 році у Сент-Луїсі (штат Міссурі) у єврейській родині. Його батько був забудовником, а мати – дерматологом.

Згодом, після здобуття Семом слави, батьки розповідали, що в дитинстві син був допитливий та надзвичайно балакучий.

Сам підприємець згадував, що його дитинство змінилося у восьмирічному віці, коли батьки подарували йому перший комп’ютер.

"Майже 22 роки тому мої батьки подарували мені це (комп’ютер – ЕП) і це змінило все. Люблю вас, мамо і тату!" – написав у 2015 році Альтман.

Саме на своєму першому персональному комп'ютері юний Сем навчився програмувати в BASIC (проста в користуванні мова програмування для початківців) та захопився математикою.

Перший комп’ютер Альтмана, на якому той навчився програмувати
Перший комп’ютер Альтмана, на якому той навчився програмувати
Twitter Альтмана

Студентська газета Школи Джона Берроуза, де навчався майбутній революціонер сфери AI, писала, що той вчився добре, проте, за його ж словами, не робив нічого особливого.

"Я, як і всі, поза школою займався типовими для підлітків того часу справами, просто "зависаючи" в комп'ютерних іграх. Як на мене, я не займався нічим надзвичайним.

Я шкодую, ще не почав робити бізнес ще в школі, як багато моїх однокласників. Що мені допомогло досягти успіху? Певно, те, що я знав потроху про багато речей", – розповідав випускник школи на зустрічі з учнями у 2017 році.

Крах FTX: як Сем Бенкман-Фрід завалив криптогіганта вартістю 30 мільярдів доларів

Його викладачі пригадують, що в школі почали проявлятися лідерські здібності Сема.

"Він був офіційним і неофіційним лідером. Був капітаном команди з водного поло, редактором шкільного журналу, а згодом, зробивши камінг-аут, заснував у школі Альянс геїв і гетеросексуалів, відстоюючи права сексуальних меншин", – розповідали вони.

Закінчивши школу, Сем вступив до Стенфордського університету, аби вивчати комп’ютерні науки. Він, як і його друзі, готувався до роботи у сфері інвестицій, переконуючи себе, що працювати інвестбанкіром – престижно.

Згодом Альтман зрозумів, що класична кар’єра "білих комірців" йому не підходить. Тоді він задумався про "втечу" із Стенфорда.

У 2005 році 19-річний Сем пішов з університету, аби розвивати свій перший стартап Loopt – мобільний додаток для соцмереж, де користувачі могли бачити місцеперебування своїх друзів.

Стартап Loopt – провал, що став трампліном

Сем згадував, що ідея для Loopt виникла тоді, коли він вийшов з класу в Стенфорді і задумався: "Де всі мої друзі?".

Альтман захотів створити карту, на якій були б позначені друзі та інші цікаві користувачі, готові до спілкування, на той час не думаючи про рентабельність стартапу. Так з’явився додаток Radiate, який згодом перейменували на Loopt.

Як писав New Yorker, Альтману вдалося добитися зустрічі з мобільними операторами США, що дозволило почати з ними співпрацю на підтримку його сервісу.

Тоді ж, у 2005 році, Сем вразив венчурного інвестора Пола Грема, який запустив бізнес-інкубатор для підтримки мікростартапів – Y Combinator.

 
Getty Images

Саме від Y Combinator Loopt отримав перше серйозне фінансування.

Грем настільки захопився амбіціями і талантом Альтмана, що у 2009 році включив його до пʼятірки найцікавіших стартаперів поряд із засновником Apple Стівом Джобсом та співзасновниками Google Ларрі Пейджом, Сергієм Бріном та Полом Бакхайтом.

"Сем – поряд із Стівом Джобсом, засновником, на якого я найчастіше посилаюся, коли консультую стартапи. Коли йдеться про дизайн, я запитую: "Що б зробив Стів?".

Коли ж ідеться про стратегію чи амбіції, я запитую: "Що б зробив Сем?". Він з людей з такою силою волі, які отримують усе, що захочуть", – писав Грем.

У 2011 році він запросив Сема в Y Combinator на посаду партнера за сумісництвом.

"Його опустили на землю". Як Джек Ма створив Alibaba і чому посварився з китайським режимом

Заручившись підтримкою Y Combinator, Loopt залучив понад 30 млн дол венчурного фінансування, а його вартість зросла до 175 млн дол.

Зазвичай інвестори, вкладаючи немалі гроші у "сирі", але перспективні проєкти, очікують їх швидкого росту. Однак Loopt не залучив таку кількість користувачів, яка змогла б повернути інвестиції та згенерувати кошти для розвитку.

"Ми надто оптимістично вважали, що місце розташування може стати надзвичайно важливим. Песимістичне бачення полягало в тому, що люди брехатимуть про своє перебування і просто споживатимуть контент. Зрештою, саме це і сталося", – згодом пояснив причину провалу Сем.

Він погодився на пропозицію компанії Green Dot Corporation, яка у 2012 році викупила Loopt за 43 млн дол.

Заробивши на угоді майже 5 млн дол, Альтман інвестував частину грошей у низку стартапів-початківців на Y Combinator і взяв річну паузу, аби подорожувати світом і вивчати нові технології перед запуском нового бізнесу.

Тоді ж він запустив власний блог з порадами для стартаперів.

Y Combinator: амбітні цілі і звання найкращого молодого інвестора

Коли Пол Грем, якому у 2014 році виповнилося 50 років, задумався над тим, аби передати справи "комусь більш енергійному", то одразу згадав про "вундеркінда Альтмана", який вразив його умінням вести переговори, укладати угоди та мислити стратегічно. Ба більше – Сем був єдиним кандидатом на посаду.

"Якщо й існує архетип Y Combinator, то це Альтман: молодий чувак-програміст, який кинув Стенфорд, щоб запустити стартап Loopt. Він не приніс йому багато коштів, але був проданий за понад 40 мільйонів доларів.

Резюме Сема, можливо, не таке вже й велике, але його колеги та наставники вважають його вундеркіндом. Він від природи спокійний, упевнений і переконливий у будь-якій розмові", – писав тоді Vox.

Батько чипів: як засновник TSMC вивів Тайвань на технологічну мапу світу

До приходу Альтмана Y Combinator випустив 630 компаній із своїх дворічних програм підтримки, у тому числі три, які оцінюються мільярдами доларів: Dropbox, Airbnb і Stripe.

Очоливши в лютому 2014 року бізнес-інкубатор, Сем поставив собі й підлеглим амбітну мету: фінансувати по 1 тис стартапів на рік. Він збільшив розмір фінансування компаній до 120 тис дол в обмін на 7% акцій.

Тоді ж він створив 700-мільйонний фонд YC Continuity, аби інвестувати в успішні стартапи на наступних стадіях їх розвитку.

Крім того, він запустив програму YC Fellowship з надання найбільш раннім стартапам, які мають лише ідею або прототип, "мінімальних" 20-тисячних грошових грантів і навчання.

Допомагаючи стартапам масштабуватися, Сем і сам інвестував у них.

Зокрема, він вкладав в Airbnb, Stripe, Reddit, Asana та Pinterest. У 2015 році він оголосив про створення некомерційної дослідницької лабораторії Y Combinator Research та пожертвував їй 10 млн дол.

Стрімкий старт у Y Combinator не залишився непоміченим: у 2015 році американський Forbes назвав Сема найкращим венчурним інвестором у віці до 30 років.

 
Getty Images

"Рішучість – це те, що ми шукаємо найбільше. Виявляється, це навіть важливіше, ніж бути розумним", – таку цитату Альтмана Forbes помістив на обкладинку свого спецвипуску.

Згодом Альтман розширив сфери інвестування Y Combinator, зробивши акцент на ядерній енергетиці і біотехнологіях. Серед значних персональних інвестицій – 375 млн дол у стартап Helion, що займається ядерним синтезом.

За чотири роки Сем збільшив масштаби бізнес-інкубатора у 2,5 разу. У 2018 році Y Combinator профінансував 250 стартапів, а загальна ринкова вартість 1 867 компаній, яким він допоміг, перевищила 100 млрд дол.

Король серіалів: як Netflix став гігантом кіноіндустрії

Альтмана назвали корифеєм Кремнієвої долини, а сам він почав виступати з лекціями, у яких давав поради молодим стартаперам.

"Чому стартап перемагає корпорації? У корпорації одне "ні" одного з керівників убиває ідею, а в стартапі – ні. Їм плювати на ваше "ні". Вони можуть іти вперед до моменту, поки хтось не скаже "так", – розповідав Сем.

Зрештою, у 2019 році він пішов з керівної посади в Y Combinator, аби розвивати нову "іграшку": уже відому на весь світ компанію OpenAI.

Успіх в OpenAI та відмова Ілону Маску

Сем зацікавився штучним інтелектом (ШІ) ще у 2012 році.

OpenAI з’явилася у 2015 році як некомерційна організація для контролю розвитку ШІ. Альтман, як і гендиректор Tesla Ілон Маск, непокоївся, що незабаром з'явиться технологія, яка відтворить роботу людського мозку.

"Люди можуть опинитися в тотальному підпорядкуванні корпорації, що володіє "супермозком", або уряду, а то й зовсім стати непотрібною ланкою – "домашньою твариною" штучного інтелекту", – говорив підприємець.

Утім, за заявами про благі наміри був і бізнес-інтерес. У той час великі корпорації – Amazon, Google, Facebook, Microsoft та IBM – об'єдналися, щоб прискорити дослідження в галузі штучного інтелекту.

Маск та Альтман відчули потенційну прибутковість нової розробки та правильний момент входу в сектор ШІ, а заяви про "супермозок", за словами їх критиків, лише підігрівали інтерес до нової сфери.

Окрім Сема та Ілона, серед засновників організації були інші відомі діячі Кремнієвої долини: Грег Брокман, Рід Гоффман та Пітер Тіль.

Як недавно з’ясувалося, у 2018 році Маск хотів отримати прямий контроль над розробником ChatGPT, проте його пропозицію відхилили інші співзасновники, у тому числі Альтман та Гоффман.

Після цього Маск вийшов з ради директорів OpenAI нібито через конфлікт інтересів з його роботою в Tesla.

При цьому, як стверджує видання Semafor, гендиректор Tesla відмовився від обіцянки надати OpenAI 1 млрд дол фінансування, виділивши лише 100 млн дол.

Це рішення Маска тоді створило серйозну проблему, оскільки розробка масштабних моделей ШІ, наприклад, генератора зображень DALL-E і текстового генеративного ШІ GPT, вимагала величезних коштів.

OpenAI оголосила про створення організації для фінансування досліджень і швидко отримала мільярдні інвестиції та ресурси від Microsoft, яка забезпечила ексклюзивні ліцензії на використання технологій OpenAI у своїх продуктах.

За словами Маска, він дозволив, аби система навчалася на даних Twitter, проте після успіху чат-боту призупинив доступ.

У 2019 році OpenAI анонсувала запуск генератора текстів GPT, доступ до якого відкрили через рік. На початку 2023 року широкої популярності набув чатбот ChatGPT, який актуалізував дискусії щодо ШІ і запустив "гонку чатботів".

Війна чат-ботів. Як ChatGPT похитнув гегемонію Google

"Я зайнявся цією справою, бо вважав, що вона матиме успіх. Щоправда, мене вразив масштаб нашого успіху, але я сподівався, що людям сподобається наш проєкт", – розповів Сем.

Його світлий образ дещо псує розслідування Time про те, що в прагненні зробити ChatGPT менш токсичним OpenAI використала кенійських робітників, які, фільтруючи десятки тисяч рядків тексту, заробляли менше 2 дол на годину.

OpenAI взяла приклад з Facebook і почала створювати ШІ, здатний виявляти токсичні висловлювання, щоб згодом видалити їх зі своїх платформ.

За даними Time, OpenAI через посередника Sama відправляла фрагменти тексту кенійським фрилансерам з листопада 2021 року.

"Значна частина цього тексту була витягнута з "найтемніших куточків інтернету". У деяких з них детально описувалися сексуальне насильство над дітьми, зоофілія, убивства, самогубства, тортури", – ідеться в розслідуванні.

 

Четверо кенійських співробітників, які погодилися відповісти на запитання журналістів, розповіли, що ця робота їх морально травмувала.

Хоча вони мали право відвідувати заняття з "консультантами зі здоров'я", усі четверо сказали, що ці заняття були марними і рідкісними через високі вимоги до продуктивності праці.

Травматичний характер роботи призвів до того, що Sama згорнула співпрацю з OpenAI у лютому 2022 року – на вісім місяців раніше, ніж планувалося.

Пояснюючи мету свого розслідування, Time писав, що попри всю привабливість, OpenAI часто покладається на приховану людську працю, яка може обернутися експлуатацією.

Усі ці невидимі працівники залишаються на узбіччі, хоча їх робота робить внесок у мільярдну галузь. Хай там як, а хайп навколо ChatGPT лише набирає обертів.

Тимчасом Сем та Open AI зупинятися не планують. Недавно Microsoft підтвердила "багатомільярдні інвестиції", адже вбачає в системах штучного інтелекту можливість трансформувати свою бізнес-модель і технологічні продукти.

Натомість Маск, якого, схоже, образила відмова Альтмана, почав збирати команду, аби створити конкурента ChatGPT.

Його заклики до шестимісячної паузи в розробці систем, потужніших за недавно запущений GPT-4 від OpenAI, частина експертів сприйняла як спробу виграти час та як інформаційну кампанію з популяризації ще не створених продуктів.

GPT-4 більший і кращий за ChatGPT, але OpenAI не пояснює, чому. Що відомо про нову модель?

Водночас Business Insider зазначає, що Альтман, який ще до приходу в OpenAI був далеко не бідним (його статки, за різними оцінками, перевищують 1 млрд дол), не мав жодної частки в компанії, коли вона стала комерційною.

За його словами, OpenAI не має на меті заробляти гроші, хоча їй потрібно стати прибутковою, аби продовжувати дослідження.

Сем запевняє, що відсутність власного капіталу в компанії дозволить йому дотримуватися її місії, переконуючи, що штучний інтелект принесе користь людству.

При цьому Альтман продовжує інвестувати в перспективні, на його погляд, стартапи, приділяючи увагу не лише фінансовій складовій, а й соціальній місії.

Недавно Сем підтримав проєкт Retro Biosciences, який планує збільшити тривалість життя людини на десять років. Стартап розробляє способи омолодження Т-клітин організму, які борються з раком та інфекціями. Підприємець виділив компанії 180 млн дол.

Реклама: