Суд визнав винним ексголову Рахункової палати Пацкана, але звільнив від покарання

Понеділок, 9 жовтня 2023, 18:02 -
 
Валерій Пацкан
фото: рахункова палата

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) визнав екснардепа та ексголову Рахункової палати Валерія Пацкана винним у незаконному одержанні компансації на житло, проте звільнив від покарання через сплив строків давності.

Про це повідомляє Центр протидії корупції (ЦПК).

"Пацкану призначили обмеження волі на 2 роки зі штрафом у 10 200 грн і забороною обіймати певні посади. Однак тут же звільнили від покарання у зв'язку із закінченням строків давності.

За рішенням суду, Пацкан повинен відшкодувати 127 400 грн отриманої компансації на проживання та сплатити 7850 грн на проведення експертиз. Суд також залишив в силі зставу у 49 620 грн", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

При цьому прокурор САП Віталій Корзун просив суд призначити 4 роки позбавлення волі із забороною права обіймати певні посади на строк 3 роки (після відбуття покарання) і штрафом у 17 тисяч грн. В обвинувачені йшлося про ч.2 ст.364, строк давності за який становить 10 років.

"Ймовріно, суд змінив кваліфікацію на ч.1 ст.364, що є нетяжким злочином. Про мотиви суду стане відомо із повного тексту рішення.

У обвинувачення і захисту є 30 днів на оскарження вироку до Апеляційної палати ВАКС", - додали в ЦПК.

Реклама:

Коментуючи рішення суду, Пацкан заявив, що кримінальна справа "була ініційована та організована зацікавленими особами задля усунення мене з посади голови Рахункової палати".

"Все почалося з того, що з деяких кабінетів почали надходити натяки припинити Рахунковою палатою перевірку ефективності використання коштів низкою державних структур під час війни. Отримавши з мого боку негативну відповідь, ініціатори пішли силовим шляхом. Кримінальну справу тримали "на гачку" доти, доки не дотисли мою відставку через парламент.

Після політичне переслідування не мало жодного сенсу. Тому справу і "відпустили". Єдине, суд вирішив закрити цю ганебну історію "у звʼязку із закінченням строків давності". Як то кажуть, ложечки знайшлися, але осад залишився", - написав ексголова Рахункової палати.

Пацкан додав, що подаватиме апеляцію.

Нагадаємо:

У жовтні 2022 року НАБУ і САП повідомили про підозру голові Рахункової палати та народному депутату 8 скликання Валерію Пацкану у незаконному одержанні 117,65 тис грн компенсації за житло. 

Пацкан підтвердив, що йому повідомили про підозру у незаконному одержанні 117,65 тис грн компенсації за житло: він вважає підозру необґрунтованою.

НАБУ та САП завершили розслідування щодо екснардепа та голови Рахункової палати Валерія Пацкана, якого звинувачують в незаконному отриманні компенсації за житло в 2017 році.

Верховна Рада на засіданні 10 квітня 2023 року звільнила з посади голову Рахункової палати Валерія Пацкана.

Економічна правда

Реклама: