Місцеві бюджети: законопроєкт про вилучення ПДФО у громад суттєво переглянули

Четвер, 5 жовтня 2023, 12:25 -

Комітет з питань бюджету доопрацював законопроєкт №10037, який передбачав вилучення у громад податків на доходи фізичних осіб (ПДФО), сплачених військовими, та визначав порядок витрачання вільного залишку бюджетних коштів та залишку коштів спеціального фонду місцевих бюджетів, які утворилися на кінець бюджетного періоду.

Про це повідомила голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа.

За її словами, Комітет підтримав законопроєкт з наступними змінами до другого читання:

  • "Звичайне ПДФО" залишається в громадах в обсязі 64%.
  • Не менше 4% "звичайного ПДФО", що залишається в громадах, мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення.
  • У 2024 році всі громади будуть дотягуватися до рівня доходів 2021 року дотаціями.
  • У 2024 році для всіх громад скасовується реверс (вилучення з місцевих бюджетів певних коштів на користь держбюджету, а потім перерозподіл цих коштів серед менш спроможних громад).
  • Селам та селищам нададуть можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном. На сьогодні ця можливість працює лише для міських громад.
  • Залишки на рахунках органів місцевого самоврядування дозволять використовувати на лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування, крім пункту про вилучення "військового ПДФО", який буде застосовуватися з 1 жовтня 2023 року.

Реклама:

Нагадуємо:

Попри війну у місцевих бюджетах країни фіксують історичне перевищення доходів над видатками, тобто, профіцит.

Ефект було досягнуто за рахунок двох факторів. По-перше, це пов'язано, з підвищенням надходжень від податку на доходи фізичних осіб. По-друге, додатковий ресурс виник за рахунок військових частин, що закріплені за певними регіонами.

Реклама:

Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується військовий податок на доходи фізосіб (ПДФО) направити з місцевих бюджетів на закупівлю техніки й власне виробництво зброї. Законопроєкт мав залучити на ці цілі 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного.

У Міністерстві фінансів запевняли, що підвищення фінансування армії через військовий ПДФО не створює жодних ризиків для місцевих бюджетів.

Водночас даний законопроєкт викликав напружену реакцію серед громад.

Крім того, у Київраді заявили про намір звернутися до уряду щодо погашення заборгованості держави перед столицею (так само як і перед усіма громадами) з компенсації різниці в тарифах на тепло і водопостачання. Інакше, як заявив мер Києва Віталій Кличко, опалювальний сезон може опинитися під загрозою зриву.

Читайте також: Питання на 120 мільярдів: що буде, якщо в місцевих громад забрати "військовий" ПДФО?

Реклама: