МВФ додав ще 4 структурних маяки у програму EFF для України

П'ятниця, 7 липня 2023, 19:45 -

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оприлюднив оновлений Меморандум після першого перегляду програми розширеного фінансування України EFF, додавши 4 структурні маяки.

Про це йдеться у документі, оприлюдненому МВФ у п'ятницю.

Так, до кінця вересня 2023 року Україна має відновити статті Бюджетного кодексу про середньострокове бюджетне планування для підготовки бюджету на 2024 рік.

Крім цього, у Фонді очікують, що до кінця вересня Україна розробить "концептуальну записку" щодо програми "5-7-9" з пропозиціями щодо орієнтації на малі та середні підприємства "шляхом поетапного виключення з програми великих компаній, посиленнямоніторингу та підтримання належних гарантій".

Реклама:

Ще один структурний маяк - до кінця жовтня Мінфін разом із Податковою та Митницею мають підготувати плани дій, включаючи короткострокові та середньострокові заходи, які охоплюють ключові сфери реформ. 

Як підкреслили в МВФ, Вже визначено три напрями реформування для зменшення корупційних ризиків:

  • реформа кадрової та компенсаційної політики;
  • покращення оперативного управління митницею з центрального апарату;
  • перенесення верифікації/перевірки митних документів з пунктів перетину кордону до внутрішніх офісів.

Також структурний маяк стосується "Оператора ГТС України" - до кінця жовтня 2023 року Україна зобов'язалась обрати та призначити наглядову раду для "Оператора ГТС". При цьому до кінця липня має завершитись передача акцій ОГТСУ безпосередньо Міністерству енергетики та ухвалення нового статуту компанії.

Реклама:

Крім цього, МВФ включив повторно два маяки, які Україна мала виконати до першого перегляду програми: ухвалити законопроєкт про податкові зміни та адміністрування (законопроєкт №8401), новий дедлайн - кінець липня; та оновити і опублікувати Середньострокову стратегію управління боргом, новий дедлайн - кінець жовтня.

При цьому у МВФ відзначили, що Україна вже виконала 5 пунктів.

Читайте також: Історичне рішення. Як нова програма МВФ дозволить Україні залучити понад 50 мільярдів доларів

Нагадаємо:

До загального фонду держбюджету України надійшов другий транш у розмірі 890 млн доларів від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Рада директорів МВФ завершила перший перегляд програми розширеного фінансування в рамках механізму розширеного фінансування (EFF) для України - Україна отримає близько 890 млн дол США, які спрямують на бюджетну підтримку.

Виконавча рада МВФ схвалила чотирирічний пакет фінансування для України на суму 15,6 мільярдів доларів, щоб допомогти країні задовольнити нагальні фінансові потреби на тлі триваючої війни. Загалом цього року Україна має змогу отримати від МВФ три транші на загальну суму 3,3 млрд СПЗ (4,5 млрд дол США).

Згодом Міжнародний валютний фонд опублікував 19 структурних маяків, які Україна пообіцяла виконати в рамках програми співпраці на 15,6 млрд дол.

Економічна правда

Реклама: