"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада директорів МВФ схвалила кредитну програму Україні на $15,6 мільярдів

П'ятниця, 31 березня 2023, 20:00 -

Виконавча рада МВФ в п'ятницю схвалила чотирирічний пакет фінансування для України на суму 15,6 мільярдів доларів, щоб допомогти країні задовольнити нагальні фінансові потреби на тлі триваючої війни.

Про це пише Reuters із посиланням на проінформоване про це рішення джерело.

"Цей кредит є найбільшим для України з моменту повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року і першим великим пакетом, схваленим МВФ для країни, яка бере участь в активному конфлікті", - пише агентство.

Рішення формалізує угоду на рівні персоналу МВФ, досягнуту з Україною 21 березня.

Реклама:

Очікується, що ця угода допоможе розблокувати масштабне фінансування України з боку міжнародних донорів і партнерів, включаючи Світовий банк та інших кредиторів.

"Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила пакет допомоги Україні на суму 15,6 мільярдів доларів, що стало остаточним рішенням про надання першої в історії організації позики країні, яка перебуває у стані війни", - написав Bloomberg.

Доповнено.

Реклама:

Згодом президент України Володимир Зеленский у Twitter подякував МВФ за затвердження програми.

Згодом МВФ опублікував офіційний пресреліз про затвердження програми.

Рада директорів МВФ схвалила нову 48-місячну програму розширеного фінансування за механізмом розширеного фінансування (EFF) на суму 11,6 млрд СПЗ (близько 15,6 млрд доларів США) в рамках загального пакету підтримки для України на суму 115 млрд доларів США (15,6 від МВФ, 20 млрд - від зменшення боргового навантаження та реструктуризації боргів, 80 млрд - додаткові залучення, з яких 20 - гранти, 60 - пільгові кредити).

"Очікується, що схвалення програми EFF дозволить мобілізувати масштабне пільгове фінансування від міжнародних донорів та партнерів України, допоможе вирішити проблему платіжного балансу України, досягти середньострокової зовнішньої життєздатності та відновити боргову стійкість на довгострокову перспективу як за базового, так і за погіршеного сценаріїв", - заявили в МВФ.

Рішення Виконавчої ради дозволяє негайно виділити близько 2 млрд СПЗ (або 2,7 млрд доларів США), підкреслили в МВФ.

Загалом цього року Україна має змогу отримати від МВФ три транші на загальну суму 3,3 млрд СПЗ (4,5 млрд дол. США).

Основними цілями програми є підтримка економічної та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високої невизначеності, відновлення боргової стійкості на довгострокову перспективу як за базового, так і за погіршеного сценарію, а також просування реформ, що сприятимуть відновленню України на шляху до вступу в ЄС у післявоєнний період, додали у Фонді. 

Програма передбачає двоетапний підхід.

Як заявили в МВФ, на першому етапі програми, передбаченому на 2023-24 роки, основна увага буде зосереджена на:

  • впровадженні сильного бюджету на 2023 рік та посиленні мобілізації доходів, у тому числі шляхом уникнення нових заходів, які можуть зменшити податкові надходження,
  • підтримці стійкої дезінфляції та стабільності обмінного курсу, у тому числі шляхом підтримання адекватних валютних резервів,
  • сприянні довгостроковій фінансовій стабільності, у тому числі шляхом підготовки більш глибокої оцінки стану банківського сектору та подальшого сприяння незалежності центрального банку. Влада також зобов'язується підтримувати та продовжувати реформи, спрямовані на зміцнення державного управління та антикорупційної системи, в тому числі шляхом внесення змін до законодавства. Соціальні видатки будуть збережені в рамках програми.

Друга фаза програми змістить фокус на більш амбітні структурні реформи для закріплення макроекономічної стабільності, підтримки відновлення та ранньої післявоєнної реконструкції, підвищення стійкості та вищих темпів довгострокового зростання, в тому числі в контексті цілей вступу України до ЄС, додали в МВФ.

"Очікується, що Україна повернеться до довоєнних політичних засад, головним чином до гнучкого обмінного курсу та інфляційного таргетування, одночасно підвищуючи продуктивність та конкурентоспроможність, зміцнюючи інституції та долаючи вразливість фінансового та енергетичного секторів.

Крім того, фіскальна політика буде зосереджена на критично важливих структурних реформах для закріплення середньострокових доходів через реалізацію національної стратегії доходів, а також на посиленні управління державними фінансами та впровадженні реформ управління державними інвестиціями для підтримки післявоєнної відбудови", - додали у Фонді.

"Кошти від МВФ допоможуть уряду профінансувати всі критичні видатки та зберегти макрофінансову стабільність. Програма буде складатися з двох частин. Перша – це термінове фінансування до нашої перемоги у війні. Друга частина – це післявоєнна відбудова та трансформація України. Перший транш у розмірі понад 2,7 млрд доларів очікуємо вже найближчим часом.

Програма МВФ стане частиною загального пакету фінансової підтримки для України від наших міжнародних партнерів у розмірі 115 млрд доларів", - прокоментував прем'єр Денис Шмигаль.

"Ми вдячні Раді директорів Фонду за ухвалене рішення стосовно програми розширеного фінансування для України. Була зроблена безпрецедентна робота для досягнення результату, адже це винятковий випадок надання програми МВФ воюючій країні.

Програма EFF значно посилить економіку та фінансову систему, водночас сприятиме мобілізації додаткових фінансових ресурсів від донорів. Наразі, Україна перебуває на початку нового етапу співпраці як з Міжнародним валютним фондом, так і з країнами-партнерами", - заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Нагадаємо:

Повідомлялось, що Рада директорів МВФ у п'ятницю, 31 березня, розгляне запит України на відкриття нової 4-річної програми розширеного фінансування EFF.

Україна та Міжнародний валютний фонд досягли угоди на рівні персоналу щодо нової програми на суму 15,6 млрд дол терміном у 4 роки.

МВФ змінив правила кредитування для майбутньої програми підтримки України

Міжнародний валютний фонд готовий надати значну економічну підтримку Україні в рамках нової повноцінної кредитної програми.

Читайте також: Історичне рішення. Як нова програма МВФ дозволить Україні залучити понад 50 мільярдів доларів

Економічна правда

Реклама: