Нацбанк "надрукував" ще 15 мільярдів гривень для уряду

Вівторок, 13 вересня 2022, 09:15 -

Національний банк провів емісію додаткових 15 млрд грн шляхом викупу державних облігацій.

Про це свідчать дані НБУ.

Так, станом на 12 вересня портфель ОВДП НБУ становив 604,57 млрд грн, а станом на 13 вересня досягнув 619,57 млрд грн - це свідчить про викуп регулятором держоблігацій у вівторок на суму 15 млрд грн.

 
нбу

Таким чином, загальна сума фінансування бюджету у вересні становить +30 млрд, а з початку війни вже 315 млрд грн.

Реклама:

Як у серпні, так і у липні регулятор проводив емісію гривні у значно менших обсягах, ніж у перші місяці повномасштабної війни. Наприклад, у червні НБУ "надрукував" понад 100 млрд грн, а у квітні-травні – по 50 млрд грн. У липні-серпні обсяги впали до 30 млрд грн завдяки значним надходженням фінансової допомоги від країн-партнерок.

Натомість залучати кошти на внутрішньому ринку уряду стає дедалі складніше. Після останнього рекордно малого аукціону з продажу військових облігацій у серпні, з якого до бюджету надійшло заледве 70 млн грн, 6 вересня Мінфіну вдалося залучити ще менше – лише 47 млн грн.

Читайте також: Фінансова допомога від міжнародних партнерів: скільки Україна отримала на 1 вересня

Нагадуємо

Реклама:

Національний банк провів емісію додаткових 15 млрд грн на початку вересня шляхом викупу державних облігацій.

Українська економіка не здатна профінансувати війну самостійно: падіння ВВП на третину у 2022 року згідно прогнозу НБУ неминуче тягне за собою значне падіння податкових надходжень до бюджету. За цих умов уряд має два реалістичні шляхи наповнення бюджету: іноземна допомога чи друк коштів. 

Економічна правда

Реклама: