"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В ООН очікують, що зерновим коридором будуть експортувати до 5 мільйонів тонн зернових щомісяця

Четвер, 11 серпня 2022, 10:40 -
 
Мінінфраструктури

ООН очікує великого зростання кількості суден, які експортують українське зерно коридором у Чорному морі, а також вважає мету в 2-5 мільйонів тонн експорту досяжною.

Про це заявив тимчасовий координатор ООН у Спільному координаційному центрі в Стамбулі Фредерік Кенні, передає Reuters.

"Ми очікуємо значного зростання кількості заявок на транзит. Мета отримати від двох до п’яти (мільйонів) метричних тонн досяжна", – сказав він журналістам, маючи на увазі щомісячний експорт.

Наразі 12 суден, які застрягли в Україні після вторгнення Росії 24 лютого, отримали дозвіл на вихід, а ще чотирьом суднам схвалено маршрут до України. За словами Кенні очікувалося, що кількість кораблів, що прибувають, зросте, коли будуть узгоджені продажі зерна.

Реклама:

В ООН підкреслили, що експортна угода є комерційною, а не гуманітарною операцією, яка керується ринком. Усі кораблі повинні пройти перевірку, щоб розвіяти побоювання Росії щодо того, що вони можуть переправляти зброю в Україну.

В Україні залишилося близько 20 млн тонн зерна минулорічного врожаю. Цьогорічний врожай пшениці, за попередніми оцінками, становитиме ще 20 млн тонн.

Кенні додав, що в ситуації продовольчої кризи допоможе будь-яке судно, яке відправляється з українським зерном.

Реклама:

За словами представника ООН, власники суден виявили надзвичайний інтерес і в Туреччині стоять декілька порожніх суден для перевезення зерна, які чекають, поки буде організовано продаж, щоб вони могли відправитися в Україну за вантажем.

Нагадуємо:

Відповідно до "зернової угоди", укладеної між Україною, Туреччиною, ООН і Росією, усі кораблі, які займаються експортом українського збіжжя, захищені буферною зоною в розмірі 10 морських миль (близько 18,5 кілометра).

У рамках реалізації ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з портів "Одеса" та "Чорноморськ" вийшов перший караван з українським продовольством.

Напередодні повідомлялось, що у пʼятницю, 5 серпня, ще три судна відправляться з українських чорноморських портів для вивезення продовольчих вантажів, зокрема зерна.

Представники України, Туреччини, ООН та Росії у Спільному координаційному центрі завершили інспекцію першого судна із зерном, що вийшло з України 1 серпня.

Після огляду судно повинне доставити вантаж із 26 тисячами тонн кукурудзи до порту Триполі у Лівані.

1 серпня вранці міністр інфраструктури України повідомив, що з Одеси відчалило судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тис. тонн української кукурудзи.

Це вперше від початку повномасштабного російського вторгнення зерновоз вирушив з одеського порту. Це стало можливо завдяки досягнутим у Стамбулі домовленостям за посередництва Туреччини і ООН.

Реклама: